IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Русия попадна в капана на златото

Въпреки че Кремъл увеличи златните си резерви повече от три пъти от 2007 г. насам, стойността на държавния златен резерв остава на нивото от 2011 г.

08:24 | 27.07.15 г. 218
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как Русия попадна в капана на златото

Руският президент Владимир Путин не обича да бъде зависим от Запада. И той не харесва, когато руските държавни активи зависят от капризните курсове на западните валути. А в представите му не може Русия да инвестира в долари. Затова трябва да се намерят алтернативи.

Еврото, като втората най-силна глобална валута, не влиза в плановете след избухването на кризата в Крим и Украйна. Валутата на бившата братска страна Китай – юанът, и днес все още не е конвертируема и затова отпада като резервна валута.

Ето защо преди няколко години Путин започна да увеличава руските златни резерви - така че доларът да не може да навреди на държавната хазна. Но нещо генерално се обърка. Според изчисления на германския всекидневник Die Welt благодарение на политиката на Путин в това отношение родината му загуби около 15 млрд. долара. 

Така Русия успя да увеличи своите златни резерви повече от три пъти от 2007 г. насам. Преди осем години страната разполагаше с 400 тона, днес в руските трезори има около 1275 тона. Само през юни бяха добавени 24,2 тона. С това Русия стана страната с шестите по големина златни запаси в света.

Но изведнъж Кремъл се сблъсква с нов противник. И това не е администрацията във Вашингтон, която да използва силната позиция на долара, за да наложи собствените си интереси в света. Става дума за капризите на „капиталистическите финансови пазари“, които превърнаха желанието на Путин да бъде независим от Запада чрез златото в едно скъпо начинание. Въпреки че Кремъл преструктурира активите си всеки месец и по този начин натрупваше все повече злато, стойността на държавния златен резерв остава на нивото от 2011 г. - около 45 млрд. долара.

Общите резерви на Русия според Die Welt се оценяват на 358 млрд. долара. Ако се вземе предвид текущата цена на златото, то страната загуби около пет процента от активите си - точно 15 млрд. долара.

Вината е на сътресенията на пазарите на суровини. Златото вече не е толкова популярно сред инвеститорите, колкото през последните години, а стойността наскоро спадна драстично. Цената за унция падна под границата от 1100 долара и по този начин – на най-ниското ниво от март 2010 г., се казва в материала на германската медия.

Стопяването на цената на златото не можеше да се случи в по-лош за Путин период. Руският президент все още таи надежда, че рецесията на икономиката на страната скоро ще е минало. Сега обаче цената на златото може да направи всичко това „сметка без кръчмар“. Целият суровинен комплекс е в низходяща спирала. Това може да се види от Bloomberg Commodity Index, който следи цените на злато, мед, захар - най-важните „съкровища“ на земята. Той падна до най-ниското си ниво за последните дванадесет години.

При това руската икономика до голяма степен е зависима от износа на суровини. Още преди санкциите нефтът, газът и рудите правеха три четвърти от износа на страната. След като сега тези източници носят по-ниски приходи, Путин ще е все по-зависим от своите резерви.

Подобряване на положението не се вижда. Вестникът цитира експерти, според които стойността на златото може да падне скоро под границата от 1 000 долара. 

„Силата на долара ще продължи да е голяма, а с това ще падне значението на златото като резервна валута“, цитира Welt анализатора от Goldman Sachs Джефри Кюри.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

208
rate up comment 0 rate down comment 3
Pyramid
преди 8 години
Забавно: https://***.google.bg/search?q=gold-t-tungsten&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=1y6-VZGoBYGwsAHPnbeoBQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
207
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 8 години
уКРАИна. "У краев Руси". Тоест, когато някой така е нарекъл тази територия, вече се е знаело, че Русия е заляла и Азия. Иначе, щеше да се нарича всякак но, не да си дава име на база това, че е покрайнина на нещо, каквото и да е. Стари български карти също сме виждали. Де се врете, разцепници такива, дразни ви, че нещо не е донацепено докрай, така ли? Хубави, жълто-сини ми умнико?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
206
rate up comment 1 rate down comment 4
Pyramid
преди 8 години
Чак пък внезапна, едва ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
205
rate up comment 4 rate down comment 4
dani de vito
преди 8 години
Въпреки политиката на силен долар ,разпродажбата на ETF и GLD ,откровената подкрепа на акциите с печатна преса , нисколихвената политика ,залповата пропаганда,сривът при златото е несъществен ,в сравнение с рисковете от тези финансови машинации.Ревалутирането ще е внезапно и то по всичко изглежда есента ще е много интересно на борсите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
204
rate up comment 3 rate down comment 5
StraightForward
преди 8 години
ЕЙ ГРОЗНИ ЧЕРВЕНИ *** .. КЪДЕ СТЕ??? КОЙ БИЛ АГРЕСОРА И ФАШИСТА ?????????????? МЪЪЪРШШИИИ, СКОРО ЩЕ БЪДЕТЕ БЕСЕНИ ЗА ПРОДАЖНИЧЕСТВО... НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ ИЛИ СТРАХ ПОНЕ МАЛКО ?????http://uarp.org/ru/news/1432315025#.Vb1exPOqpHyhttps://***.youtube.com/watch?v=AEvZJCEmP-Q&feature=youtu.be
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
203
rate up comment 2 rate down comment 4
Pyramid
преди 8 години
И пак да попитам: Освен ТВЪРДЕНИЯТА на ФЕД, че били имали толкова хиляди метрични тонове злато, има изнесени данни за опити да се продава в качеството на злато волфрам, залят по съответния начин. Та,Каква е цената на ИЗМАМАТА "8000 тона злато"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
202
rate up comment 2 rate down comment 4
Сините камъни
преди 8 години
Че САЩ са си велика държава, и по велика биха били, ако не си утрепаха Линкълн, Кенеди и разни други, дето ги намериха мъртви с инфаркт в овалния кабинет! Ама то Марандито тука го играе "големият" ***, не че не е, ама тук определено е целенасочено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
201
rate up comment 11 rate down comment 9
Pyramid
преди 8 години
Всъщност ...колко ли струват 8000 метрични тона позлатен волфрам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
200
rate up comment 2 rate down comment 8
Pyramid
преди 8 години
Всъщност, тези проценти показват, колко вярват на останалите си активи за обезпечаване на своите валути.Изводът? В световен катаклизъм, очаквам обратнопропорционален срив.Може и да греша, ама дотогава, яко ще си злобея ;-)Че, както dakl каза, въпросът е не дали, а "КОГА?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
199
rate up comment 9 rate down comment 5
Pyramid
преди 8 години
Тоест, в капана още са: УСАр Дойчланд, Италията, Франсето...поне тези с по-малко от матушката да речем, че ги пропуснем.Накратко, много са се натресли. Живи да ги оревеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още