IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото може да пропадне и до 1 000 долара

Достигането на границата обаче може да активизира купувачите, коментират анализатори

11:14 | 25.07.15 г. 3
Цената на златото може да пропадне и до 1 000 долара

Неволите на златото продължиха и в петък. Цената на благородния метал се понижи рязко в последната за седмицата сесия, а анализатори предупреждават, че тя ще продължи да се потапя, достигайки границата от 1 000 долара за тройунция само за няколко седмици, пише CNBC.

Цената на златото е подложена на сериозен натиск от известно време, а през последните седем дни изтри над 5 на сто. Вчера благородният метал поевтиня до 1 077 долара за тройунция.

В краткосрочен план за цената на златото може да се очаква да продължи да се понижава, смятат анализатори. “Смятам, че през следващите месеци ще станем свидетели на допълнителен спад, особено на фона на спекулациите за увеличаване на лихвите в САЩ през септември. Смятам, че през следващите два месеца цената може да пробие границата от 1 000 долара”, коментира Дейвид Уилсън от Citi.

Няколко са факторите, които оказват натиск върху златото. Търсенето от Китай е слабо, а инвеститорите са все по-загрижени за перспективите пред икономиката на страната.

В допълнение, инвеститорите очакват Федералният резерв на САЩ да увеличи лихвените проценти през тази година, което ще окаже подкрепа на долара.

“Тъй като доларът поскъпва заради новините около американската икономика, смятам, че един от резултатите заради това ще бъде спад на цената на златото около и под 1 000 долара”, допълва Майкъл Гурка, основател и президент на BruinHill Partners.

Заради разпродажбите на злато резервите на най-големия ETF фонд в света - SPDR Gold Trust, са намалели до 684,63 т, най-ниското ниво от септември 2008 г.

Анализаторите смятат, че границата от 1 000 долара е ключова за инвеститорите и достигането им ще ги привлече обратно към благородния метал.

“Пазарите често гравитират около кръгли числа. Възможно е цена на златото от 1 000 долара да е своеобразна цел, освен ако купувачите не започнат да влизат на пазара и при сегашните нива”, според Санди Джадейа от Signal Pro.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 8 години
Според мен ще се спре на 700-715 $ за тройунция.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
lyusien
преди 8 години
Забравете глупостите за кръгли числа Златото ще падне под 700 долара за троиунция И това ще се случи не много надалеч в бъдещето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 8 години
а имаше коментраий и статии за 5000 долара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още