IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Русия попадна в капана на златото

Въпреки че Кремъл увеличи златните си резерви повече от три пъти от 2007 г. насам, стойността на държавния златен резерв остава на нивото от 2011 г.

08:24 | 27.07.15 г. 218
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как Русия попадна в капана на златото

Руският президент Владимир Путин не обича да бъде зависим от Запада. И той не харесва, когато руските държавни активи зависят от капризните курсове на западните валути. А в представите му не може Русия да инвестира в долари. Затова трябва да се намерят алтернативи.

Еврото, като втората най-силна глобална валута, не влиза в плановете след избухването на кризата в Крим и Украйна. Валутата на бившата братска страна Китай – юанът, и днес все още не е конвертируема и затова отпада като резервна валута.

Ето защо преди няколко години Путин започна да увеличава руските златни резерви - така че доларът да не може да навреди на държавната хазна. Но нещо генерално се обърка. Според изчисления на германския всекидневник Die Welt благодарение на политиката на Путин в това отношение родината му загуби около 15 млрд. долара. 

Така Русия успя да увеличи своите златни резерви повече от три пъти от 2007 г. насам. Преди осем години страната разполагаше с 400 тона, днес в руските трезори има около 1275 тона. Само през юни бяха добавени 24,2 тона. С това Русия стана страната с шестите по големина златни запаси в света.

Но изведнъж Кремъл се сблъсква с нов противник. И това не е администрацията във Вашингтон, която да използва силната позиция на долара, за да наложи собствените си интереси в света. Става дума за капризите на „капиталистическите финансови пазари“, които превърнаха желанието на Путин да бъде независим от Запада чрез златото в едно скъпо начинание. Въпреки че Кремъл преструктурира активите си всеки месец и по този начин натрупваше все повече злато, стойността на държавния златен резерв остава на нивото от 2011 г. - около 45 млрд. долара.

Общите резерви на Русия според Die Welt се оценяват на 358 млрд. долара. Ако се вземе предвид текущата цена на златото, то страната загуби около пет процента от активите си - точно 15 млрд. долара.

Вината е на сътресенията на пазарите на суровини. Златото вече не е толкова популярно сред инвеститорите, колкото през последните години, а стойността наскоро спадна драстично. Цената за унция падна под границата от 1100 долара и по този начин – на най-ниското ниво от март 2010 г., се казва в материала на германската медия.

Стопяването на цената на златото не можеше да се случи в по-лош за Путин период. Руският президент все още таи надежда, че рецесията на икономиката на страната скоро ще е минало. Сега обаче цената на златото може да направи всичко това „сметка без кръчмар“. Целият суровинен комплекс е в низходяща спирала. Това може да се види от Bloomberg Commodity Index, който следи цените на злато, мед, захар - най-важните „съкровища“ на земята. Той падна до най-ниското си ниво за последните дванадесет години.

При това руската икономика до голяма степен е зависима от износа на суровини. Още преди санкциите нефтът, газът и рудите правеха три четвърти от износа на страната. След като сега тези източници носят по-ниски приходи, Путин ще е все по-зависим от своите резерви.

Подобряване на положението не се вижда. Вестникът цитира експерти, според които стойността на златото може да падне скоро под границата от 1 000 долара. 

„Силата на долара ще продължи да е голяма, а с това ще падне значението на златото като резервна валута“, цитира Welt анализатора от Goldman Sachs Джефри Кюри.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

168
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Бат Бойчо утрепа днеска коча с тая статия 175 коментара, Investor new highs .... Направо да се слага масата и да се почваме .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
167
rate up comment 8 rate down comment 3
Hahoto
преди 8 години
По-интересно обаче би било да погледнем къде стои България в подредбата за изминалата година. През 2013 г. България разполага с деветия по големина златен резерв сред страните в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Това показват изчисленията на Investor.bg, базирани на актуалните данни на World Gold Council.Данните на организацията разкриват, че страната ни разполага със златни запаси от 40 тона. Това ще рече, че около 7,8% от нашия общ валутен резерв е под формата на благородния метал. Това отрежда на страната ни 49-о място по размер на златните резерви в света. Притежаваното от България злато поставя страната ни в златната среда на класацията на World Gold Council по размер на златните резерви както в региона на ЦИЕ, така и в света.Безапелационен лидер сред 18-те държави от региона, попадащи в топ 100, е Русия, която вече притежава 1035,2 тона злато. Втора в подредбата е Турция, която има 519,7 тона злато. Челната тройка се допълва от Казахстан, която има запаси от ценния метал за 143,7 тона.Топ пет са още съседките ни Гърция и Румъния. Те имат съответно 112,2 и 103,7 тона. За разлика от Русия, където общият запас се равнява на едва 7,9 на сто от валутния резерв на страната, в Гърция златото съставлява 75,4 на сто от тези резерви.Зад България в класацията са Сърбия, прибалтийските страни Литва и Латвия, като Естония дори не присъства в топ 100 за 2013 г. С най-малък златен резерв от разгледаните страни е Албания, която разполага с едва 1,6 тона злато, равняващи се на 2,2 на сто от валутния резерв на страната.На върха в световната класация са САЩ с 8133,5 тона злато. Германия притежава 3 387,1 тона. Трета е Италия с 2 451,8, а Франция има малко по-малко 2 435,4 тона злато. Делът в общите валутни запаси и на четирите страни е над 65%. За сравнение, резервите на Китай в злато спрямо общите валутни резерви, възлизащи на рекордните 3,8 трлн. долара, са само 1,1%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
166
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
И защо чак сега се сетих какво ми намирисва:"...няма ка да ти повярваМЕ, иначе!!! ". Тва, шизиката , не прощавала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
165
rate up comment 4 rate down comment 6
Pyramid
преди 8 години
"*** е убиец" не съм казвал. Казвам, че нито Березовски, нито Елцин предат. Попаднах преди седмица на статия от Дж. Сорос, който твърдеше, че Березовски му се клел, дето сам бил преложил на Елцин "***"...а след това си скубел косите, че "***" не слушал. А за компанията - няма да разкривам имена. Обещал съм, изпълнявам си обещанията. Все пак, бяха вежливи, коректни и не са ме безпокоили оттогава. Намерика ме чрез мой познат от форума, "изпитаха" ме и като ме поканиха в качеството на нормално ползващ руски език. Отказах, защото не ми се губеше време, форекс-ът не ми е страст, нито пък обичам да пиша отчети, каквито онези изискваха много, + куп регистрации да съм си правел на места, които не ми допадат. Мразя бюроклатията, а и при тях я има. Но, драги ми абстиненте, когато оценявам някого, е комплексно и по това, което наблюдавам - не, както теб, по както ми наредят от Хамери КОНското посолство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
164
rate up comment 15 rate down comment 4
investornot
преди 8 години
В крайна сметка златото е единствената валута която се ползвала пре последните 2000 години и преди това,макар че цената му сега не е реално то в следващата криза,която идва скоро ще удари тавано,понеже на валута като долара която е натоварена с толкова дълг надали ще остане "силна" дълго време...и после като няма дола,евро и йена пак с злато ще си търгуваме :) хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
163
rate up comment 7 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
...И малко "ФАКТИ" /заради главните букви/ за умните и кадърни западняци: https://hi-tech.mail.ru/bytovaya/microwave-scope.html Представете си: Това са...УЧЕНИ. Хора,за които се предполага, че трябва да знаят абе..."тайните на Вселената". да "пропуснат" киловатски източник на честотите в работния диапазон при прослушване на далечни галактики. Не'ам думи. И този тук *** ръси квалификации. сигурно и той е толкова "умен".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
162
rate up comment 8 rate down comment 2
Hammer
преди 8 години
Никакви факти няма да давам - да не мислиш, че ти отговарям, защото търся дискусия? Развеселих се, за което ти благодаря! А сега, прощавай, но ще те оставям, все-пак заплатата ми не идва от писане на коментари под статии. Но ти си работи! Хах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
161
rate up comment 1 rate down comment 7
StraightForward
преди 8 години
хаха пак омаловажаваш и мънкаш и мажеш, защо ????? И до кога, така???*** е убиец, явно, това ли казваш???? Давай линк към британската компания, на лични, ако искаш, няма ка да ти повярваме, иначе!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
160
rate up comment 7 rate down comment 3
Pyramid
преди 8 години
..."Сергей Пугачов: Аз направих Путин президентhttp://***.dnevnik.bg/sviat/2015/07/27/2580309_sergei_pugachov_az_napravih_putin_prezident/?ref=yellow_ip " Е, какво да ти река, всеки в живота си се е опирал къде на камък, къде на дърво. Що и Путин да не се? Пък и не е много сигурно, налэ: Преди време, Березовски твърдеше, че видиш ли, ТОЙ бил издигнал Путин, щото Елцин се бил скапал.Само че, сега ни Елцин, ни Березовски....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
159
rate up comment 3 rate down comment 9
StraightForward
преди 8 години
Само ***, като ВАС НЕ РАЗБИРАТ, КОЛКО СТЕ ПРОСТИ И ***... НЕ Е ЛИ ТАКА?????ДАЙ ФАКТИ ЗА ОБРАТНОТО .. КАКВО СТАНА СЯ С *** ... НЕЩО НЕ МОЖЕТЕ ДА ГО СПАСИТЕ ОТ САМИЯ НЕГО.. ВИЖ КОЛКО СТЕ СМЕШНИ,САМО... МНОГО ... !!! АЙДЕ ДАВАЙ ФАКТИ .... ЧЕРВЕН ***..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още