IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Русия попадна в капана на златото

Въпреки че Кремъл увеличи златните си резерви повече от три пъти от 2007 г. насам, стойността на държавния златен резерв остава на нивото от 2011 г.

08:24 | 27.07.15 г. 218
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как Русия попадна в капана на златото

Руският президент Владимир Путин не обича да бъде зависим от Запада. И той не харесва, когато руските държавни активи зависят от капризните курсове на западните валути. А в представите му не може Русия да инвестира в долари. Затова трябва да се намерят алтернативи.

Еврото, като втората най-силна глобална валута, не влиза в плановете след избухването на кризата в Крим и Украйна. Валутата на бившата братска страна Китай – юанът, и днес все още не е конвертируема и затова отпада като резервна валута.

Ето защо преди няколко години Путин започна да увеличава руските златни резерви - така че доларът да не може да навреди на държавната хазна. Но нещо генерално се обърка. Според изчисления на германския всекидневник Die Welt благодарение на политиката на Путин в това отношение родината му загуби около 15 млрд. долара. 

Така Русия успя да увеличи своите златни резерви повече от три пъти от 2007 г. насам. Преди осем години страната разполагаше с 400 тона, днес в руските трезори има около 1275 тона. Само през юни бяха добавени 24,2 тона. С това Русия стана страната с шестите по големина златни запаси в света.

Но изведнъж Кремъл се сблъсква с нов противник. И това не е администрацията във Вашингтон, която да използва силната позиция на долара, за да наложи собствените си интереси в света. Става дума за капризите на „капиталистическите финансови пазари“, които превърнаха желанието на Путин да бъде независим от Запада чрез златото в едно скъпо начинание. Въпреки че Кремъл преструктурира активите си всеки месец и по този начин натрупваше все повече злато, стойността на държавния златен резерв остава на нивото от 2011 г. - около 45 млрд. долара.

Общите резерви на Русия според Die Welt се оценяват на 358 млрд. долара. Ако се вземе предвид текущата цена на златото, то страната загуби около пет процента от активите си - точно 15 млрд. долара.

Вината е на сътресенията на пазарите на суровини. Златото вече не е толкова популярно сред инвеститорите, колкото през последните години, а стойността наскоро спадна драстично. Цената за унция падна под границата от 1100 долара и по този начин – на най-ниското ниво от март 2010 г., се казва в материала на германската медия.

Стопяването на цената на златото не можеше да се случи в по-лош за Путин период. Руският президент все още таи надежда, че рецесията на икономиката на страната скоро ще е минало. Сега обаче цената на златото може да направи всичко това „сметка без кръчмар“. Целият суровинен комплекс е в низходяща спирала. Това може да се види от Bloomberg Commodity Index, който следи цените на злато, мед, захар - най-важните „съкровища“ на земята. Той падна до най-ниското си ниво за последните дванадесет години.

При това руската икономика до голяма степен е зависима от износа на суровини. Още преди санкциите нефтът, газът и рудите правеха три четвърти от износа на страната. След като сега тези източници носят по-ниски приходи, Путин ще е все по-зависим от своите резерви.

Подобряване на положението не се вижда. Вестникът цитира експерти, според които стойността на златото може да падне скоро под границата от 1 000 долара. 

„Силата на долара ще продължи да е голяма, а с това ще падне значението на златото като резервна валута“, цитира Welt анализатора от Goldman Sachs Джефри Кюри.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

58
rate up comment 14 rate down comment 5
Mike Florida
преди 8 години
Ако си в игра на "Монополи", при която останалите играчи са дошли в джобовете с фалшифи допълнителни чипове, а ти нямаш то губиш! Тук въпроса е не дали една страна поотделно да въведе златен стандарт в часност България, а златния стандарт като цяло за световното общество. И защо всъщност беше премахнат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 2 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Все повече финансиви институции приемат с ужас тезата на Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group,който показа машинациите за скриване на реалното състояние на брутния вътрешен продукт (БВП) - http://yphalachev.blogspot.com.es/2015/05/blog-post_10.htmlГ-7 е прехвърлила тавана на БВП и тепърва ще имат проблеми - това от 2008год. и голямата депресия са детски играчки За да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява прекрасно 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно и накрая тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684 Нобеловият лауреат за икономика Робърт Шилер за акциите(коментар 1) - http://***.investor.bg/surovini/365/a/robyrt-shiler-akciite-sa-nadceneni-zalagam-na-petrola-198112/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 23 rate down comment 4
Императорът
преди 8 години
Доверието е важно нещо... ама в миналото и САЩ са се опитали да заграбят златото на хората - или се лъжа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 1 rate down comment 12
data
преди 8 години
Точно . И сега колко са златните резерви като процент от резервните активи на ЦБ и защо не са повече ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 5 rate down comment 10
data
преди 8 години
Бягах от темата Мике - та Бг е кажи речи в златен стандарт ( грубо казано ) - това добре ли е или зле ? Лихвите по високи или по ниски са от ес ? Това натиска ли инвестициите и доходите ? Увеличава ли безработицата ? Натиска ли потреблението ? Бг лева изкуствено скъп ли е ? Думка ли на дефицит ? Тоя дефицит покривали се от "помощи" от ЕС ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 19 rate down comment 3
Nathan
преди 8 години
Смятам, че както статията ,така и по- голямата част от коментарите са резултат на незнание или погрешна интерпретация на фактите или на трето място, тъй като не се сочи източникът, на лош превод. Държавите, които купуват злато обикновено не правят това за да го продават/препродават впоследствие ( Бел. Както примерно това правят спекулантите и инвеститорите), а за да осигурят универсално покритие срещу печатаната от националните им банки парична маса,т.е да гарантират пред притежателите на съответната валута/парични знаци , че срещу техните вземания, обективирани в напечатаните от националната банка ,,пари" съществува универсално обезпечение и покритие. Алтернативата на тази политика е когато държавите печатат парична маса, зад чиято стойност стои единствено монополната функция на държавата да печата пари.Политиката на универсално покритие разглежда парите, като средство за съхранение на стойност,а алтернативната (Кейнисианска) като механизъм, чрез който държавата управлява икономиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 18 rate down comment 5
Mike Florida
преди 8 години
Какво централно планиране. Това да не е кумунизъм или някой да го пропагандира. Разбира се, че банките са необходими, никой не иска да ги закрива. Въпросът е дали най-големите банки в света са манипулативни олигархични структури в картел или са нормални справедливо работещи системи. Разбира се, че има малки банки, които са работещ и целесъобразен бизнес. Ако не може да разбираш съществото на нещата не дей да изкачаш с елементарни коментари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 18 rate down comment 4
vzhekoff
преди 8 години
... понеже ще си види златото от Форт-Нокс кога си видят ушите без огледало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 27 rate down comment 5
vzhekoff
преди 8 години
Статията е откровена глупост, но това не е основният проблем. Разбира се, че е хубаво да се плюе по златото. Нека цената му да пада. Нека баламите го разпродават. Един ***, по случайност назначен за подуправител на БНБ искаше да разпродаде изгодно българското злато за $400. Изгодно за него и кукловодите му, разбира се. Нямам против да си отложа днешното потребление и да го скътам в злато. Без друго не мога да потребя всичко, което съм произвел. Според форумната *** (МЗ, разли недошибани железни кобили и т.н.) правя жестока грешка и трупам загуби. Щом те го казват и при коефициент на корелация между техния акъл и умните хора, равен на -1, значи всичко е наред. Кое е най-смешното обаче - цитира се Die Deutsche Welle, като цените се мерят в долари - все пак от немска гледна точка следва да се мери цената в евра и огава се оказва, че златото почти не е помръднало ! Най-ироничното е, че самата Германия е един от крупните инвеститори в злато (на хартия), а реално духна яко супата,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 6 rate down comment 18
Nikola666
преди 8 години
Банките винаги оцеляват като отрасъл, въпреки че някои от тях фалират като стопански субекти. Банките ще изчезнат когато изчезне нуждата от кредит и място за съхранение на спестеното. Както е изчезнал отрасълът "Събиране на урина, която да се използва за обработка на тъкани, производство на прахан и др.", защото е изчезнала нуждата за тази суровина. А дали обществото и земята имат или нямат нужда от *** с по 5 айфона не си ти човекът, който ще каже. Видяхме ги специалистите по централно планиране, които уж знаят най-добре кой от какво има или няма нужда докъде я докараха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още