IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в България се изравни със средното ниво в ЕС

Безработицата у нас е продължила плавно да се понижава и през юни

12:43 | 31.07.15 г. 3
<p>
	Безработицата в ЕС се задържа стабилна от април насам.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Безработицата в ЕС се задържа стабилна от април насам. Снимка: архив, Ройтерс

Безработицата в България се изравнява със средното ниво на безработицата за целия Европейски съюз (ЕС) през юни, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

През миналия месец нивото на безработицата у нас се е понижило с още 0,1 процентни пункта до 9,6%, колкото е и средното ѝ ниво за 28-те държави от ЕС. За сравнение, през юни миналата година безработицата у нас е била 11,4%.

Оценката на европейската статистическа служба съвпада и с оценката на Агенцията по заетостта за нивото на безработицата у нас, макар че тя прави изчисленията си на база на регистрираните в бюрата по труда.

Общо 320 хил. души са били без работа в България през миналия месец, отчита още Евростат. По същото време на миналата година броят на безработните е бил 383 хил. души.

Продължава да намалява и младежката безработица в България. През юни нивото ѝ достига 18,8% от 19,6% през май и 23,7% през юни 2014 г. Общо 36 хил. души на възраст до 25 години са били без препитание през миналия месец спрямо 38 хил. през май и 48 хил. през юни 2014 г.

Безработицата в ЕС се задържа стабилна от април насам, сочат още данните. Подобна е и тенденцията за средното ниво на безработицата в еврозоната, която също остава стабилна на ниво от 11,1%.

Що се отнася до младежката безработица, нивото ѝ в целия ЕС се задържа стабилно също от април насам на ниво 20,7%, докато в еврозоната има лек ръст с 0,2 процентни пункта до 22,5%.

През юни близо 23,3 млн. души в ЕС са били безработни, от които над 17,75 млн. са граждани на държавите от еврозоната. Безработните младежи до 25 години в ЕС са били над 4,7 млн. души, от които близо 3,2 млн. души са от държавите от еврозоната. 

В сравнение с май безработните в ЕС намаляват с32 хил. души, но се увеличават с 31 хил. души в еврозоната. На годишна база спадът за ЕС възлиза на близо 1,4 млн. души, а за еврозоната – 811 млн. души.

Германия остава държавата с най-ниска безработица в ЕС през юни – 4,7%, следвана от Чехия – 4,9%. В Гърция и Испания безработицата е била най-висока през миналия месец – съответно 25,6% и 22,5%.

На годишна база през юни безработицата се понижава в 21 държави от ЕС, увеличава се в пет и остава без промяна във Франция и Кипър. Ръстове са отчетени в Белгия, Румъния, Италия, Австрия и Финландия. Най-силен спад на безработицата е регистриран в Литва, Испания и Португалия.

Най-ниска през юни е била младежката безработица в Германия – 7,1%, следвана от Малта – 10%, Естония – 10,1%, Дания и Австрия – по 10,3% и в двете държави. Най-високо ниво е отчетено в Гърция – 53,2%, Испания – 49,2%, Италия – 44,2%, и Хърватия – 43,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 2 НСИ е определила 296лв. необходими за физическото оцеляване ,а според КНСБ 2 460 000 българи живеят с доход под 296лв. тоест от юридическа гледна точка става въпрос за нарушение на Конституцията и ГЕНОЦИД - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714 и ВАС го потвърди за здравеопазването - http://clubz.bg/19778-udar_pod_krysta_vas_otmeni_limitite_v_bolnicite_obnovena
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Това което не знам е дали политиците и т.н. работодателски организации го правят умишлени или просто от неукост с някаква форма на олигофрения и психопатии Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ - издръжката на живот на един човек от домакинството в края на юни е достигнала 561,90 лева и 80,9% от домакинствата в България живеят с общ доход на човек под необходимите средства80% - ????''Според икономистите на МВФ увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% в тези икономики води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/Още факти - ''Как изхвърлихме 10% БВП на ***'' - http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3254752ПОВЕЧЕ в коментар 1 - http://darikfinance.bg/***/115933#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
aldy
преди 8 години
Това няма как да е вярно. Стъкмистиката може да покаже всичко, което се поиска от нея, но реалните безработни, които са такива повече от година, изпадат извън официалните отчети. За младежката безработица да не говорим. При бандитските условия на труд и заплащане пътят е само навън. Това набльдавам сред мои познати - спасяват се навън и след това не искат и да помислят за връщане. И ще се стигте неизбежно до момента, когато местните феодали и "работодатели" ще останат без квалифицирана работна ръка. Те се надяват да "внасят" работници отвън, но малко са тия отвън, които се съгласяват на толкова ниски заплати, колкото приемат българите. Щом чужденците са тръгнали по широкия свят, те ще се стремят към възможно най-доброто. А то не е тук, определено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още