IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фил Хоган: Удвояваме усилията си за подкрепа на млечния сектор в България и ЕС

Европейският комисар за земеделие се надява на успех в сектора през следващите 6 до 12 месеца

14:18 | 10.07.15 г. 1
Фил Хоган: Удвояваме усилията си за подкрепа на млечния сектор в България и ЕС

Европейският комисар за земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган от днес е на посещение в България по покана на министъра на земеделието Десислава Танева. Investor.bg успя да зададе няколко въпроса към комисар Хоган по време на официалното откриване на пилотната фаза на проект на организацията "Инициатива за социално израстване".

- Комисар Хоган, как гледате на предложението от страна на България да има директно подпомагане за производителите на мляко?

- Министър Танева вече е представила земеделски програми, които осигуряват субсидии на производителите на млечни продукти в България. Именно по този начин европейските пари достигат до земеделските стопани, и по-конкретно до производителите на мляко. Те, както и много производители на млечни продукти в ЕС, преминават през труден период не само заради руската забрана върху земеделската продукция, но и заради нестабилността на пазара. Така че ние вече предоставяме финансова подкрепа на производителите на мляко в България под формата на субсидии.

- Какви според Вас са перспективите пред млечния сектор на ЕС?

- Секторът ще изпитва затруднения до края на годината, но полагаме всички възможни усилия, за да осигурим нови пазарни възможности за производителите на млечни продукти както в България, така и за европейските земеделски производители. В момента удвояваме усилията си за популяризиране и усилията си по отношение на качеството, за да подпомогнем достъпа до нови пазарни възможности за тези продукти. Надявам се на значителен успех в сектора през следващите от шест до дванайсет месеца.

- ЕС предприе редица мерки, за да подпомогне земеделските производители, които търпят щети заради руското ембарго. Проблемът обаче не е решен. Необходими ли са допълнителни мерки за подпомагане на фермерите?

- България не беше голям износител на земеделска продукция към Руската федерация още преди да започнат проблемите с президента Путин. Мерките, които предприехме, са за подпомагане на земеделските производители, които разчитат на износ към Руската федерация. Не е задължително те да представляват директна подкрепа към българските производители.

Индиректно обаче, ако не помогнем на производителите от съседните страни, тогава ще имаме много по-висока продукция, идваща в България от тези държави, което ще значи и много по-голяма конкуренция за българските фермери.

Това, което се опитвам да направя в момента, е да намеря нужните финансови средства, съвместно с еврокомисар Георгиева, за да осигурим допълнителна подкрепа и още мерки, за да преборим свиването на пазара на плодовете и зеленчуци и да предоставим целева подкрепа за производителите на млечни и месни продукти, първоначално насочени към Русия. Продължавайки с тези мерки, няма да имаме този тип конкуренция от съседните страни, насочени към българските фермери. Това е начинът, по който можем индиректно да помогнем на българските производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Stefan--L
преди 8 години
Надявал се !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! И ни се надявахме на ЕС обаче той се оказа мащеха за България след 8 години в ЕС в България от 5 милиона население понеже 2 милиона са гастарбайтери из целият свят имаме 3,5 милиона който живеят с заплати от 300 до 500 лв на месец работещи бедни и 1,4милиона деца и пенсионери и околко 100 хиляди който се движат в орбитата и дъщерните фирми на депутати президент премиер министри зам. министри евродепутати! Всички тези *** начело с простият ни президент живеят на гърба на бедният Бъгарски народ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още