IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

400 фотоволтаични централи пред фалит

От октомври голяма част от зелените централи в България ще спрат да работят, предупреждават от Българската асоциация на фотоволтаиците

09:35 | 04.08.15 г. 37
Автор - снимка
Редактор
400 фотоволтаични централи пред фалит

400 малки фотоволтаични централи, построени с помощта на европейско финансиране, са изправени пред фалит заради промените в Закона за енергетиката, приети в края на миналия месец, съобщи БНТ.

Според представителите на сектора с поправките се намалява цената на произвежданата от тях енергия с близо 80%.  След промените на производителите на енергия от възобновяеми източници, които получават европейско финансиране, ще спре да се плаща по преференциална цена, каквато до момента са ползвали. Така вместо 55-60 стотинки на киловатчас произведена енергия те ще получават по 10-15 стотинки.

От Българската фотоволтаична асоциация заявиха, че ако промените не бъдат отменени, ще търсят подкрепа от европейските институции.

„За нас ще бъде икономически по-оправдано да спрем да работим, защото няма да можем да изплащаме разходите, които имаме, и очакваме от октомври голяма част от зелените централи в България да спрат да работят”, коментира Меглена Русинова, председател на Българската асоциация на фотоволтаиците.

„Приходите през август са ми варирали винаги между 7-8 000 лева, сега очаквам приходи с новото решение – 700 лева. Осигуровките ми са 300- 400, 200 – за счетоводител, за поддръжка, застраховки, оперативни разходи, няма да стигнат парите… да не говорим за погасяване на кредита”, казва Петър Лазаров, собственик на фотоволтаична централа в гр. Чепеларе.

От Българската асоциация на фотоволтаиците алармират, че пагубно за сектора е и решението да бъдат ограничени часовете, за които произведената зелена енергия се изкупува на преференциална цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 4 rate down comment 2
novak li sam
преди 8 години
Интересно мнение.Истината е, че нещата ще стигнат дори до тройно субсидиране.Освен за *** и преференциални цени за тока, ще получат и субсидия за изграждане не електроцентралите.Защото това са наши хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
на #29 аз ще ти отговоря. Не-не е двойно субсидиране. Смесваш нещата, щото ти е удобно, а не щото трябва да се смесват. Получават субсидия за отглеждане на ***, но акитата са отпадъчен продукт. Те могат да го хвърлят, продадат, направят с него квото си искат. Ако искат могат и да го хапнат с малко хлебец. Второто субсидиране е да направят с отпадъчният продукт на първото нещо полезно. Две отделни линии, субсидирани отделно, а не двойно субсидиране за едно нещо.Въпреки, че ЕС не е прав, щото на практика двойно субсидиране има в земеделието-доплащанията от бюджета. Но такова има и във Франция и в Германия и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
излиза, че всяка глупост, прокарана от някакво лоби през парламента трябва да остава меродавна, независимо, че е глупост...По същата логика сега Пеевски трябваше да е шеф на ДАНС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Свидетели сме как се прекрачват правилните закони , а когато постъпят правилно въпреки закона може и малко да се порадваме - до там сме я докарали . Това е в духа на съвременното европейско мислене .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 18 rate down comment 2
ksarax
преди 8 години
'"От Българската асоциация на фотоволтаиците алармират, че пагубно за сектора е и решението да бъдат ограничени часовете, за които произведената зелена енергия се изкупува на преференциална цена.""т.е. лунният му ток няма кой да купи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 8 rate down comment 0
polisat
преди 8 години
Това означава, че като фалират повечето ВЕИ-та то произвежданата от тях електроенергия ще намалее драстично в сравнение с другия вид централи и таксата "задължение към обществото" би трябвало да намалее. Ако не то тогава може да се стигне до поредния абсурд: плащаме такса "задължение към обществото" за ВЕИ , а този вид електроенергия не се произвежда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 1
novak li sam
преди 8 години
Очаквах отговор от вносителя на това предложение Делян Добрев и групата на ГЕРБ. Сигурно вече са на ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 10
redcretin
преди 8 години
Аз пък мисля че ще псувате още мнооого с тоя начин на действие и мислене. Да, престъпна схема е да прецакваш инвеститори - и се наказва с упадък и изтегляне на парите от страната. После да няма пак писъци "ама то в БГ нищо не се прави вече, само малко шиене на ишлеме и алкохолен туризъм".Тая неравнопоставеност е заложена в закон и държавата е гарантирала срок и цени за изкупуване. Ето колко струват българските държавни гаранции - НИЩО, затова и няма да влизат инвестиции в НИЩОТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 2
novak li sam
преди 8 години
Кой ще ми отговори на това:Да му мислят тези с електроцентралите на оборски тор. Дори да не вземат финансиране по програма за изграждане, те са с двойно субсидиране, защото веднъж получават субсидия за добитъка, втори път за електроенергия от говната на същия ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 22 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Колко са слънчевите часове в планински град като Чепеларе?Каква би била реалната ефективност от слънчева централа на подобно място? Истината е, че някой е прибрал пари от Европа, построил е на една ливада "микро" централа и не можем да говорим за каквато и да била ефективност, просто в случая тя не се търси. Това е простата истина. За да се развива ВЕИ трябва да се изграждат значителни мощности на места в страната имащи 2 пъти повече средно слънчеви часове от Чепеларе. Това е град на 1200 метра където облачните дни в годината преобладават. Това е факт, който не се споменава нито в статията, нито от защитниците на подобни "бутикови" ценрали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още