IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Не можем да развиваме икономика, основана на ниско заплащане

Производителността на труда и конкурентоспособността трябва да растат и чрез инвестиции в производството, смята вицепремиерът

10:23 | 10.08.15 г. 37
Автор - снимка
Редактор
Калфин: Не можем да развиваме икономика, основана на ниско заплащане

България не може да развива икономика, основана на ниско заплащане. То е в пъти по-ниско от сравними с България икономики. Производителността на труда и конкурентоспособността не бива да растат само чрез наемане на евтин труд, а с инвестиции в производство, енергоспестяващи технологии. Това заяви в интервю за БТА вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

„Защо един българин произвежда три пъти по-малко от един среден европеец? Не защото е по-мързелив, или по-глупав, а защото не са създадени достатъчно инвестиции. Инвестицията трябва да бъде в друга посока - в техника, оборудване, енергоспестяване, а не фирмите да са конкурентни от евтин труд. Винаги ще се намери държава по света, където по-евтино ще се заплаща трудът“, каза Калфин.

По думите му в момента 11 процента от заетите работят на минимална работна заплата. Жените в България получават средно за страната 13,4 процента по-ниски заплати и 40 процента по-ниски пенсии от мъжете. В същото време у нас жените работят седем пъти повече от мъжете в грижа за дома, три пъти повече по отношение на грижа за деца, посочи вицепремиерът.

През есента МТСП ще внесе Закон за равните възможности, който цели да увеличи натиска върху администрацията и частния сектор да не наказват един или друг пол по полов признак. Ще бъде даден шанс на младите майки, на родителите да се развиват в кариерата си и да получават полагащото им се възнаграждение, заяви Калфин.

Готвят се изцяло нови проекти за Закона за хората с увреждания и Закона за социално подпомагане, каза още вицепремиерът. Ще бъде приложена модерна система, като ще се подредят съществуващите над 1000 социални услуги. Така всеки ще бъде наясно до каква от тях има достъп съобразно нуждите си, посочи Калфин.

Предстои цялостна промяна на реда за отпускане на инвалидните пенсии, съобщи още министърът. Ще бъде увеличена индивидуалната грижа за хората с увреждания. Вицепремиерът обеща да бъдат затворени кранчетата, през които изтича ресурс от инвалидните пенсии.

"От есента у нас започват пилотни проекти за дуално обучение .В Габрово и Старозагорско ще се реализира швейцарски проект. В Германската търговско-икономическа камара даже са назначили човек, който да е координатор по това обучение. Много германски фирми, които работят в България са готови веднага да започнат. За да преминем от пилотната в нормална фаза на дуалното обучение обаче, би трябвало да бъдат приети и някои законодателни решения. В момента законите, свързани с труда, са променени", каза още Калфин. 

„Аз съм горещ привърженик на дуалното обучение, защото в голяма степен то гарантира последваща заетост. Съчетаването на работа с учене от 16-годишна възраст показва във всички страни, че на 18-19 г. младите хора излизат от училище с професия и самочувствие, а не с диплома, от която няма ефект“, посочи министърът. Някои ме обвиниха, че едва ли не дуалното обучение е експлоатация на детски труд. Очаквам скептиците да намалеят, когато започне реализацията му", допълни той.

Промени, свързани с частните пенсионни фондове ще бъдат обсъдени подробно през есента. Те ще се базират на пространно предложение на Комисията за финансов надзор и касаят предоставяне на по-голяма възможност за инвестиции на фондовете, повече прозрачност в работата им, поставяне на ограничения за инвестиране в свързани лица и др.

"Ще са въоръжени максимално и трябва да са активни, за да убеждават хората част от осигуровката да отива там," посочи Калфин.

„Парламентът вече прие да бъдат намалени таксите, които се взимат от хората, беше решен и механизмът за свободен избор и прехвърляне между НОИ и частни фондове и в двете посоки. Така че след новите промени фондовете ще са въоръжени максимално и трябва да са активни, за да убеждават хората част от осигуровката им да отива там“, посочи още вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: България не може да развива икономика, основана на ниско заплащане.Както и на ниска и тотално неподходяща квалификация на лица от скритата безработица, между-впрочем.Отн.: Производителността на труда и конкурентоспособността не бива да растат само чрез наемане на евтин труд, а с инвестиции в производство, енергоспестяващи технологии.... а защо не с подобряване на оперативната ефективност: повече за същото; същото за по-малко и много повече за повечеи това нещо едва ли ще се постигне само с повече заплащане, а по скоро с железобетонна корелация между оперативна ефективност и разходи за труд ... и текущи инвестиции за актуализация на знания, умения и квалификация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 8 години
"Иска се от държавата да прави неща, за които й трябват много повече пари, отколкото тя може да събере от данъци!" - Е чак пък да се иска от държавата... Те политиците ги обещават за да управляват, но не казват как ще ги финансират. И преди всичко не казват какво и кой губи най-много от една такава измислена социална система, каквато е и в главата на Калфин. Бившият вече шеф на Агенцията по заетостта, Ангелов, им каза, че с парите които дават на кметовете за чистачи на улици за 3 месеца от безработен, работещ не става, но Калфин го махна и дори не каза защо. Хей така коледно да не се усети никой... *** държава, там е драмата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 0
pcheaplinks
преди 8 години
[b][url=http://***.sntwatch.com/]swiss replicswiss replica watches aaa+swiss replica watches
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 0
pcheaplinks
преди 8 години
high quality swiss replica watcheswatchesswiss Mechanical movement replica watcheswatches#sddm{margin: 0 ***;padding: 0;z-index: 30;background-color:#F4F4F4;width: 80px;height:23px;float: right; margin-right: 70px;}#sddm li{margin: 0;padding: 0;list-style: none;float: left;font: bold 12px arial}#sddm li a{display: block;margin: 0 1px 0 0;padding: 4px 10px;width: 60px;background: #f8eaf0;color: #F6F5c6;text-align: center;text-decoration: none}#sddm li a:hover{background: #49A3FF}#sddm div{position: absolute;visibility: hidden;margin: 0;padding: 0;background: #EAEBD8;border: 1px solid #5970B2}#sddm div a{position: relative;display: block;margin: 0;padding: 5px 10px;width: ***;white-space: nowrap;text-align: left;text-decoration: none;background: #EAEBD8;color: #2875DE;font: 12px arial}#sddm div a:hover{background: #49A3FF;color: #FFF}LanguageDeutsch
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
Само да попитам - надпреварата за обезценка на валутите, с цел защита на експорта, намаляване на реалните доходи ли е ; Защо днес го направи Китай ? ФЕД печата от трийсет години ? ЕЦБ от 10 години ? ШЦБ от три години ? Замисля ли се някой какво означава фактът, че нов Айфон струва хилядарка, нов Мерцедес струва сто хиляди, но след една година цената и на двете е паднала наполовина ?! Балони, балони ... Калфин и другите като него искат и ние да полетим на крилете на топлия въздух ; До спирка "Атина" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 1
Pronto
преди 8 години
Ммда, по-голяма печалба - в сайт с име investor, това нещо лошо ли е ... Че то и този сайт и дир.бг се продадоха на леко казано съмнителни фирми/групировки , но сайтове бол /както всъщност стана и с вестниците, пак едната съмнителна групировка се наложи над пазара, но с пирова победа, че хората вече четат вестниците от прегледа на печата :)). Малките не се свършват толкова лесно. От друга страна няколко българина, които са доказали, че са успешни, са получили значителен капитал - който може да отиде за още по-успешни проекти. А ето и сега Китай започна лека девалвация, докъде ще се докара не знам, но това подчертава правдивостта на Калфин. Въпреки че него не му е до това примерно дали Язаки ще построи трети завод в България или Китай, а как да оправдае едно значително вдигане на минималната заплата - което изпраща бедните във фирми като Утилизация, не само без никаква социална защита ами и без елементарна безопасност на труда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 8 години
:) има готина статия по темата - http://***.segabg.com/article.php?id=653846
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Даваш пример с "Терелик"! Да това е много показателен пример и то с една успешна компания. Бих казал прекалено успешна за БГ действителността. Посочваш и цифра пожелавайки на всекиму подобен "успех". Това което не посочваш е причината купувача да плати толкова. :) ====Причината да плати толкова са очаквания за по голяма печалба! Логично. Progress Software пък получава достъп до общността от над 1.4 милиона разработчици, с които "Телерик" работи. Това не променя факта, че една перспективна компания вече е придобита от чужденци. :) Обратното би било по добре ако беше възможно! :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 2
balkando
преди 8 години
п.п. Що се отнася до производителността - да речем че я увеличим тройно !? Пазарът ще нарастне ли тройно ? Вдигайки цената на труда и производителността едновременно, ще се увеличи конкурентноспособността на три пъти повечето стоки ? Сега е постигнат някакъв баланс между труд и производителност, при който нашите стоки печелят пазари. Но после - или високо качество, или ниска себестойност. Няма трети път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
Всъщност и капитализмът, и социализмът са измислени от брадатите ***. Дуален модел, който корпорациите и олигархията използват открай време за да управляват. Контролът общо взето се свежда - или капитализъм, или социализъм. Което и да избереш, на върха стоят едни и същи. "Случайно" социализмът преди 1989 получаваше заеми от едни и същи западни банки. "Случайно" те приватизираха пряко или косвено демокрацията в постсоциалистическите държави. Синдикатите също са на къса верижка там.. Та когато говоря, че нещата започват да се оправят вследствие на случайно постигнатия рационален подход, имам предвид че протежетата на тази олигархия, понеже не са образовани и подготвени, започнаха да окапват. Само един тежък политически "трус" може да ги върне пак отгоре. За да се случи това, държавата трябва да фалира. Трябват заеми, оправдани по някакъв начин. андъстънт ;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още