IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвя се инвестиционен план за Северозападна България, заяви Томислав Дончев

Планът ще включва и други чувствителни области в страната с големи разлики в социално-икономическото развитие

16:56 | 11.07.15 г. 2
Подготвя се инвестиционен план за Северозападна България, заяви Томислав Дончев

За разлика от предишни години, когато се произвеждаха стратегии след стратегии, Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) подготвя инвестиционен план, който не е само за Северозападна България, а и за други чувствителни области в страната, където от гледна точка на социално-икономическото развитие има големи разлики.

Това заяви вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев в открития днес форум "Политика на Северозапада - време за действия" във Враца, организиран от областната младежка структура, съобщава БТА.

В отговор на въпрос Дончев посочи, че планът ще разчита като ресурс както на еврофондовете, така и на финансиране от държавния бюджет и допълни, че размерът на този ресурс е впечатляващ. Само по оперативна програма "Региони в растеж" са гарантирани 150 милиона лева за големите градове, уточни той. Средствата по програмите за развитие на селските райони и "Иновации и конкурентоспособност" са милиарди лева, а по тях проектите от Северозападния район ползват допълнителни "бонус-точки", припомни вицепремиерът.

Томислав Дончев каза, че със стопроцентова сигурност може да се говори за изпълнение на проекта за модернизация на железопътната линия в участъка Видин-Медковец в размер на 400 милион евро, като финансирането е от механизма "Свързана Европа". В момента този участък се проектира, а реалните строителни дейности е възможно да започнат през 2017 г., допълни той. Вероятно по този механизъм ще се кандидатства напред във времето за модернизация както на железопътната линия, така и на пътя Видин-София, което не подлежи на коментар, че е необходима, каза Дончев.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че преди да се говори за пари, трябва да се говори и как те се претворяват в проекти и в добри проекти в полза на хората. "Най-важният въпрос е проектите да са добри, да имаме качествен човешки ресурс и административния капацитет на местно ниво", подчерта той и уточни, че това е голям проблем за Северозападна България.

В момента се подготвя концепция, която вероятно ще стигне до законодателни промени и ще да се позволи и дори насърчи "миграцията" на специалисти от държавната администрация, каза той. Той даде за пример на такава концепция ротацията на служители от европейската администрация, които след 5 години работа на една позиция, са длъжни да започнат работа в друга администрация, за да се ползва техния опит, а също да натрупат друг тип опит. Най-вероятно тази концепция ще бъде готова и ще влезе в сила до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Ум Белия Делфин! Те хората избягаха и региона се обезлюди, кубе кухо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още