IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП може да проверява и онлайн изданията

Медиите като стопански субекти са подложени на същия контрол, на който са подложени и всички останали, твърди говорителят на агенцията

10:15 | 04.08.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
НАП може да проверява и онлайн изданията

Националната агенция по приходите (НАП) съобщи, че проверява в момента издателите на над 50 печатни издания, като същевременно подготвя и ревизии за онлайн медии.

„Проверяваме 54 печатни издания, а в близките седмици вероятно ще проверяваме и други онлайн издания, различни от печатните", заяви говорителят на агенцията Росен Бъчваров пред Нова ТВ. 

„Проверяваме целия медиен сектор от гледна точна на един прост интерес на държавата – дали те са спазвали данъчния закон правилно и дали има данни за избягване на облагане... Всяка година над 150 000 търговци са подложени на контрол от страна на НАП, медиите като стопански субекти са подложени на същия контрол, на който са подложени и всички останали”, обясни Бъчваров.

Припомняме, че в неделя вестник "Сега" съобщи, че агенцията е започнала пълна данъчна ревизия за пет години назад във времето, като според изданието причина са критични публикации. В понеделник приходната агенция съобщи, че се проверяват и други издания. 

„Нашата работа е лишена от емоции, оценки, квалифицикации и субективно отношение към която и да е от медиите”, подчерта днес Бъчваров. Запитан дали за НАП представлява интерес, ако някои от проверяваните компании са големи длъжници, взели заем от КТБ, но не директно, а през друга фирма, говорителят на агенцията заяви, че това е косвен индикатор за икономическата активност. 

"Това, от което се интересува НАП, е дали има неплатени задължения и дали има укрити данъци", добави той.

Попитан дали НАП проверява и физическите лица за произхода на средствата, с които са придобити дадени медии, Бъчваров призна, че в "общия случай проверяваме юридическите лица и само ако има данни за избягване на облагане, изследваме и собствеността на физическите лица".   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Pronto
преди 8 години
Подължават с бухалката срещу малкото независими медии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още