IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачите на имоти трайно се завърнаха на пазара

Прекалено предпазливият подход на българите по отношение на кредитирането при покупката вероятно също вече е в миналото

13:25 | 21.07.15 г. 22
Купувачите на имоти трайно се завърнаха на пазара

Купувачите на имоти трайно се завърнаха на пазара. През второто тримесечие се отчита силен ръст на сделките с недвижимости и още по-голямо увеличение на изтеглените ипотеки, които свидетелстват за трайния ръст на пазара на жилища, сочат данните на Агенцията по вписванията.

Припомняме, че агенцията не разграничава отделните сегменти на пазара – жилищни и бизнес имоти, земеделска земя и парцели за строителство, затова и по обобщените данни сравнително трудно може да се направи преценка за ситуацията в отделните сегменти. Данните за ипотеките например, както и статистиката от службите по вписванията в големите градове, включително областните центрове, където преобладават сделките с жилища, дават относителната картина на жилищния пазар в страната.

За периода април-юни са регистрирани 58 149 сделки за цялата страна, което е с 15% повече спрямо първото тримесечие (50 465) и с 13% повече спрямо същия период на миналата година, когато са отчетени 51 265 сделки с имоти.

През първото полугодие са регистрирани общо 108 614 сделки, което представлява ръст от 11% спрямо първата половина на миналата година.

При изтеглените ипотеки ръстовете са още по-впечатляващи, което свидетелства за възходящия тренд на жилищния пазар, за който от месеци говорят и брокерите. Договорните ипотеки записват ръст от почти 35% през второто тримесечие спрямо първото до общо 7 784 броя, а общо договорните и законните – от 32,5% до 10 690. На годишна база увеличенията достигат съответно 46,7% и 36%, а за полугодието – съответно 42% и 38%.

За сравнение, в края на юни 2014 г. Агенцията по вписванията отчете годишен спад от 3% на договорните ипотеки за тримесечието и 5% за цялото първо полугодие. С отчитането и на законните ипотеки за полугодието на миналата година имаше умерен ръст от 5%, което сигнализира, че прекалено предпазливият подход на купувачите по отношение на кредитирането при покупката на имот вероятно също вече е в миналото.  

София-град остава водещ пазар за страната. Пазарът на имоти в Пловдив също се засилва, докато във Варна и Бургас ръстът на сделките изостава заради отлива на руски купувачи на ваканционни имоти. Силният ръст на изтеглените ипотеки в двата града обаче свидетелства за стабилността на пазара на градски жилища.

В София през второто тримесечие на годината са осъществени 6 486 сделки – с 35 на сто повече за тримесечието и с 25,7 на сто повече спрямо второто тримесечие на 2014 г. За полугодието сделките са почти 11 300 – с 28% повече спрямо първата половина на миналата година.

При ипотеките ръстовете са още по-силни – 40,5% на договорните ипотеки за тримесечието и 39% общо на законните и договорните за тримесечието, както и 43% на договорните на годишна база и 39% - общо на законните и договорните на годишна база. За полугодието ръстовете достигат съответно 49% за договорните ипотеки и 42,7% - общо за законните и договорните, спрямо същото полугодие на 2014 г.

В Пловдив сделките се увеличават с 33,4% за тримесечието и с 27% на годишна база до 4 124 за периода април-юни. За полугодието е отчетен ръст от 19 на сто на сделките до общо 7 215.

При ипотеките ръстовете са също двуцифрени, макар и малко по-слаби в сравнение със София. За тримесечието увеличението при договорните ипотеки достига 24%, а общо при законните и договорните – 25%. На годишна база ръстовете са съответно 31,4% и 30,6%, а за полугодието спрямо първата половина на 2014 г. – 40% и 34,6%.

Във Варна сделките през второто тримесечие се увеличават с 31,5% спрямо първото и със само 5,7% на годишна база до 2 777. За първата половина на годината спрямо първата половина на миналата година увеличението достига 8,5% до 4 888 сделки.

Договорните ипотеки отбелязват ръст от 34,3% за тримесечието и 40,5% за годината, а общо законните и договорни ипотеки – съответно 34,4% и 25,6%. През първото полугодие спрямо първото полугодие на 2014 г. ръстовете достигат съответно 45% и 32%.

В Бургас тенденциите на пазара за подобни – отчетен е ръст на сделките от 31% за тримесечието и 8,4% на годишна база до 1 634. През първата половина на годината спрямо първата половина на миналата година увеличението на сделките е по-умерено – 5%.

При договорните ипотеки ръстът за тримесечието достига 32,8%, а на годишна база – 51,6%. Общо законните и договорните ипотеки се увеличават с 38,4% през второто спрямо първото тримесечие и с 53,6% на годишна база. Ръстът на договорните ипотеки през полугодието спрямо първото полугодие на 2014 г. достига 44%, а общо на законните и договорните ипотеки – 42%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

12
rate up comment 18 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Статиите може да не се получават но пък заплащането за тях със сигурност върви и то редовно.Почти всеки месец четем че видите ли българския имотен пазар възкръснал от мъртвата точка и аха-аха да скочи на първо място в света по нещо си там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 1
panther
преди 8 години
Продажбите за второ тримесечие 2014 са 54543. Погледнете си пак данните.Сравненията спрямо предно тримесечия са безсмислени.Продажбите второ тримесечие 2007 бяха 80127...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
Людени
преди 8 години
Wishful Thinking .... за пореден път !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 24 rate down comment 1
bkbelchev
преди 8 години
Не ви се получават статиите за недвижимите имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 31 rate down comment 3
alphaomega
преди 8 години
Абе от къде ги измисляте тия глупости?? И ли за вас България е само София, Пловдив, Варна и Бургас ?! В провинцията и по малките градове е пълно със празни жилища и непродадено ново строителство. Чисто нови апартаменти се продават за 250-400 евро кв.м и няма никакви купувачи. Стоят на пазара от 5-6 години. Панелките пък вече са станали абсолютно непродаваеми. Наскоро един познат брокер, продаде една 80кв.м. в много добро състояние за едва 14 хил евро! Собственика и живее в чужбина и иска да се отърве, а няма кой да купи, сваля цената 5-6 пъти.... Навсякъде положението е такова. Купувачите излизат само ако продаваш поне 30-40% по средната пазарна цена иначе ще трябва да чакаш с години а може и никога да не продадеш..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 30 rate down comment 1
Repoman
преди 8 години
Да бе, така би трябвало да е, ама реално не е.У нас банките масово още стискат едни имоти по вече отписани кредити и си ги държат за светлото бъдеще. Единици са банките които продават ипотекираните имоти по необслужваните кредити, Райфайзен, Банката на Държавната Спестовна Каса и още 2-3 банки. Другите си ги кътат и чакат. Което БНБ реално не би следвало да даопуска, ама нейсе, у нас е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 29 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 8 години
за да има ръст в продажбите на имоти от сектора на жилищнитетрябва да е обосновано от икономи4еска то4ка прираст скок в приходите на хората несигурност или инвестиция а тук виждаме само една демографска криза остро изразена хората бедни живеят кой каквото има тези гъзарите на деня може да си купят луксозен имот но те не са фактор определящ цялата картина...никой трезвомислещ 4ижденец няма да се юрне да купува панел щото това е абсурд и лудост според разбиранията му за живота...просто в бг си4ко умира и замира а моловете са построени за пране на много милиарди а месните деспоти се изживяват като големци ходейки там..схемата е поро4на от най високо ниво оправия няма в бг кой къде може се спасява
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 4
SS-23
преди 8 години
Купувачите на имоти трайно се завърнаха на пазара---Е ше се завърнат ами, колко хиляди лошо-раздадени ипотеки са вече за продан ... естествено, че ще има търсене на сладък имот за жълти стинки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 40 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Точно па в Бургас, що блокове има ПРАЗНИ без Акт 16 и непродадени беден им е фантазиора на Инвестора. Не стаааа пичове нема кой да купува и стига сте лъгали раята щото тва го четем вече от 5г., че все се връщат ама никой не купува .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 2
Един Българин
преди 8 години
Рекламата е хубаво нещо, но дали има връзка с реалността е друг въпрос. И през 2009та имаше реклами да купя сега докато е евтино пък какво се случи после ... Е беше просто неуспешен опит за раздвижване на пазара. Ще поживеем - ще видим :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още