IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС няма да подкрепи задължителното сливане на болници

От Движението искат широко обсъждане на здравната реформа

14:58 | 07.08.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
ДПС няма да подкрепи задължителното сливане на болници

Движението за права и свободи (ДПС) е „за“ реформа в здравеопазването, но след широко обсъждане. Това заяви Хасан Адемов, депутат от ДПС и член на парламентарната комисия по здравеопазване пред агенция „Фокус“.

По думите му от ДПС няма да подкрепят предложението на министър Петър Москов за задължителното сливане на болнични заведения. Според него с такава промяна в закона може да се стигне до закриване на по-малките болници.

“Ако лечебните заведения, които оказват комплексна помощ, според разбирането на екипа на Министерството на здравеопазването, са единствените, които имат право да сключват договори с НЗОК по т. нар. "първи пакет", това означава, че има много болници, в това число и общински, които няма да имат тази възможност. Разбирайте, че трябва да фалират, защото няма да имат финансиране“, посочи Адемов.

Сливането и вливането трябва да е пожелателно, както предлагат и колегите от ГЕРБ, допълни той.

„Ние от ДПС сме склонни да подкрепим такова предложение. Действително, има региони, където може да се извърши такова сливане и вливане или пък създаване на консорциуми. Макар че, консорциумите от лечебни заведения останаха като „лош спомен“ от това, което се случи в софийската доболнична помощ преди години”, допълни народният представител.

Хасан Адемов каза още, че при наличие на методика, която определя твърди бюджети на болниците, няма как да се стигне до ситуация, при която има конкуренция между болниците. Според депутата единният източник на финансиране не е решение на проблемите в здравната система.

Повечето от предложенията на здравния министър Петър Москов не се харесват от парламентарните групи и най-вероятно ще претърпят промени през есента. Това става ясно от внесените от депутати предложения за корекции между първо и второ четене за промените в Закона за лечебните заведения, публикувани непосредствено преди парламентарната ваканция. 

От ГЕРБ предлагат да отпадне задължителното сливане на болници и това да става по желание на лечебните заведения. През изминалите месеци именно това предложение на министъра предизвика много спорове сред болничните директори. ДПС подкрепя предложението на ГЕРБ за доброволно обединяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Един Българин
преди 8 години
Как се управлява с измама на изборите и с ограничено, но компактно малцинство? Щом от ДПС са против - лош или добър е закона , то той няма да се приеме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още