IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ завишава прогнозите си за финансовата нужда на Гърция

Еврозоната е изправена пред политически избор – по-слаби реформи и ниски фискални цели за Гърция означават по-високи разходи за страните кредиторки

11:09 | 10.07.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
МВФ завишава прогнозите си за финансовата нужда на Гърция

Международният валутен фонд (МВФ) завиши прогнозата си за финансовите нужди на Гърция. По всяка вероятност ще са нужни по-голямо дългово облекчение и по-високо финансиране от онова, което само преди седмица предвиди МВФ, пише главният икономист на фонда Оливие Бланшар.

Буквално преведено, в постинга му в блога се казва: „Ние вярваме, че настоящото развитие ще предполага по-високо финансиране, не на последно място, за да се подкрепят банките, както ще изисква и по-високо опрощаване на дълговете от предвиденото в нашия доклад." 

Какво би значело това? По всяка вероятност това би утежнило усилията на Атина в преговорите за новата спасителна програма.

В публикуван преди седмица анализ МВФ прогнозира, че Гърция ще има нужда от нова помощ в размер на 52 млрд. евро, за да успява да погасява задълженията си и да осъществява бюджетните цели. Като цяло в своя постинг Бланшар защитава спасяването на Гърция и оставането ѝ във валутния съюз.

Още преди спасителната програма през 2010 г. дългът на Гърция възлиза на 300 млрд. евро, или 130% от БВП. Дефицитът е 36 млрд. евро, или 15,5% от БВП. Дългът се увеличаваше с по 12% на година, а това го прави категорично неустойчив.

Ако Гърция бе оставена сама на себе си, тя не би могла да взема пари назаем. Като се имат предвид брутните финансови нужди от 20-25% от БВП, то страната би трябвало да намали бюджетния си дефицит с тази сума. Дори ако бе обявила пълно неизпълнение на дълга си, като има първичен дефицит от над 10% от БВП, то Гърция би трябвало да намали бюджетния си дефицит с 10% от БВП от днес за утре. Това би довело до много по-големи корекции и много по-висока социална цена, отколкото платената в рамките на програмите, които дадоха на Гърция над 5 години, за да постигне първичен баланс, пише Бланшар.

Предвид резултатите от референдума, и мандата, даден на гръцкото правителство, МВФ вярва, че все още може да бъде постигнато споразумение. Според Бланшар то трябва да се основава на набор от политики, близки до тези, обсъдени преди референдума, но изменен предвид факта, че правителството вече иска 3-годишна програма, и с по-ясно признаване на необходимостта от повече финансиране и по-силно облекчаване на дълга.

За икономиста еврозоната е изправена пред политически избор – по-слаби реформи и ниски фискални цели за Гърция означават по-високи разходи за страните кредиторки. Ролята на фонда в този контекст не е да препоръча конкретно решение, а да индикира компромис между по-малките фискални корекции и по-малко структурни реформи, от една страна, и необходимостта от повече финансиране и облекчаване на дълга от друга.

За Бланшар има малка възможност за споразумение, като времето е от съществено значение. Не трябва да има никакво съмнение, че излизането от еврозоната би било изключително скъпо за Гърция и нейните кредитори, пише още той. Въвеждането на нова валута, както и неспазването на договори, повдигат изключително сложни правни и технически въпроси. Те вероятно ще са свързани с по-нататъшен сериозен спад на производството. Може да отнеме дълго време, докато обезценяването на новата валута доведе до значително обрат, пише още Бланшар.

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
''Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци...БВП расте в аритметична прогресия, а дълговете в геометрична заради лихвите'' - статията е публикувана в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - http://***.bgonair.bg/magazine/2015-05-29/piramidata-na-dalgovete Двамата водещи от Boom&Bust във Bulgaria ON AIR представят Красимир Петров станал професор в САЩ ,който обяснява всичко и за ефекта на доминото - https://***.youtube.com/watch?v=cEoSpRapUdEНе съм съгласен само с едно ,че фалита на държавите не може да се избегне защото е лесно като се държат лихвите до нулата с данък и т.н. методи Аз съм наясно с всичко и давам адреси за повече авторитетност Проф. Джефри Сакс го каза - устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система и съм описал всичко в коментар 2 - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsТрябва ресурсно базирана и планирана икономика - кратко пари без лихва и инфлация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
продълж.на коментар 1 Гръцките проблеми маскират нарастващите рискове в Италия и Франция - http://***.investor.bg/analizi/91/a/gryckite-problemi-maskirat-narastvashtite-riskove-v-italiia-i-franciia-197409/Бившият банкер не споменава за лихвата и ще го обясня простоПри 100млрд. БВП и 100млрд. държ.дълг е 100% но ако БВП падне 25%(75млрд.) дългът става 133% - ако БВП се вдигне с 25% дългът става 80% при 0% лихва''БВП расте в аритметична прогресия, а дълговете в геометрична заради лихвите'' - http://***.bgonair.bg/magazine/2015-05-29/piramidata-na-dalgoveteПоложението е страшно но от друга страна е добре защо се хванаха в собствените мрежи и сами се изобличиха ,че системата не работи защото не може да има постоянен растежПроф. Джефри Сакс го каза - устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система и съм описал всичко в коментар 2 - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
nikiangel
преди 8 години
Само можем да се поклоним пред гърците.Срещу 3-4 страници хартия с обещания, получават 53.5 милиарда евро + 35 в инвестиции.И номера минава за 3ти път в последните няколко години.ПОКЛОН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Заради 36% необслужвани над 90 дена кредити банките имат нужда от много пари и затова Оливие Бланшар казва ,че сумата е повече Иначе Гърция има много пари - над 50% е сенчестата икономика и т.н. има много буфери които може да докарат 5-6% бюдж.излишък който естестествено трябва да се инвестира а не за лихви Аз защитавам Гърция само за лихвите по държ.дълг тоест всички в ЕЗ скоро ще проплачат от лихвите по дълговете Гръцките проблеми маскират нарастващите рискове в Италия и Франция - http://***.investor.bg/analizi/91/a/gryckite-problemi-maskirat-narastvashtite-riskove-v-italiia-i-franciia-197409/бившият банкер не казва нищо за лихвите защото означава да се само изобличи но това са фактите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още