IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на ноември МС излиза с нова стратегия срещу демографската криза

Депутатите се обединиха около спешната нужда от краткосрочни мерки срещу топенето на нацията

14:30 | 31.07.15 г. 37
Автор - снимка
Редактор
До края на ноември МС излиза с нова стратегия срещу демографската криза

До 31 ноември правителството трябва да изработи краткосрочни и дългосрочни мерки в рамките на стратегията по демографска политика, които да зададат посоката за решаването на демографската криза в страната. Това решеха единодушно депутатите по време на дебат за демографската политика в Народното събрание.

Питането в парламента относно демографската перспектива пред страната беше поставено от народните представители Михаил Миков и Корнелия Нинова към вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и отключи дебат сред народните представители в зала, който се състои за първи път.

Депутатите констатираха редица негативни тенденции - нацията се топи и застарява, смъртността се увеличава, раждаемостта намалява, липсва адекватен достъп до здравеопазване. Като фактор за тежката демографска ситуация у нас беше посочен и упадъкът на семейните ценности и високата степен на емиграция.

Изказванията на народните представители от различните парламентарни групи засегнаха различни мерки, които биха подобрили ситуацията, но всички се свеждаха до спешната нужда от повишаване на доходите на населението, съчетана с мерки, заложени още в държавния бюджет за 2016 година, и общо подобряване на икономиката в страната.

„Нацията се топи с всяка изминала година“, констатира Корнелия Нинова и предупреди, че ни чакат драматични социални и  икономически проблеми, ако не се вземат мерки срещу демографската катастрофа. Тя изтъкна и причините за нея -  ниската раждаемост, увеличаването на броя на абортите, намаляване на желанието за раждане в детеродна възраст, тенденцията деца да раждат деца, високата смъртност, липсата на достъп до здравеопазване за най-нискодоходните групи, емиграцията. Нинова призова за приемането на краткосрочни надпартийни мерки, които да се прилагат без никакво отклонение от всяко управление.

Искрен Веселинов от ПФ добави обезлюдяването на регионите и регионалните различия като друг фактор, който е съществен за кризата. Друг проблем е упадъкът на семейните ценности – коефициентът на брачност е спаднал през последните години драстично, отбеляза той.

Марияна Тодорова от АБВ коментира, че проблемите, които трябва да се решават, са свързани с качеството на живот, заетост, доходи, образование, здравеопазване и други, така че мерките трябва да са комплексни и предмет на усилия на всички министерства, а социалният министър може да бъде само координатор.

Георги Гьоков от БСП каза, че се очаква пикът на демографската криза да е през 2050 година по данни на ООН. И посочи, че реформите в пенсионната и здравната система, които в момента са на дневен ред не са в посока за решаването на проблемите с демографията. „В управленската програма на управляващите няма визия за повишаване на доходите и за подобряване на здравеопазването, няма идеи за намаляване на безработицата“, каза той. По думите му трябва рязко увеличаване на доходите на българите и попита какви са мерките за повишаване на жизнения стандарт, които взима кабинетът.

Красимир Каракачанов от ПФ призова държавата да ограничи раждаемостта в маргинилизираните общности, които държавата стимулира да раждат и да източват социалните фондове години наред. Мерките трябва да са с оглед на българската нация, а не какво ще кажат чиновниците от Брюксел, каза той. По думите му държавата не може да продължава да мачка българската раждаемост и да стимулира ромската, което по думите му е престъпление. И попита какви инвестиции и каква икономика ще развиваме, когато населението застарява и нараства делът на тези без образование.

Последна актуализация: 14:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 5 rate down comment 0
HiperioN
преди 8 години
И с малко гимнастика могат да се изкарат по - бедни от църковна мишка. Отчетите позволяват да се направи това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 0
HiperioN
преди 8 години
От ДДС в бюджета влизат около 7,5 млрд. лв. за 2014 те са били даже по - малко. Ако тези пари не отиват в бюджета какво ще стане. Варианти много , но вичките са свързани с промяна на нещо друго за да се набавят. Пенсионна система не работи добре, здравна система не работи добре, социалната система не работи добре ( имаме повече инвалиди отколкото след война )един куп чиновници и те не работят добре и още куп други - откъде ще дойдат пари за тези разходи.За потреблението и 8000 няма да задоволят потреблението. Пример за това е пирамидата на Маслоу. В условията на пазарна икономика каквато уж сме и ние има взаимно заменящи се стоки те са сходни като характеристики , но с различна цена. Който взима 800лв ще се простира според чергата си.По отношение на цените какво стана след намалението на горивата? Намаляха ли цените на билетите в градския транспорт или в междуградския - НЕ.Собстениците на фирмите просто прибират по - големи печалби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 3
Pronto
преди 8 години
Защо "автогол" след като в най-лошия случай цените ще останаха същите? На доста продукти и услуги /ток, вода, лекарства, горива, цигари и т.н./ далаварите са станали отдавна на ниво "на едро" и накрая просто им слагат "автоматично" едно ДДС.Надявам се не смяташ, че човек на средна заплата от 800лв да е със задоволено потребление, така че ако цените намалеят, той да не си купи още нещо отгоре. През декември и януари -даже имаше малък експиремент, когато поевтиня бензина - е потреблението тогава нарастна с над 4% на годишна база и това е един от факторите бюджетът още от първите месеци да мине на излишък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 3
HiperioN
преди 8 години
При намаление на ДДС на всички стоки ще си вкараме автогол. Потреблението няма да се увеличи за дълго.1 ) Разликата ако е малка ще се поеме от търговците на едро и дребно по веригата за да имат по големи печалби.2)Ако разликата е по - голяма и крайните потребители ще усетят нещо. Но не много.3) хората ще потребяват толкова колкото им е нужно , а останалото ще затварят в спестявания - потреблението ще скочи временно и за малко. Българина пести най - вече в банките и имоти. Затворените пари в банки всички знаем какво са.3 )държавата няма да може да намали разходите си от намаления данък ДДС и тогава ще стане интересно :) Раждаемостта ще се увеличи с увеличаване на морала на управляващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 2
julian12
преди 8 години
Явно за нова година ще има ново шоу по площадите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 14 rate down comment 2
khao
преди 8 години
може би ритуално самоубийство на 240 човека в парламента е добра първа крачка ... аман от неграмотници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 2
babaMETZA
преди 8 години
Късно е либе за китка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Естествено ,че трябват стратегии тоест национална доктрина защото тук - http://darikfinance.bg/***/116741#comments по повод последното изречение ''България и българското общество наистина са болни, но не само и не толкова от бедност. Такова общество не го чака нищо добро'' в коментар 3 описах ,че не е точно така но има ''заболяване'' - морално Трябва да се планира 20-30год. напред дори 50-100 съобразно изчерпаемите енерг.ресурси и по-точно сега спешното е петрола Доклад Петрол и световна икономика'' на МВФ - икономистите Михаел Кумхоф и Дирк Мюир го казват заобиколно 1400% скок на цената до 20год. - http://***.economy.bg/world/view/5367/MVF-Cenata-na-petrola-mozhe-da-skochi-s-do-1400%25-do-20-godini ,и под статията съм коментирал подробно през фейсбука
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 18 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Корумпираните *** в парламента симулират че им пука за нацията.Ако наистина им пукаше нямаше да се стигне дотук защото отдавна щяха да са разбрали накъде отива работата и да са взели съответни мерки.Жалки политически бездарници и ***, членуващи в масонски ложи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 0
Jazabel
преди 8 години
.Замунди спират ,Арени спират, ИМПЕРАТОРЪТ е вечен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още