IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: Гръцкото правителство показва реална воля за постигане на споразумение

Не е ясно дали всички кредитори ще подкрепят най-новия пакет от реформи на Атина, смята бившият президент на ЕЦБ

15:43 | 10.07.15 г. 8
Трише: Гръцкото правителство показва реална воля за постигане на споразумение

Преговарящите трябва да останат предпазливи в диалога с Гърция по отношение на спасителния план, но последните ходове от страна на Атина показват, че драмата може да завърши "щастливо". Това заяви в петък пред CNBC бившият президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише.

"Новите предложения, които бяха направени от гръцкото правителство показват реална воля за постигане на споразумение. Оставам много, много предпазлив, но очевидно имаме нещо, което е много различно от това в момента на референдума", отбеляза той.

Трише, който бе ръководител на ЕЦБ в периода 2003-2011 г., подписа спасителните пакети за Гърция през 2010 и 2011 г.

Той подчерта, че доверието все още е проблем, заявявайки, че остава въпросът сред европейците и международната общност дали последната представена програма ще се реализира, след като Гърция променяше позициите си в миналото.

"Това, което ме кара да съм разумно уверен, е, че народът на Гърция показа ясно, че не иска да се откаже от еврото. Те разбират, че трябва да останат в Европа, както и в еврозоната", отбеляза Трише. "Това (нежеланието за излизане от еврозоната на гърците – бел. ред.) беше ясно от резултатите от референдума".

Жан-Клод Трише допълни, че "гърците вече осъзнават, че трябва да представят надежден план за Европа и за останалата част на света".

Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова депутатите от неговата партия в петък да приемат трудния пакет от реформи, за да се опитат да спасят страната от финансов крах.

Не е ясно дали всички кредитори ще подкрепят най-новия пакет от реформи, който е поразително сходен с условията, които гърците отхвърлиха на референдума.

Финансовите министри от еврозоната ще се срещнат в събота, за да решат дали да препоръчат започването на преговори за трета спасителна програма за Атина. Правителството на Ципрас пожела заем на стойност 53,5 млрд. евро, с който да се покрият дълговете до 2018 г.

Запитан дали би било разумно да се опрости повече от половината дълг на Гърция, Трише каза, че нито той, нито което и да е правителство в Европа ще бъде готово да направи това. Вместо това "Европа би могла да даде на Атина повече време да изплати дълга си или да го предостави по-нисък лихвен процент", каза oще той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
boby10
преди 8 години
Къде я видя Трише тази воля у правителството за реформи?Може би в организирането на референдума?Нали до сега в две "спасителни" програми също са обещавали реформи.Нещо да са направили!Къде е гаранцията, че сега ще направят нещо?Ще изплюскат още петдесет милиарда евро на европейските данакоплатци и след 2-3 години ще започнат същите циркове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
Идеята не е дали последната оферта е по-добра от предпоследната, а да е много по-добра от първите ;) Маляките имаха цел и си я постигнаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
IMRO
преди 8 години
Опашата лъжа. Всички параметри са по-лоши за гърците от предлаганите пред това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
Jorkata
преди 8 години
Да - на гърците ще им се размине - ще има сделка - такава, за каквато се напъваха и за каквато правиха всичките тия ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 6
IMRO
преди 8 години
Чакаме Атанасио и другите червенотиквеници да ни обяснят как на гърците "пак щяло да им се размине", как гърците "винаги се оправят" и как гърците "си говорят с Путин и китайците". Залязохте, *** сте, прекратете участието си тук, за да ви се червят началниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
продължен. на коментар 2 Проф. Джефри Сакс го каза - устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система и съм описал всичко в коментар 2 - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsТрябва ресурсно базирана и планирана икономика - кратко ''Пари без лихва и инфлация'' проф. Маргарет Кенеди - http://***.book.store.bg/p65592/lihvata-rak-na-obshtestvoto-margaret-kenedi.html ИНАЧЕ ЗА ГЪРЦИЯ Е ПРОСТО ЗАЩОТО ИМАТ НАД 50% СЕНЧЕСТА ИКОНОМИКА И Т.Н. БУФЕРИТЕ СА МНОГО т.е. МОЖЕ ДА ИМАТ 5-6% БЮДЖ.ИЗЛИШЪК БЕЗ ОСОБЕНИ НАПЪНИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Защитавам Гърция само за лихвата ,че трябва да е до нулата и това е неизбежно - Гръцките проблеми маскират нарастващите рискове в Италия и Франция - http://***.investor.bg/analizi/91/a/gryckite-problemi-maskirat-narastvashtite-riskove-v-italiia-i-franciia-197409/Бившият банкер не споменава за лихвата и ще го обясня простоПри 100млрд. БВП и 100млрд. държ.дълг е 100% но ако БВП падне 25%(75млрд.) дългът става 133% - ако БВП се вдигне с 25% дългът става 80% при 0% лихва''Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци...БВП расте в аритметична прогресия, а дълговете в геометрична заради лихвите'' - статията е публикувана в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - http://***.bgonair.bg/magazine/2015-05-29/piramidata-na-dalgovete Положението е страшно но от друга страна е добре защо се хванаха в собствените мрежи и сами се изобличиха ,че системата не работи защото не може да има постоянен растеж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
evtimvz
преди 8 години
Ако съм на другите страни, които са длъжници, срещу съгласие ще поискам същите условия като на Гърция. Така се търгува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още