IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Не можем да развиваме икономика, основана на ниско заплащане

Производителността на труда и конкурентоспособността трябва да растат и чрез инвестиции в производството, смята вицепремиерът

10:23 | 10.08.15 г. 37
Автор - снимка
Редактор
Калфин: Не можем да развиваме икономика, основана на ниско заплащане

България не може да развива икономика, основана на ниско заплащане. То е в пъти по-ниско от сравними с България икономики. Производителността на труда и конкурентоспособността не бива да растат само чрез наемане на евтин труд, а с инвестиции в производство, енергоспестяващи технологии. Това заяви в интервю за БТА вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

„Защо един българин произвежда три пъти по-малко от един среден европеец? Не защото е по-мързелив, или по-глупав, а защото не са създадени достатъчно инвестиции. Инвестицията трябва да бъде в друга посока - в техника, оборудване, енергоспестяване, а не фирмите да са конкурентни от евтин труд. Винаги ще се намери държава по света, където по-евтино ще се заплаща трудът“, каза Калфин.

По думите му в момента 11 процента от заетите работят на минимална работна заплата. Жените в България получават средно за страната 13,4 процента по-ниски заплати и 40 процента по-ниски пенсии от мъжете. В същото време у нас жените работят седем пъти повече от мъжете в грижа за дома, три пъти повече по отношение на грижа за деца, посочи вицепремиерът.

През есента МТСП ще внесе Закон за равните възможности, който цели да увеличи натиска върху администрацията и частния сектор да не наказват един или друг пол по полов признак. Ще бъде даден шанс на младите майки, на родителите да се развиват в кариерата си и да получават полагащото им се възнаграждение, заяви Калфин.

Готвят се изцяло нови проекти за Закона за хората с увреждания и Закона за социално подпомагане, каза още вицепремиерът. Ще бъде приложена модерна система, като ще се подредят съществуващите над 1000 социални услуги. Така всеки ще бъде наясно до каква от тях има достъп съобразно нуждите си, посочи Калфин.

Предстои цялостна промяна на реда за отпускане на инвалидните пенсии, съобщи още министърът. Ще бъде увеличена индивидуалната грижа за хората с увреждания. Вицепремиерът обеща да бъдат затворени кранчетата, през които изтича ресурс от инвалидните пенсии.

"От есента у нас започват пилотни проекти за дуално обучение .В Габрово и Старозагорско ще се реализира швейцарски проект. В Германската търговско-икономическа камара даже са назначили човек, който да е координатор по това обучение. Много германски фирми, които работят в България са готови веднага да започнат. За да преминем от пилотната в нормална фаза на дуалното обучение обаче, би трябвало да бъдат приети и някои законодателни решения. В момента законите, свързани с труда, са променени", каза още Калфин. 

„Аз съм горещ привърженик на дуалното обучение, защото в голяма степен то гарантира последваща заетост. Съчетаването на работа с учене от 16-годишна възраст показва във всички страни, че на 18-19 г. младите хора излизат от училище с професия и самочувствие, а не с диплома, от която няма ефект“, посочи министърът. Някои ме обвиниха, че едва ли не дуалното обучение е експлоатация на детски труд. Очаквам скептиците да намалеят, когато започне реализацията му", допълни той.

Промени, свързани с частните пенсионни фондове ще бъдат обсъдени подробно през есента. Те ще се базират на пространно предложение на Комисията за финансов надзор и касаят предоставяне на по-голяма възможност за инвестиции на фондовете, повече прозрачност в работата им, поставяне на ограничения за инвестиране в свързани лица и др.

"Ще са въоръжени максимално и трябва да са активни, за да убеждават хората част от осигуровката да отива там," посочи Калфин.

„Парламентът вече прие да бъдат намалени таксите, които се взимат от хората, беше решен и механизмът за свободен избор и прехвърляне между НОИ и частни фондове и в двете посоки. Така че след новите промени фондовете ще са въоръжени максимално и трябва да са активни, за да убеждават хората част от осигуровката им да отива там“, посочи още вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 4 rate down comment 1
SSIW
преди 8 години
Всъщност най-пряко доказателство за валидността на описаната зависимост (че технологичното развитие се явява ограничено в една чисто пазарна среда) е факта, че всички по значими технологични пробиви (от овладяването на атомната енергия и полетите в космоса, та до изобретяването на комФютУра) са плод на преки държавни субсидии/дотации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 1
SSIW
преди 8 години
Или ще се върнете в годините на Дикенс с търкалящи се по улиците просяци, независимо от изобилието на смартфони ... ............Според мен налагането на икономическа система от типа , който ти си нарекъл консервативен-капитализъм, ще даде отражение не само върху численсостта на просяците по улиците , но и на други дребни детайли от пейзажа ;))Например едва ли ще имаме възможност да се радваме на смартфони и технологични екстри и като цяло, едва ли зобикалящата ни технологична (и битово-материална) реалност ще се различава съществено от картините, които пресъздава Дикенс ;))Ччисто и просто технологичното развитие отнема доход от работещите (с покачващата се производителност на технологиите) и системата ще потърси компенсация за да се уравновеси, което очевидно ще се случи чрез връщане на технологичното развитие назад до състояние на баланс, т.к. с трудовите доходи (а от там и с потреблението) сме се отказали да манипулираме в рамките на една идеална пазарна среда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Даваш пример с "Терелик"! Да това е много показателен пример и то с една успешна компания. Бих казал прекалено успешна за БГ действителността. Посочваш и цифра пожелавайки на всекиму подобен "успех". Това което не посочваш е причината купувача да плати толкова. :) А иначе за неолиберализма и работника си частично прав. Частично защото изгодите за работещия ще траят до завършване на процеса по поглъщането на "малките" в световен мащаб. До тогава може и да не сме живи. Думата ми беше за нашия бизнес и сляпото му подражаване. Приличат на момченца с дървени мечове които се опитват да подражават на воини от филмите! ...и се радват като такива! Когато от време на време уж случайно по телевизията ги покажат с тоги гердани и мечове! Дай на *** пари и му гледай сеира! :)))) :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Че той неолиберализмът работи най-добре за работника! Лидъл дава по-големи заплати от кварталното магазинче, че плаща и осигуровки и внася ДДС. Почти всяка чужда фирма плаща по-добре от нашенския аналог. Е в Телерик заплатите бяха доста по-високи, ама да им имам взимането на "кокала" под носа за 400 милиона. Дай боже на всеки бизнес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Професор Ангелов е баш апологетът на развитие чрез ниски заплати! Иначе както обикновено данните му куцат или са стари. През първото тримесечие на 2015 БВП на човек е 2400лв, което е много близко до три средни заплати от по 800 и кусур лева. Сигурно е искал да каже общите разходи за труд спрямо БВП и те след като дълго се колебаят между 30% и 35% достигайки минимум 97г почват да растат от 2008 /ужаст, годината на приемането на плоския данък/ достигайки 40% от БВП през 2014 и 46% през 1вото тримесечие на 2015. Колкото до проф. Ангелов какъв според него ще е резултатът от девалвирането на лева /неговата постоянна болка за скъпия лев/ и по-високи данъци /другата му болка или краста по-точно/ - ами още по-ниски заплати и още по-малък дял от заплата достигащ до работника. Въобще проповедник на вечно ниските заплати е професорчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
На мене лично много ми е чудна логиката на представителите от БГ бизнеса изповядващи неолиберализма!!! Тия мишоци /защото са мишки в сравнение с западните си колеги/ не осъзнават че колегите им от запад просто ще им вземат "кокала" под носа им. Това е и целта на въдворяването на неолиберализма по света. Нашите мишки не могат да проумеят че не са включени в сметките. Тяхната работа е "Барабар Петко с мъжете!" Въобразили са си, че като им разрешили от разните му там ордени, да сложат по една тога и да се въртят в кръг с мечове в ръце по разни окултни сбирки, са станали част от световния елит :))).. смяяях смях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Няма полубременна жена! Няма полулиберална или полусоциалистическа държава! Затова е пълна ***! Иска се от държавата да прави неща, за които й трябват много повече пари, отколкото тя може да събере от данъци! Затова и всички масово заборчлясват - колкото по-социални, толкова повече! За да може държавата да има социални функции, тя трябва и да е собственик на средствата за производство, за да може да преразпределя обществения продукт. Това, което повечето тук обаче искате, е консервативен капитализъм, но той не може да бъде полу-консервативен. Или ще се върнете в годините на Дикенс с търкалящи се по улиците просяци, независимо от изобилието на смартфони и технологични екстри от 21 век, или ще следвате пътя на брадатите готованци! И това е въпрос на диалектика и еволюция, а не е политическа позиция. Иначе колко време мислиш, че ще изкарате в сегашния приватпрофитсоцлосизъм - държавата ще ми гарантира печалбите, каквото и да й струва, а как ще си плаща нейните масрафи си е нейна работ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 9
STRAHO
преди 8 години
Към тези които все търсят под вола теле. За администрацията - И какво ако освободят дори 90% от нея? Да ни си помислят че ще се избиват освободените да ги наеме български работодател? :)))) 80% най малко от тях /с изключение на тези близко до пенсия/ ще заминат в чужбина в рамките на година две. И после !? :))) Администрацията та администрацията. Да тя е голяма и неефективна за размера на икономиката ни но това не е причина N1 за поддържане на ниски доходи. Държавата та държавата но само ако държавата мисли за малкия процент от населението си иначе да я няма! :))) Ех мечти. Ако можеха да хранят! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 2
balkando
преди 8 години
п.п. Пропуснал съм да напиша, че скритата идея на Калфин и стоящите зад него осигурителни и синдикални динозаври, не е работещите да получат повече, а да има повече какво да им се удържа. Това мислех че е ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 4
balkando
преди 8 години
Вярно е, че степените на свобода са малко. Моделът не дава голям избор от рационални подходи. Това означава ли, че постигнатият достатъчно работещ и на път да даде резултати, трябва да бъде изоставен, само защото на социалистите им е неудобно да признаят че е възможен ?! Понеже това е истинският проблем в момента в социалистическия ЕС - как да се замаже провалът на манипулираната социална държава и да се компрометират едва кретащите наистина, но успяващи да се справят някак си инакомислещи !? Да, напълно е възможно от ЕС и ЕК да понатиснат пак нашите, да се пораздаде пак на наши, ваши и електоралните единици.. И какъв ще е резултатът, освен че тия които все още се напъват наистина да работят с вярата, че така се забогатява, ще захвърлят всичко и също ще минат на социал и минимална ? Къде ще отиде тогава производителността ? Не е толкова просто, като в "Капитала" на брадатите готованци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още