IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десислава Атанасова: КТБ не можеше да бъде спасена

С доклада на временната парламентарна комисия оборихме няколко мита за КТБ, заяви депутатът от ГЕРБ

10:52 | 14.07.15 г. 13
Десислава Атанасова: КТБ не можеше да бъде спасена

С доклада на временната парламентарна комисия, натоварена да разследва случилото се в КТБ, са разбити няколко мита, заяви председателят на комисията депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова пред bTV.

Сред тях са, че банката е можела да бъде спасена през миналата година, както твърди управителят на БНБ Иван Искров. „Как може да бъде спасена една институция, която е на минус 4 млрд. лева“, коментира още депутатът.

Парламентарната комисия е оборила още и твърдението, че по времето на ГЕРБ държавните пари са били съсредоточени в КТБ, обясни Атанасова и допълни, че в този период депозитите на физическите лица в банката са били най-голям процент.

В доклада на комисията са описани всички кредитополучатели, които са получили заеми от банката, въпреки че финансовото им състояние не отговаря на сумата на отпуснатите кредити, или са отпускани кредити на свързани лица, на фирми, регистрирани на един и същ адрес, с едни и същи собственици, допълни още Атанасова. Описани са и отпуснатите кредити за фирми „със съвсем кратка търговска история“ – един или два месеца преди отпускането на кредита.

В своя доклад комисията е включила експозициите по тези кредити и обезценката, направена на базата на доклади на три големи одиторски компании.

По отношение на вината за фалита на КТБ Атанасова посочи, че за банковите институции в страната отговаря управление „Банков надзор“ на БНБ. Според нея обаче не е имало ефективен контрол от страна на централната банка към КТБ.

От друга страна не бива да се забравя и ролята на одиторската фирма – KPMG България, която е заверявала ежегодните доклади на банката. Според Атанасова един от одиторите в компанията е близка приятелка с Цветан Василев.

Атанасова обясни още, че многократно е отправяла покана до банкера Цветан Василев, за да бъде изслушан в комисията. Според нея обаче не било възможно комисията да бъде превърната в „реалити формат“, със скайп или интернет изслушване. Тя обаче призна, че в комисията е била получавана информация от „Бромак“ по казуса.

Председателят на комисията беше категорична, че нито тя, нито представителите на ГЕРБ са изпълнявали политическа поръчка при разследването на случилото се в КТБ. 

Случващото се около КТБ можете да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
=== От самото си създаване КТБ не може да бъде спасена, защото си е създадена и просъсществувала като пирамида ===Ако не знаеш, да те светна - КГБ е създадена 2001г. и съществува, ама като ХЕОПСОВА пирамида вече 14 години. И сигурно защото е като египетските пирамиди, ДАНС си е държала паричките точно в нея. За акъла на Деса тук няма никакво противоречие, защото в ДАНС са будали като нея и не са разбрали за "пирамидата".Специално за Деси Артилеристката ще напомня, че "кухата пирамида" все още има 600 МИЛИОНА ЕВРО кеш и 300 милиона в облигации, което прави над 1.5 МИЛИАРДА ЛЕВА. За активи тук не говорим. Те са башка. Наличните са обезценени до 10% от номинала, по СПУСНАТАТА методика, което ще рече, че се разпродават активи от над 5 МИЛИАРДА, дето уж са изчезнали.Абе дручко си е да живееш в Страната на победилата Мафия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
"...Председателят на комисията беше категорична, че нито тя, нито представителите на ГЕРБ са изпълнявали политическа поръчка при разследването на случилото се в КТБ..."Верваме, как да не верваме. Тиквите няма да станат кратуни, я.Не чухме НИЩО за убивството на прас.Не чухме НИЩО за изнесените ОРИГИНАЛНИ документи от кредитните досиета, които вече дявол знае къде са.Не чухме НИЩО за пазаруването на "защитения" свидетел, защитен, да си напазарува от "липсващите" активи на банката.Не чухме НИЩО за "Делойт България" ЕООД, която НЕ Е одиторска фирма.Не чухме НИЩО за липсата на одиторска заверка на Годишния счетоводен отчет на КГБ.Дуловската кукла на конци изпълнява поръчката. От нея нищо друго не се иска. И не очаквайте разумни отговори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
tisia
преди 8 години
http://***.banker.bg/finansov-dnevnik/read/cvetan-vasilev-prizova-borisov-da-spre-pladneshkiia-obir-na-***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
prectical
преди 8 години
Делян Пеевски е поставено лице на ДС ченгета и хората на доганя. Той е просто маша за разчистване на сметки. Но скоро ми се струва,че и той ще стане неудобен като Василев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Това което ни интересува е колко са необезпечените кредити и ако са 4млрд.лв. както твърди тази значи е пирамида Цветан Василев казва друго на личният си сайт(коментар 2) - http://darikfinance.bg/***/116387/%D6%E2%E5%F2%E0%ED+%C2%E0%F1%E8%EB%E5%E2%3A+%CA%D2%C1+%ED%E5+%E1%E5%F8%E5+%EF%E8%F0%E0%EC%E8%E4%E0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Абе ти сега да не искаш да кажеш, че Искров е бил прав? Или че Иван Костов е бил прав? Внимавай че ще береш шутове. :)Деси е човека, тя разбира от банки, от здравеопазване от... абе от всичко и от димки доста!Иначе нямаше да е в пожарната... ъъ пардон, ГЕРБ исках да кажа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
Един Българин
преди 8 години
Банката пак издържа бая удар преди да се предаде. *** е уж по-голяма, но ликвидността и се оказа по-малка в крайна сметка. Каквато и да е била банката, много глупаво беше да дадат на Свирковски да я фалира. Подлага се на строг контрол/надзор в дългосрочен план докато излезе на светло и печалба, а не да се плащат някакви безумни пари от данъкоплатците. Само дето е липсвала политическа воля с години, но на Деската не и е удобно това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 10
financialist
преди 8 години
От самото си създаване КТБ не може да бъде спасена, защото си е създадена и просъсществувала като пирамида
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Nikola666
преди 8 години
Абсолютно съм съгласен. Делян Пеевски като вдигне мерника на нещо и то е обречено. Поне в България. Все едно да се спасят будките на РП и независимите търговци. Невъзможно! Трябва да има само Lafka защото Делян Пеевски така е решил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
wenci
преди 8 години
Който търси намира - начин на изслушване, който не иска се оправдава. Особено ако шефа е разпоредил така да стане. А на него са му "казали да изпълни" от голямата държава. (защото го държат за топките с компромати)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още