IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК открива наказателна процедура срещу България заради текст от ГПК

Производството е по линия на възможността длъжника да бъде осъден по бърза процедура без възможност да се противопостави

14:00 | 01.08.15 г. 23
ЕК открива наказателна процедура срещу България заради текст от ГПК

Европейската комисия (ЕК) открива наказателна процедура срещу България заради член 417 от Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), който позволява длъжникът да бъде осъден по бърза процедура без възможност да се противопостави, съобщи БНР. Процедурата е и заради начина, по който се продава имуществото на длъжниците, който е в нарушение с правото на Европейския съюз (ЕС).

За процедурата съобщи адвокат Десислава Филипова, която е и председател на фондация "Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека". Филипова обясни, че на 27 юли таз година е получила уведомление за началото на процедурата в качеството си на жалбоподател. 

През февруари 2014 г., като представител на НПО, тя подава жалба до ЕК, в която посочва, че чл. 417 от ГПК и принудителното изпълнение в България са в нарушение на правото на ЕС. "Което означава, че дори потребителят да не знае своите права като европейски гражданин, съдът е длъжен, когато издава изпълнителен лист, да провери дали има забранени, неравноправни клаузи в потребителските договори, независимо дали последният е възразил или не е", обяснява Филипова.

В жалбата си тя изтъква, че изпълнителните дела в България са в нарушение на задължителната съдебна практика на Съда на ЕС, според която едно семейно жилище, независимо че е ипотекирано, може да бъде продадено едва след приключване на исковото съдебно дело и то само ако съдът е установил, че с потребителския договор не се нарушават правата на кредитополучателите и другите потребители. Тогава ЕК я уведомява, че започва проверка на законодателството ни, която ще трае около година и ако установи, че оплакванията ѝ са основателни, ще пристъпи към процедура за наказване на България с цел отмяна на нарушаващото правото на ЕС българско законодателство.

"Сега от ЕК ми изпратиха писмо, че пристъпват към същински действия срещу България (това означава, че при извършената проверка са констатирани нарушения – бел.ред.) и откриват процедура за извършено нарушение във фазата "официални контакти между Комисията и България". В тази фаза се разменят официални писма между евроинституцията и държавата – нарушител, като целта е доброволно държавата да преустанови нарушението, в случая да отмени чл. 417 от ГПК, и да реформира изпълнителното производство, без да се стига до налагането на глоби на България, които пак ще бъдат плащани от нашия джоб", казва адвокатът.

Ако след приключване на тази фаза, България не промени законодателството си в защита на малкия човек срещу злоупотребяващите с техните права банки и други търговци, ЕК ще пристъпи към завеждане на дело в Съда на ЕС срещу страната ни, пояснява Филипова.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Благодаря за препоръките и отдавна мисля за начините ,и съм направил блог - atansio.blog.bgНещата са прости и се основават на науки от геология(колко петрол има) до 1-2-3 закон на термодинамиката като се опирам и на докладите на ООН ,Световната банка ,МВФ ,Межд.агенция по енергетиката , Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и доклада на Европ.комисия - http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/energy2_bg.pdfДоклад Петрол и световна икономика'' на МВФ - икономистите Михаел Кумхоф и Дирк Мюир го казват заобиколно 1400% скок на цената до 20год. - http://***.economy.bg/world/view/5367/MVF-Cenata-na-petrola-mozhe-da-skochi-s-do-1400%25-do-20-godini ,и под статията съм коментирал подробно през фейсбука
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 0
bodran
преди 8 години
>Темата е голяма и мога книга да напиша...Атанасио, а защо наистина не напишеш книга? Виждам, че доста си информиран и явно хващаш нещата, но малко хора имат време да ровят по тия въпроси и от линк на линк и да отсеят от плявата и т.н. .. ако се събере на едно място, най-важните и ключови неща в подходящ ред на излагане на информацията ... (някои статии предполагат, че имаш някаква предварителна информация/знание и става голямо ровене)Моля те помисили над този въпрос :) Явно имаш време и енергия за тези неща и искаш и другите да разберат за тях, което е доста добре и с една книга или личен блог от малки статийки (друг вариант на книга) може би по-ефективно и масово ще успееш да информираш тези, които искат да се информират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 1
Ironhorse
преди 8 години
Момко,не пиши щуротии. ГПК е приет през 2007, провери в държавен вестник.През 2005 не е съществувал този ГПК !!!!!А иначе инициатива за премахването на чл. 417 е имало през 2010, 2012 и 2014г.Да, вярно е че Менда Стоянова също като Манолова, защитава чл. 417.Което, също е позор, но все пак палмата на първенството поема Манолова, като създател на чл. 417.Но от това не ми става по-леко, даже напротив
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 23 rate down comment 4
aldy
преди 8 години
Хахахахах, целият ГПК и особено чл. 417 в обжалваната му част е изцяло заслуга на обудсман Мая Манолова, като водещ депутат при гласуванията в парламента през 2007. Шеф на правната комисия е Янаки стоилов-пръв защитник на бедните и онеправданите. ЕС направо шамароса Манолова.Дрън, дрън ярина.Само преди месец Патриотичният фронт почти успя да прекара през парламентата отпадането на този чл.417, но на второто гласуване "БОСТАНЯТ" твърдо защити завоеванията на българските банкстери. Каква Мая, каква Манолова от 2007г. до сега? Единствените които се опитаха да направят нещо през 2005г., бяха Минчо Христов и Стела Банкова, но никой не ги подкрепи. Ако имаше читави дупетати, 100 пъти можеха да се опитат да направят нещо, НО НИЩО НЕ НАПРАВИХА. Защото става дума за БАНДА, плячкосваща всичко, което може да се плячкоса и простият народец не им влиза въобще в сметките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 17 rate down comment 4
Спящият бик
преди 8 години
Да живей ЕК, да живей метрополията! Не ща повече независимост, не ща повече свобода... "Свобода" в колония като нашата е празна дума - възможност за вождовете-канибали да се гаврят безнаказано с нас - докато ни оглозгат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 17 rate down comment 1
pslabakov
преди 8 години
ето факт че Пенчев се опитва да защити народа .. единствения ОМБУДСМАН ... а ВКС - ПЛАТЕН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 19 rate down comment 2
pslabakov
преди 8 години
ПИЧ .. с 417 сме върнати в социализма .. след като ти взимат правото да се защитаваш в съда !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 17 rate down comment 1
pslabakov
преди 8 години
Абсолютно ... Новия ни ОМБУДСМАН прецака народа с 417 преди време .. сега хората го духат .. държавата ще плаща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Какво ли са получили т.н "народни" избранници, допуснали подобни безобразия на гърба на тези които са ги избрали? Каква наглост а!? Може би по хотелче или по яхтичка /за тях или "умните " им питомци...а ...може би сметчица за старини открита на тайно островче!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
И после излизат по телевизията разни депутатчета и ни убеждават че България била НАША! !!!!????? В такива случаи имам чувството, че сме граждани на ЕС които имат нужда от защита от България и владелците и! Т.е местните мутри дерат по яко и от чужденците които ни владеят! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още