IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагането на жилища в Дубай расте, Абу Даби пред "повратна точка"

Анализатори очакват още 11 500 имота да бъдат предложени за продажба в Дубай през второто полугодие

16:57 | 27.07.15 г.
<p>
	Дубай <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дубай Снимка: Ройтерс

Около 6750 нови жилища са били добавени към пазара на имоти в Дубай през последните три месеца, с което общият брой на наличните имоти достига 479 хил., съобщава местното издание The National, базирайки се на доклад на компанията ADIB/MPM Properties.

Броят на новите жилища на пазара през първата половина на годината е нараснал до 8500, като от MPM Properties очакват още 11 500 да бъдат предложени през втората половина на 2015 г.

По-голямото предлагане означава, че цените и наемите ще продължат да спадат. Средните цени на продажбите са се понижили с 3,5%, а на наемите – с 3% през предишното тримесечие.

„Обемът на новите проекти на пазара в Дубай означава, че имотите ще трябва все повече да се харесат на купувачите заради стойността си“, казва Пол Мейсфилд, главен изпълнителен директор на MPM Properties. “Това означава, че ще се търсят добре управлявани, самостоятелни и средноголеми имоти в близост до Expo 2020. Наблюдаваме и по-голям акцент върху предлагане на атрактивни стимули към купувачите, особено по отношение на луксозните имоти, и очакваме купувачите да спечелят от тези тенденции“.

В другия най-популярен град в Обединените арабски емирства (ОАЕ) – Абу Даби, пазарът на имоти обаче достига „повратна точка“ заради нарасналите разходи за живот и по-слабото търсене.

Според доклада Real Estate Market Overview на консултантската къща JLL търсенето в столицата на емирството през второто тримесечие отслабва, а броят на наетите и продадените жилища през този период остава без промяна.

„Достигнали сме „повратна точка“, като стабилността на пазара зависи най-вече от това дали правителството ще продължи да инвестира в нови големи проекти в инфраструктурата и икономическото развитие“, казва Дейвид Дъдли, ръководител на JLL в Абу Даби.

Не се наблюдават значителни нови развития на пазара през първата половина на годината, като се очаква само 6000 жилища да бъдат предложени до края на 2015 г. Това ще увеличи общия брой на имотите в инвестиционните райони на Абу Даби до 250 000 броя. Очаква се само 6000 имота да бъдат добавени през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още