IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

MВФ препоръча отлагане на включването на юана към СПТ

Китайската валута все още не отговаря на изискванията за свободно използване, посочва нов доклад на Фонда

09:51 | 05.08.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
MВФ препоръча отлагане на включването на юана към СПТ

Международният валутен фонд (МВФ) трябва да отложи всеки ход в посока добавяне на юана към специалните права на тираж (СПТ) поне до септември 2016 г., показва нов доклад на експертите на Фонда – новина, която има потенциала да сложи край на шансовете за по-ранно включване на китайската валута във валутната кошница.

Публикуваното във вторник изследване дойде, след като Пекин даде ход на мащабен дипломатически натиск за включване на юана в кошницата на МВФ като част от своята дългосрочна стратегическа цел за намаляване на зависимостта от долара.

Според доклада всяко официално решение за добавяне на юана към кошницата от валути, съдържаща долара, еврото, паунда и йената, трябва да се отложи, така че да не наруши търговията на финансовите пазари в първия ден на 2016 г.

"Предложеното разширение, което ще бъде решено от Управителния съвет по-късно този месец, не предопределя по никакъв начин времето на сключване на споразумението", изтъква пред CNBC Сидхарт Tивари, директор на звеното за стратегии и политики към МВФ.

По думите му китайският юан отговаря на изискванията, като например значително влияние по отношение на международната търговия, но не отговаря на критериите за "свободно използване".

"Ако юанът бе свободно използваема валута, щеше да играе по-централна роля във финансовите операции на Фонда и щеше да се класира за включване в кошницата на СПТ", се казва още в доклада.

Европейските членове на Г7 – Германия, Великобритания, Франция, Италия и Русия, подкрепят добавяне на юана към кошницата през тази година. Другите две страни обаче – САЩ и Япония, са по-предпазливи в оценките си.

Докладът на екипа на МВФ признава напредъка, постигнат от Пекин, като отбелязва, че китайските пари вече са петата най-използвана валута за международна търговия.

Премиерът на Поднебесната империя Ли Къцян се срещна през март с управляващия директор на МВФ Кристин Лагард, настоявайки за включването на юана в СПТ. Той обеща Пекин да ускори капиталовата конвертируемост на валутата и да отвори пътя за повече външни и вътрешни инвестиции.

Повече по темата можете да разберете от коментара на Дейвид Инглес от Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Трябва да има правила за всички държави казано кратко международно право и за финансите свет.валута и вързан за нея петрол и счетоводните стандарти на МВФ Засега долара е по-малкото зло и защото имат прозрачност , и защото процеса е необратим Не е лошо да има разчетна валута като SDRs на МВФ, базирана на щатския долар, еврото, британския паунд и японската йена в определени тегла, които се ревизират периодично през няколко години - http://avtorski.pogled.info/article/51266/Svetovnata-ikonomika-e-pred-praga-na-fundamentalni-promeni
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
"те винаги ..":-).. "Винаги"-то приключва от 2007-***. Китай, както и изброените от инг5ров предвидливо вече са подготвени за алтернативите на МВФ и Световната банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
"Европейските членове на Г7 Германия, Великобритания, Франция, Италия и Русия, подкрепят добавяне на юана към кошницата през тази година. Другите две страни обаче САЩ и Япония, са по-предпазливи в оценките си."САЩа бил предпазлив...що ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Разбира се, че САЩ ще са против. Цялата им империя се дължи основно на долара като световен доминант. Ако ФЕД беше напечатъл същото количество долари от 2007 до днес при намалено обръщение на тази валута инфлацията щеше да е главоломна. Сега инфлацията от тези новонапечатани пари се разпределя из целия свят благодарение на търговията и най-вече на пазара за суровини. Така реално САЩ ограбват целия свят, чрез валутата. Каквото и да говорим за огромните им дългове, те винаги може да си печатат пари, негативите от това се разпределят из останалите страните, а позитивите са само за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още