IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капитулацията на Гърция

След месеци преговори стана ясно, че има един глас, който има значение в Европа, и той идва от Германия

21:48 | 13.07.15 г. 53
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел Снимка: Ройтерс

След месеци на крайни срокове, които се оказаха без значение, и окончателни искания, които не бяха задоволени, заплахата за еднопосочен билет от еврозоната изглежда най-накрая убеди Гърция да капитулира пред кредиторите, пише Марк Джилбърт за BloombergView.

След всички дипломатически опити на Франция през миналата седмица да помогне на Гърция да достигне до споразумение се оказа, че има един-единствен глас, който има значение в Европа, и той говори от Берлин. Веднага щом Германия постави на масата възможността Гърция безцеремонно да бъде извадена от проекта за единна валута, ситуацията бързо се промени за гръцкия министър-председател Алексис Ципрас. Днес изглежда, че той ще трябва да продаде на избирателите си дори по-сурова сделка от тази, която гърците наскоро отхвърлиха.

„Най-важната валута бе изгубена и това е доверието“, така описа нещата германският канцлер Ангела Меркел, преди да се присъедини към преговорите в Брюксел, продължили 17 часа. Обратно в Атина гръцкото правителството отговори с обичайната си истерия. Германия „разрушава“ Европа за трети път за последното столетие, каза Никос Филис, правителствен говорител на управляващата партия СИРИЗА. „Това, което се случва с Гърция в преговорите, е симулиране на давене“.

Именно подобен език обяснява защо търпението на Меркел към Гърция свърши. Гръцките кредитори искат Ципрас да предостави активи за 50 млрд. евро на независим фонд, който да ги продаде, с което ефективно задължиха правителството да предаде суверенитета си в замяна на повече пари. Това е жестоко, но разбираемо. В замяна на милиарди евро допълнителна помощ кредиторите на страната имат право да изискат надзор над напредъка на икономическите реформи.

Гърция се нуждае от 22 млрд. евро, за да изплати сметките си до средата на август, твърди малтийският финансов министър Едуард Сциклуна. Това включва сумата от 3,5 млрд. евро, които Гърция трябва да плати на Европейската централна банка (ЕЦБ) на 20 юли, и 10 млрд. евро на собствените си банки. „Гърците най-накрая разбраха, че ако не получат финансова инжекция, ще се сблъскат със Страшния съд“, заяви Сциклуна през уикенда преди сделката с Гърция.

Най-големият приоритет в момента е възстановяването на финансовата система на страната, за да могат банките да отворят отново. Капиталовият контрол в Кипър продължи две години. В идеалния случай с подкрепата на ЕЦБ Атина ще може да съкрати този срок.

Резултатите от тази сделка, разбира се, тепърва ще се разкриват. Ограничаването на пенсионните разходи и повишаването на данъците ще бъдат изключително непопулярни в страната. И макар че Ципрас заяви, че е спечелил програма за разсрочване на дълга, Меркел все още изключва пряко редуциране на задълженията. Гръцкият парламент може и да е разочарован в момента, а гръцкият народ междувременно може и да се чуди какво постигнаха разправиите през последните пет месеца и защо строгите икономии, срещу които гласуваха, се завръщат с пълна сила.

„Доверието трябва да бъде възстановено, гръцките власти трябва да поемат отговорността за постигнатите политически договорености“, заяви Меркел след обявяването на сделката. Ако Ципрас не приложи икономическите реформи, с които се съгласи, Германия бързо ще натисне бутона за изстрелване от еврозоната. Засега обаче нека се надяваме, че сделката ще бъде спазена.

Всичко по темата за Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 16 rate down comment 26
крас
преди 8 години
ЕВРОПА НА НАЦИИТЕ ИЛИ ЕВРОПА НА ГЕРМАНИЯ?За непредубедените е ясно, че ЕВРОПА е на ГЕРМАНИЯ!ИЗПОЛЗВАЙКИ безпринципнността и беззаконието в ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ Германия наложи колониален модел към който се стремеше ТРЕТИЯ РАЙХ. СИГМЕНТИРАНЕТО на производствените сектори по държави принуди много от членовете на ЕС да се превърнат в бананови републики, а такива като нас направо в КОЛОНИИ. Сещате се как лицето Стойнев преодстъпи правомощията си на вицепремиер на България по подписани енергийни договори на някакъв фриц Йотингер!ОТКАЗА НА СУВЕРИНИТЕТ НА ЕДНА ДЪРЖАВА В ПОЛЗА НА ДРУГА СИ Е ЧИСТО ПРЕДАТЕЛСТВО НА ТОЗИ КОЙТО ГО ПРАВИ. ЦИПРАС ВЪРВИ ПО ПЪТЯ НА СТОЙНЕВ.За разлика от него на Ципрас Гърция ще му се види малка.РАЗВРЪЗКАТА ПРЕДСТОИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 27
dakl
преди 8 години
Дай Боже един ден и на България да се случи подобна " капитулация"! Царе са нашите медии да показват и доказват че черното е бяло! Погледнете за момент какъв вой вдигат немските медии и ще разберете бъдещето на " победителката"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
Jelkoivanov
преди 8 години
Охи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
Jelkoivanov
преди 8 години
Охи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още