IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко още ще пропада цената на златото?

Движенията при благородния метал не се задвижват от фундаменти, а от спекула, отчитат експерти

15:56 | 20.07.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Колко още ще пропада цената на златото?

Златото продължава да е под натиск през сесията в понеделник, спадайки под 1 100 долара за тройунция за първи път от март 2010 г. Според експертите обаче това е само началото на пропадането на цената на жълтия метал, съобщава CNBC.

Последните низходящи движения на благородния метал, водени от спекулативните разпродажби на Шанхайската златна борса, хванаха инвеститорите неподготвени.

"Това се дължеше на спекулациите, някой се възползва от средата на ниска ликвидност", казва Виктор Тианпирия, стоков стратег в ANZ. "Около 5 тона злато се продадоха на Шанхайската златна борса в рамките на две минути между 9:29-9:30 (местно време – бел. ред.). Дневният обем (на търговията – бел. ред.) през миналата седмица бе около 25 тона", отбелязва той.

"Това очевидно не се задвижва от фундаменти, тъй като щатският долар не помръдна по това време", допълва Тианпирия.

Разочароващите резултати на жълтия метал, който е надолу с 6,4% на годишна база към момента, изпратиха "златните" бикове в отстъпление.

Джонатан Барат, главен инвестиционен директор в Ayers Alliance и дългогодишен инвеститор в метала, премина в "неутрална" позиция.

"Както знаете, аз бях бик, но съм неутрален сега. Златото проби някои много критични точки. От техническа гледна точка то не изглежда гореща инвестиция", казва Барат, който очаква цената на актива да спадне още под 1 100 долара.

Техническият анализатор Дарил Гупи също предупреди за "мечите" функции на графиката на златото. "Има голяма вероятност за бъдещ спад под 1 150 долара и продължение на низходящото движение към историческата подкрепа в близост до 980 долара".

На фона на прогнозите за скорошно покачване на лихвите на Федералния резерв и задаващата се перспектива за по-силен долар, шансовете за допълнителен спад на златото са налице, казват анализаторите.

"Мисля, че има допълнителен натиск върху цената, след като ситуацията се поуспокои и фокусът се измести обратно към щатския долар и перспективите за лихвения процент", казва Виктор Тианпирия. "Рискът (златото – бел. ред.) да удари 1 050 долара е значително по-висок".

"Както и да погледнете, наистина няма подкрепа за благородния метал", каза Хоуи Лий, инвестиционен анализатор в Philipp Futures, който прогнозираше спад на златото до 1 100 долара от началото на годината.

"Развитието на Китай, било то по отношение на централната банка или закупуването и търсенето на бижута, просто не е достатъчно, за да се запази цената на високи нива", смята Лий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
При балансиране на търсене и предлагане, неволно, цената започва да кръжи около себестойността на добива +/- някой процент. Любопитно ми е, какви точно фундаментални фактори биха могли да са я променили повече от 2 /два/ пъти за последните 2 години. Спекулациите са отделен въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
След време дано влезнете и прочетете коментарите си.Дано поне тогава осъзнаете каква е ролята на златото като застрахователен и технологичен инструмент.Ах.... как ще се смеете колко сте били наивни да вярвате на медии и кой ли още не за това, че ще видим тези рекордно ниски нива на златото.Медиите и разни специалистчета викаха за златото, че ще скача още много при нива от 1800$, а какво стана? Сега е същото но в противоположна посока. Въпрса е само един - кой ще успее да хване дъното?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
driverf1
преди 8 години
Така.....,така.....,тръгна вече към 700-715 $ за тройунция.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 8 години
Колко още да спада жълтото ли? Ами, докъм $500. При ръст на производителността, развитие на технологията и недостатъчна възтребваност от пазара, що ми се чини, че всичко над тази линия, е ... временна врътка за връткане на тарикати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Мотовилка ей тука нали спореше и за петрола кат влезнел и Иран в кяриза щели да го дават без пари та същото и със златото някой някъде ше спре да копа май, щото тва тая раота не е като оная раота да извира и само да сменяш мастилото - то свърши зеленото ве треа да тичат до книжарницата да зареждат .... :)))Саудитска Арабия намали износа си на петрол с 10% през май http://***.investor.bg/surovini/365/a/sauditska-arabiia-namali-iznosa-si-na-petrol-s-10-prez-mai-198993/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
*** и Китайците нема да им го дадат повече, ако некой друг има нешо скрито да им го продава на ебани цени. Аз логика не виждам, като му пада цената на нещо си, което никога няма да се обесцени и да гледам да се отърва от него. Такива раоти само моториста прави, той продава злата са ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Сега преминахме на долната граница. Преди манипулираха пазара, когато бяха високи нивата 1700-1800$, и сега отново- манипулират пазара, като свалят цената на златото.Играта им е много проста - вдигат до крайно високи нива, когато всички купуват те продават и обратното, когато всички продават, те купуват.Това ме убеждава, че ФЕД е в основата на тази игра, като е започнал да изхвърля от Форт Нокс Волфрама и го заменя със злато!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 8 години
Явно пак някой алгоритъм дал на късо щом минута преди да отвори Китай е изсипал 2.7 милиарда долара късо златце, колко такива flash crash-ве гледахме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
Моторетка стига ш те замола с квито и да било части свързани с историята, че ше върнеш Римската Империя как си тръгнал. Квот стане такова, като видим некой да го хвърля по улицата ше ти повервам или кат хоиш да купиш някви накити на жена ти и ти вземат някви джобни за разните му подаръци там - тек тогава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 10
MZ/X
преди 8 години
И на 400-500 долара златото ще е безумно скъпо за такива цели, но исторически ще отиде поне на едни средни нива. Абсолютно никаква фундаментална и техническа причина няма злато да не продължи да пада и следващите години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още