IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светлин Наков: Недостигът на кадри в ИТ сектора е огромен и ще расте

Появиха се дори билбордове и радио реклами в търсене на програмисти, каза създателят на Софтуерния университет

18:51 | 07.08.15 г. 26
Светлин Наков: Недостигът на кадри в ИТ сектора е огромен и ще расте

Недостигът на кадри в сектора на информационните технологии (ИТ) е огромен в световен мащаб. В България, като част от глобалната икономика, нещата са подобни – има в пъти повече свободни работни места за хора, които са квалифицирани да ги заемат. Това заяви пред БНР Светлин Наков, създател на Софтуерния университет, който коментира излезлите наскоро данни, че българският ИТ сектор отбелязва петкратен ръст в последните години.

ИТ отрасълът е сред малкото в българската икономика с висока добавена стойност и конкурентоспособност. Същевременно обаче се алармира за липсата на кадри и че образованието трябва спешно да отговори на потребностите на бизнеса, каза Наков.

„Само ще се увеличава дистанцията между липсата на кадри и свободните позиции. В момента започнаха да излизат дори билбордове в търсене на програмисти, както и реклами по радиото”, посочи той.

Наков допълни, че  софтуерният сектор лесно се пренася през граница, а недостигът на кадри в него се дължи предимно на растежа на тези индустрията и същевременно на трудната подготовка на кадри като цяло.

„Софтуерен инженер се става за година – две със сериозно учене по 10- 12 часа на ден, включително и неделя”, коментира Наков.

Той поясни, че въпреки усилията на цялата образователна софтуерна индустрия, проблемът с обучението на специалисти не може да бъде решен само от нея, защото капацитета й е малък и не всички завършващи продължават да се развиват в ИТ сектора въпреки високите заплати.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 6 rate down comment 2
julian12
преди 8 години
Едно е да си кодер друго е да си софтуерен инженер, щото като му тупнат едно устройство на бюрото с документация приличаща на рекламен флаер, Наковчето ще го гледа като голям бял камък и освен да се свие в най-близкия ъгъл и да започне да плаче друго не му остава. То да не е като да драскаш HTML в notepad.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 2
julian12
преди 8 години
Аз не обичам да споря, просто от време на време опитвам да пусна някой лъч светлина в нечий кух череп. Знаеш ли приказката на Айнщайн за кръгът на знанието? Твоето изказване ми напомня на един мой познат, който разправяше, че е господ на компютрите и програмирал на IRC или по-познато от онова време като Мирка. От унито на Наков може да излезеш само с някаква бегла идея що е то език за програмиране. Та разликата между кодер и софтуерен инженер е като разликата да си купиш домати от пазара и да си правиш сам разсада от семки и да поливаш всяка вечер...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Мисли както си искаш, но не си прав. Обясняваш, че "естеството" на работата е такова, че те изстискват. Ами сам си противоречиш. От една страна "естеството на работа" от друга, изтискВАТ те. Аз това ти обяснявам работата си е работа а дали те изстискват или не, си зависи от мениджмънта. "Естеството" на работа е такова на хирурзите, щото да ти умират хора в ръцете не се издържа дълго без да се пропиеш. А програмиста какво му е на естеството? Пишеш си кода, ако има бъгове - още по-добре, хората ще си плащат за поддръжка. Ако шефа вместо да наеме 10 човека е наел 5 и ги кара да работят денонощно, това от естеството на работа ли е или от шефа? Същото може да стане със всяко естество на работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
Какъв калпав менджмънт бе, Мизантроп???Кой е този дето ще ти дава заплата в България в подобни мащаби и няма да иска да му заработваш поне двойно, ако може и повече? Много си е наред мениджмънта. Просто естеството на работата на класическия програмист е такова да те изтискват на макс. Виж администраторската работа е друго нещо или отговорността за един проект с група "подопечни" програмисти също е друго нещо, ама работните кончета.... не е за приказване как ги натоварват не само у нас ами и в чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Това са пълни глупости да прощаваш. Ако са те гърчили много, това няма нищо общо с "програмистите" а с калпавия мениджмънт. Ако мениджмънта е калпав и иска да те гърби, може да го прави и ако си хлебар, строител, финансист, счетоводител.. вскакаъв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Кой ще иска да остане на това поприще при тази нечовешка натовареност от страна на работодателите. Просто се отделяш и почваш да работиш за себе си на малко по-ниски обороти за да върви и другата част от живота. Иначе е невъзможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
Натовареността на програмистите е огромна и това много често не е работа за семейни хора. Аз лично точно затова навремето се отказах от програмирането малко преди да се оженя.Днес гледам младите колеги - верно че редовно получават заплатите си между 3 000 и 6 000 лв. в България обаче им скъсват задниците от работа, включително вечер от вкъщи, че и за събота и неделя остава много. Не им остава никакво време дори за гаджетата, камо ли за жена, деца, релакс или др. под.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Тук гледам са коментирали няколко човека, които виждат за какво иде реч :)Не се било ставало за една година, иначе кой ще бяга от 4К заплата. ...Ами именно де, както личи и от по-следващите коментари, никой не иска да плаща 4К заплата, за нещо, което се научава за 1 година и за това Наков се продава добре.Неговите "телета" за 1 год. ги научава достатъчно за да пишат цикли и IFове, а то на поне 70% от софтуерните специалисти, повече не им трябва и после им "гарантира" поне 1000 лева заплата. И ...така. В края на краищата, един кодер си е кирка и свършва времето, когато ще получава 3 до 5 средни заплати. Що се отнася до т.нар. софтуерни инженери... много от системите които съм виждал ( и то от големи световни фирми, не български само) са така "инженернати" че дето викаше на времето един, по-добре да си останат секретни че ще ни се смеят и гаргитеИ ТЕ ТАКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 5
khao
преди 8 години
сега това си го измисли ... на какъв по висок .. пост ... си бил :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 8 години
точно това имам в предвид, ама 1-2 год са много даже. Иначе даже и домати да садиш, зада станеш експерт ти трябва опит.Идеята ми е че не се става трудно, трудно се издържа после ... нещо като МЕИ-то :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още