IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не Калин Христов е бил автор на предложението за банкова ваканция през 2014 г.

Той не е избирал нито една от двете алтернативи, а е дал възможност на участниците в срещата да направят избор, твърди Петър Андронов

16:35 | 23.07.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Не Калин Христов е бил автор на предложението за банкова ваканция през 2014 г.

Предложението за банкова ваканция през 2014 г. не е било на подуправителя на управление „Емисионно“ Калин Христов. Това стана ясно по време на изслушването на кандидатите за подуправители на Българска народна банка (БНБ) в рамките на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание (НС). 

Опровержението дойде след критики към кандидатa за втори мандат за управител на подуправление „Емисионно“ Калин Христов, отправени от депутата от БСП и член на бюджетната комисия Румен Гечев. 



По време на изслушването Румен Гечев  поиска от Христов да коментира предложението му относно въвеждането на банкова ваканция през лятото на 2014 г. на фона на случилото се в банковата система.

В своя защита Калин Христов обясни какво се е свършило за краткото време, в което е трябвало да се осигури ликвидна подкрепа. Решенията са се взели трудно и са били усложнени предвид политическата среда и фактът, че политиците са говорили разнопосочно. Но въпреки това миналата година България успя да пласира облигации за 1,5 млрд. евро при добра цена, доходност и участие на международни инвеститори.

По думите на Христов роудшоуто, т.е. разговорите с инвеститори, които да запишат емисията, е траело само 4 дни, а по принцип рамка за ликвидна подкрепа, искана от държава членка, ЕК одобрява за от 1 до 3 месеца, а София е постигнала това от днес за утре. 

Христов дори посочи, че натиск е имало върху цели 14 банки. Поради тази причина намирането на правилно решение за кратко време е било от ключово значение.

Но преди той да отговори, други членове на Комисията по бюджет и финанси, които са присъствали на заседанията при премиера и президента, когато трябваше да се вземе решение как да се подкрепи банковата система и да се потуши напрежението сред вложителите, коментираха твърденията на Румен Гечев. 



Йордан Цонев от ДПС, който миналата година бе председател на бюджетната комисия, определи констатациите на Гечев като неверни и обясни какво се е случило.

По негови думи политици и банкери са дискутирали как да отвори банковата система в понеделник, след като в петък са затворили няколко банки след остра ликвидна криза. Според Цонев се е обсъждало каква подкрепа да бъде намерена, ако не се получи одобрението от ЕК.

Като цяло разговорите са били насочени към това дали банките да почиват в понеделник, ако в събота и неделя не се свърши работата, за която се бяха събрали предишният премиер Пламен Орешарски, финансовият министър Петър Чобанов, подуправителят на управление „Банково“ Димитър Костов, тогавашният председател на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС, Петър Андронов, както и други представители на търговските банки. Всички те присъстваха на днешното заседание на бюджетната комисия и признаха, че са участвали в дискусиите.

По думите на Цонев по време на срещата при президента се е разисквала банковата ваканция, като там се е решило че такава няма да има.

„Калин Христов не е избирал нито една от двете алтернативи, а е дал възможност на участниците в срещата да направят избор“, защити го Андронов, който е председател на Асоциацията на банките в България. Той каза, че банковият сектор е искал банките да отворят в понеделник.

Банкерът посочи още, че Асоциацията не би подкрепила никой от кандидатите, „ако ни беше предложил алтернатива за банкова ваканция“.

„Калин Христов няма нужда от адвокат и сам може да обясни и да се защити“, коментира Петър Чобанов, който преди година бе финансов министър. „Бяхме в непрекъснати разговори с ЕК, която също беше против банковата ваканция.“

Чобанов разкри, че е имало идея за банкова ваканция, чийто автор обаче не е Калин Христов. Депутатът от ДПС не назова кой е предложил това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
"...Беше свързан с емблематични престъпни фигури като Фатик, Маджо, Маргините, Стоил Савов и други ***..."..., които днес ни "управляват"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mammita
преди 8 години
Ако фалира ТЖ Зират Банкасъ мислиш ли че някой ще разбере? Те са с 5 клиента на кръст в България. Даже и медиите няма да го отразят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Mammita
преди 8 години
Лъжеш се. Опашки имаше и по други банки, но те нямат толкова много клиенти и за нас 5 човека на опашка не са нищо, но те не са виждали толкова хора в клоновете си от години сигурно. Инвестбанк си спомням, че един приятел искаше да направи превод от там в онзи горещ летен ден. Не беше тръгнал да си тегли парите, защото смяташе че това са поредните измишльотини на някой от задкулисието, за да създаде паника и да си прикрие някакви сделки, просто трябваше да прехвърли пари за една покупка на фирмата си. Познай, банката не работеше. Имаше обявление, че имат софтуерен проблем и точка. Ама те са дребни и с малка клиентска база, та никой дори и не разбра за това хитро измъкване от тяхна страна. Да не говорим и за банката на Цветелинка, че беше направо пред фалит в този въпросен ден. ББ каза, че са наливали пари и на други банки. Според мен тя една от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 8 години
Sachtia szenarii Vsichki se iszepvat po televiziite sa korupzia sa oligarsi sa predlogenie sa bankova vakanzia no kogato gi popitat sa imena vsichki pochvat da mankat da shikalkavat Tozi chobanov kazva che e imalo takova predlogenie no ne go e predlogil Hristov Koi togava go predlogi be umniko Sachtia e i Dahkov Toi israsi po B T V che e imalo drug chovek sa upravitel na B N B pres 2009 no nakakav chovek se e namesil i e naredil na BB da nasnachi Iskrov Koi e tozi chovek Dankov I ti li she mrankash i shikalkavish O BOge
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още