IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нина Стоянова призова за отмяна на цесиите в КТБ

Няма информация за образувани дела на акционери във фалиралата банка, заяви главният юрист на БНБ

17:55 | 23.07.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нина Стоянова призова за отмяна на цесиите в КТБ

„За“ отмяна на цесиите в Корпоративна търговска банка (КТБ). За това се обяви главният юрист на Българска народна банка (БНБ) Нина Стоянова по време на изслушването на кандидатите за подуправители на централната банка в рамките на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание (НС).

Самата Стоянова се очаква да поеме ръководството на управление „Банково“, което отговаря за работата и надзора над платежните системи в страната. По време на изслушването си юристът каза, че в управление „Банково“ ще има приемственост.

Припомняме, че сегашният подуправител на подразделението Димитър Костов е номиниран за подуправител на управление „Банков надзор“. За да бъде избран на новия си пост, той трябва да подаде оставка.

Формалното му оттегляне, както и назначаването му като ръководител на банковия надзор трябва да се случи следващата седмица, когато Народното събрание предстои да гласува и трите кандидатури, предложени от управителя на БНБ Димитър Радев. Така ще бъдат избрани и Нина Стоянова, и Калин Христов.

В отговор на въпроси по време на изслушването си Нина Стоянова каза, че няма информация за образувани дела на акционери в КТБ.

По нейни думи няма и основание за образуването на такива дела, тъй като акционерите не са били поставени в неравнопоставено положение спрямо останалите кредитори, инвестициите им не са национализирани или отчуждени, което е предпоставка за водене на дела.

Стоянова се обяви против цесиите. Кандидатът за подуправител на управление „Банково“ се аргументира, като каза, че чрез тях се пренарежда масата на несъстоятелността, дава се приоритет на едни кредитори пред други, а това противоречи на законодателството.

Тя подкрепя Закона за банковата несъстоятелност в частта, касаеща цесиите, и възможността за тяхната отмяна.

Нина Стоянова коментира и началната дата на несъстоятелността на Корпоративна търговска банка. Тя посочи, че позицията на БНБ е, че 30 септември 2014 г. трябва да бъде датата, тъй като тогава е отчетен отрицателен капитал.

Тя припомни, че в свое решение Софийският градски съд от преди няколко седмици, съдът е решил и се е мотивирал защо началната дата на несъстоятелността да бъде 20 юни 2014 г.

„Нито една от страните с право на обжалване, не е обжалвала. Това решение е влязло в сила. Не намирам за необходимо да го коментирам“, отсече Стоянова.

Припомняме, че БНБ, КТБ, представлявана от синдиците, и прокуратурата можеха да обжалват това решение.

По време на днешното заседание бюджетната комисия прие на второ четене Законопроекта за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките и изменения и допълнения в Закона за общинския дълг.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Нина Стоянова "се била обявила за...". Звучи ми доста тъпичко. Има си закони, хубави или лоши, и ако те се спазват, няма да е нужно някой си "да се обявява" за спазването им или "за неспазването им". Но в случая говорим за събарянето на четвъртата по големина банка, която единствено се занимаваше със сериозно КОРПОРАТИВНО финансиране. А събарянето на банката стана на базата на "спуснат" регламент, напълно несъответстващ на действащото в момента на поставянето й под специален надзор законодателство. И като така, фалирането е НЕЗАКОННО. Но кое е законно в една неправова държава, където не се спазва дори Конституцията, която има пряко действие, та ще говорим за някакви си закони, които винаги "се търкуват", вместо да се спазват.Прочетете този показателен материал, сочещ ДОКУМЕНТИ, а не измишльотини:http://glasove.com/skandalut/53986-narychnik-za-falirane-na-banki
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Opiten1
преди 8 години
http://***.reuters.com/article/2015/07/22/bulgaria-oman-banking-idUSL5N1013IN20150722
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още