IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на злато спадна до 6-годишно дъно през второто тримесечие

По-ниското търсене в Китай поради ръста на фондовия пазар постави под натиск инвеститорския интерес към жълтия метал

16:38 | 28.07.15 г. 6
Търсенето на злато спадна до 6-годишно дъно през второто тримесечие

Търсенето на злато спадна до най-ниското си ниво за последните шест години през второто тримесечие на 2015 г., тъй като купувачите в Китай, който е най-големият пазар на злато в света, заложиха на инвестициите в местния фондов пазар, отчитащ доскоро рекордно покачване, показва нов доклад.

Търсенето на дребно на жълтия метал в Китай е спаднало с една четвърт, а това на бижута – с 23 на сто за периода от април до юни, след като фондовите пазари там скочиха, съобщи GFMS в новия си тримесечен доклад, цитиран от Ройтерс.

Въпреки това последващият спад на цените на китайските акции от средата на юни насам не помогна на кюлчетата, като някои инвеститори излязоха напълно от пазара, а други преминаха към други класове активи.

След 12-годишния подем, достигнал своя пик през 2011 г., цената на златото остава под значителен натиск. През миналата седмица жълтият метал потъна до 1 077 долара за тройунция, най-ниското ниви от 5,5 години, след внезапните разпродажби в Ню Йорк и Шанхай. Инвеститорите се притесниха за китайския икономически растеж и перспективата за повишение на лихвените проценти в САЩ, която прави долара по-привлекателен.

"Златото със сигурност бе в немилост в Китай през последните тримесечия", коментира анализаторът на GFMS Андрю Лейланд.

"Мисля, че китайското търсене бе реакцията на слабото представяне на цените, а не причината. И акциите, и щатският долар предоставят по-силна възвращаемост от златото и това сложи край на инвестициите в жълтия метал".

От GFMS са предпазливи оптимисти, че търсенето и цените могат да започнат да се повишават през последното тримесечие на годината.

"Китайските купувачи са склонни да купуват при поскъпване, така че когато златото получи известна възходяща инерция, би следвало да бъде подкрепено от покупки в Китай", каза Лейланд.

Китай и Индия са най-големите консуматори на злато в света. Физическото търсене там обаче не се е ускорило напоследък въпреки разпродажбите през миналата седмица, които изпратиха цената на 5,5-годишен минимум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
dani de vito
преди 8 години
sssaaa ,когато дадена стока се купува ,би трябвало да е търсена.Основен икономически закон е ,че цената се определя от търсене и предлагане .Ниската цена понякога значи високо търсене и малко предлагане , т е дефицит при тази цена.Юни и юли удариха хит на всички времена - 10 млн унции сребърен орел ,в пазар от 40 милиона.Ливъриджа в Комекс стана 120 ищеца за 1 унция злато !!!Най висок за всички времена !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Вито, това, че една стока е закупена, далеч не означава, че същата е търсена.А авторите, както обикновенно станаха като повечето лекари - чакат да им паднеш в ръцете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
dani de vito
преди 8 години
Китай до този момент са внесли 1355 тона злато през Шанхай ,при добив в света 2000 тона годишно.Това е абсолютен рекорд на всички времена .Продажбите на златен орел удариха рекорд този месец от 3 години насам.Авторът или дезинформира преднамерено ,или чете само пресата сутрин. Данните са от SGE - goldchartsrus.com и USMint.gov
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
EUR/USD => 0.5
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още