IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десислава Атанасова: Ще има още законодателни промени заради казуса „КТБ“

БСП още не са решили дали ще подкрепят някой от кандидатите за управител на БНБ, заяви Димитър Горов

11:54 | 12.07.15 г. 4
Десислава Атанасова: Ще има още законодателни промени заради казуса „КТБ“

След като парламентът промени законодателството, свързано с банковата тайна, управляващите обмислят още законодателни промени за банковия сектор. Това каза пред БНР председателят на временната парламентарна комисия за КТБ и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя припомни, че Комисията за надзор на публичните одитори е разгледа преди време отнемането на лиценза на KPMG, която е одитирала КТБ. В крайна сметка, одиторът беше глобен, но не бяха събрани необходимите гласове за отнемането на лиценза му. 

Атанасова каза, че гласуването в Комисията за надзор на публичните одитори при казуси от висок обществен интерес следва да е явно и санкциите ще бъдат завишени.

Тя допълни, че има предложения за дейността на финансовото разузнаване. „При изслушването на ръководителите на финансово разузнаване и финансова сигурност (от временната комисия – б. р.) стана ясно, че  техните правомощия са свързани основно с темата пране на пари, а не с една действаща кредитна институция“, обясни депутатът.

Очакват се и законодателни предложения за дейността на БНБ, но след като бъде избран нов управител, тъй като четиримата кандидати имат различни визии, обясни депутатът от ГЕРБ.

Народният представител от БСП Димитър Горов, който също е член на временната комисия за КТБ, каза, че социалистите още не са решили дали ще подкрепят някой от четиримата кандидати за управител на БНБ.

Десислава Атанасова коментира критиките към доклада, с който комисията за КТБ приключи работата си и в който се казва, че банката е била създадена на принципа на финансова пирамида с връх - нейният мажоритарен собственик Цветан Василев.

Тя обясни, че целта на комисията е била да се види начинът на функционирането на КТБ, така че да се стигне до резултата от 20 юни миналата година – началната дата на неплатежоспособност на КТБ, според решението на Софийския апелативен съд (САС).

„Работата на комисията беше да проверим дали определени държавни институции не са си свършили работата по контрола в достатъчна степен и как се е случило източването на банката.

В доклада е описан достатъчно коректно начинът, по който са отпускани необезпечени кредити, заеми на свързани лица, включително на такива с един и същ адрес, или новосъздадени фирми без стопанска дейност с един - двама служители. Постарали сме се да опишем как кредитополучателите са били обвързани с други, пряко или непряко свързани с мажоритарния собственик“, каза Десислава Атанасова.

„Ако парламентът е имал намерение да постави друга задача към тази комисия, ние щяхме да я изпълним“, защити работата на колегите си депутатът. 

Димитър Горов допълни, че основното заключение на депутатите е свързано с това, че Централната банка е проспала целия процес от закупуването на КТБ, нейното набъбване и източването й. Атанасова допълни, че след като НС гласува доклада, той ще бъде пратен в Прокуратурата, както и за сведение на БНБ, ДАНС, КФН и Комисията за надзор на публичните одитори. Тя също повтори, че за КТБ отговорноста е основно на БНБ. Дейността на КФН също е разгледана, обясни тя.

И Атанасова, и Горов бяха категорични, че името на Делян Пеевски не присъства в документите, представени на комисията от държавните институции.

Според Десислава Атанасова няма връзка между доклада на комисията и информацията в медиите, че най-големият държавен инвестиционен фонд на Оман е започнал правни действия срещу българското правителство заради краха на КТБ.

„В момента продължава борбата за активите на КТБ, доскорошните собственици видимо имат интерес от наследството“, коментира червеният депутат. Той допълни, че държавата трябва да действа много бързо, в противен случай платените от българските данъкоплатци 4 млрд. лв.  за гарантираните влогове ще се изпарят. Въпросът е да не се стигне до ново КТБ, подчерта Горов. 

В България през последните години има силен спад на раждаемостта, така социалистът коментира идеята на БСП ДДС за детските стоки да стане 5%. Десислава Атанасова обаче каза, че предложението на социалистите е предизборно.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
"...В момента продължава борбата за активите на КТБ, доскорошните собственици видимо имат интерес от наследството, коментира червеният депутат. Той допълни, че държавата трябва да действа много бързо, в противен случай платените от българските данъкоплатци 4 млрд. лв. за гарантираните влогове ще се изпарят..."И ТОЯ трябва да го съдят "За тъпота с взлом", както би се изразил Остап Бендер.Какви данъкоплатци, какви 4 милиарда, бе мишок недоучен? Държавата е дала КРЕДИТ на Фонда за гарантиране на влоговете срещу прилична лихва и ще си получи паричките до стотинка, ПЛЮС една печалба от НЯКОЛКО МИЛИОНА. И как ще се стопят парите във Фонда за гарантиране на влоговете? Цветан Василев ли ще ги открадне? Или "командитното дружество"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Mammita
преди 8 години
Ами да трябва да има. Това обаче, което аз не виждам за сега е някаква сериозна инициатива от страна на прокуратурата и съда, да бъде екстрадиран Цветан Василев в България и да бъде изправен пред правосъдието. Нещо Христо Иванов, само се бие в гърдите, че иска да прави реформи и работеща съдебна система, а най-важният случай, не само в новата ни история, но и в бъдещите поне 100 години, се потулва, а крадецът се измъква пред очите на всички ни. Не ме притеснява, толкова че Василев пише лъжи в блога си. Ще ме притесни повече, ако спре да го прави, защото това ще означава, че си е хванал куфарите за някоя топла страна и е изчезнал като братя Галеви, да си харчи на воля задигнатите пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Тая пък какво разбира от банкиране Коментирал съм на стената на екс депутат и водещ в ТВ Стоян Иванов - https://***.facebook.com/stoyanivanov62/posts/1630198393925055?notif_t=like
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още