IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдиците на КТБ са образували производство спрямо фирма за близо 16,2 млн. евро

Росен Ангелчев и Лазар Илиев са осъдили друго дружество да заплати 6,35 млн. евро и оспорват 7 прихващания на трета компания за 3,11 млн. лв.

18:27 | 03.08.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) са образували производство срещу еднолично дружество с ограничена отговорност за сумата от 16 154 991,69 евро (малко над 32,24 млн. лв.). Това става ясно от седмичния отчет на Росен Ангелчев и Лазар Илиев за периода 27-31 юли, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Както е известно, поради спазването на банковата тайна наименованието на фирмата не става ясно. Не е известно кое дружество синдиците са осъдили да заплати 6 354 664,78 евро (или близо 12,43 млн. лв.), както и 7-те прихващания на кое дружество за 3 114 097,37 лв. оспорват като относително недействителни спрямо кредиторите на несъстоятелността на КТБ.

Освен това не се разкрива и за откритото производство по несъстоятелност на кое акционерно дружество Ангелчев и Илиев са изпратили писмо до ФГВБ с копия до министър-председателя Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

В периода 24-30 юли включително по сметките на банката са постъпили 96 758,12 лв. От последния отчет на синдиците е видно, че 29 572,04 лв. са били погасени на каса, 60 190,50 лв. по банковата сметка в левове в обслужващата банка, а други 2 816 долара – по сметката в щатски долари.

Международната компания Alix Partners, която бе наета да извърши действия по проследяване и връщане на активи на КТБ, продължава да разследва вътрешнобанковите и междубанковите трансакции на кредитната институция, свързани с кредитната дейност на банката.

В своя седмичен отчет пред синдиците разследващата компания посочва, че продължава със събирането на доказателства, свързани с разследването и с разработване на конкретни предложения за възстановяване на дължими на банката средства.

Ангелчев и Илиев продължават с исканията за издаване на заповеди за незабавни изпълнения по договори за кредити спрямо дружества длъжници. Тъй като в отчета всички данни, отнасящи се до физическите и юридическите лица, са заличени, отново не става ясно към кои фирми са насочени исковете.

Поради същата причина не е известно срещу кои компании синдиците са образували изпълнителни производства, на кои са пратили писма с покани за доброволно изпълнение и за задълженията на кои са се обърнали към частни съдебни изпълнители.

Синдиците продължават с анализа на договорите, по които банката е страна и предприемат действия по прекратяване, включително по взаимно съгласие, на онези от тях, които водят до натрупване на разноски и в същото време не са необходими с оглед опазване и управление на имуществото на банката.

Росен Ангелчев и Лазар Илиев все още работят и по списъка със служебно приетите вземания. Припомняме, че те вече няколко пъти удължаваха срока, до който трябва да е готов документът. Последната промяна е с дата 23 юли, като удължаването е с още 25 дни.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
Те хубаво гонят мишките за трохи от КТБ, но кога и синдици, и Прокуратура ще погнат и мустакатия фараон Цецо Василев?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Нещо да кажат за нескончаемите покупки на активи на КГБ от "защитения банкстер" Биселчо? Или той, като е "наше" момче, може да си има банката за бащиния?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още