IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Не можем да развиваме икономика, основана на ниско заплащане

Производителността на труда и конкурентоспособността трябва да растат и чрез инвестиции в производството, смята вицепремиерът

10:23 | 10.08.15 г. 37
Автор - снимка
Редактор
Калфин: Не можем да развиваме икономика, основана на ниско заплащане

България не може да развива икономика, основана на ниско заплащане. То е в пъти по-ниско от сравними с България икономики. Производителността на труда и конкурентоспособността не бива да растат само чрез наемане на евтин труд, а с инвестиции в производство, енергоспестяващи технологии. Това заяви в интервю за БТА вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

„Защо един българин произвежда три пъти по-малко от един среден европеец? Не защото е по-мързелив, или по-глупав, а защото не са създадени достатъчно инвестиции. Инвестицията трябва да бъде в друга посока - в техника, оборудване, енергоспестяване, а не фирмите да са конкурентни от евтин труд. Винаги ще се намери държава по света, където по-евтино ще се заплаща трудът“, каза Калфин.

По думите му в момента 11 процента от заетите работят на минимална работна заплата. Жените в България получават средно за страната 13,4 процента по-ниски заплати и 40 процента по-ниски пенсии от мъжете. В същото време у нас жените работят седем пъти повече от мъжете в грижа за дома, три пъти повече по отношение на грижа за деца, посочи вицепремиерът.

През есента МТСП ще внесе Закон за равните възможности, който цели да увеличи натиска върху администрацията и частния сектор да не наказват един или друг пол по полов признак. Ще бъде даден шанс на младите майки, на родителите да се развиват в кариерата си и да получават полагащото им се възнаграждение, заяви Калфин.

Готвят се изцяло нови проекти за Закона за хората с увреждания и Закона за социално подпомагане, каза още вицепремиерът. Ще бъде приложена модерна система, като ще се подредят съществуващите над 1000 социални услуги. Така всеки ще бъде наясно до каква от тях има достъп съобразно нуждите си, посочи Калфин.

Предстои цялостна промяна на реда за отпускане на инвалидните пенсии, съобщи още министърът. Ще бъде увеличена индивидуалната грижа за хората с увреждания. Вицепремиерът обеща да бъдат затворени кранчетата, през които изтича ресурс от инвалидните пенсии.

"От есента у нас започват пилотни проекти за дуално обучение .В Габрово и Старозагорско ще се реализира швейцарски проект. В Германската търговско-икономическа камара даже са назначили човек, който да е координатор по това обучение. Много германски фирми, които работят в България са готови веднага да започнат. За да преминем от пилотната в нормална фаза на дуалното обучение обаче, би трябвало да бъдат приети и някои законодателни решения. В момента законите, свързани с труда, са променени", каза още Калфин. 

„Аз съм горещ привърженик на дуалното обучение, защото в голяма степен то гарантира последваща заетост. Съчетаването на работа с учене от 16-годишна възраст показва във всички страни, че на 18-19 г. младите хора излизат от училище с професия и самочувствие, а не с диплома, от която няма ефект“, посочи министърът. Някои ме обвиниха, че едва ли не дуалното обучение е експлоатация на детски труд. Очаквам скептиците да намалеят, когато започне реализацията му", допълни той.

Промени, свързани с частните пенсионни фондове ще бъдат обсъдени подробно през есента. Те ще се базират на пространно предложение на Комисията за финансов надзор и касаят предоставяне на по-голяма възможност за инвестиции на фондовете, повече прозрачност в работата им, поставяне на ограничения за инвестиране в свързани лица и др.

"Ще са въоръжени максимално и трябва да са активни, за да убеждават хората част от осигуровката да отива там," посочи Калфин.

„Парламентът вече прие да бъдат намалени таксите, които се взимат от хората, беше решен и механизмът за свободен избор и прехвърляне между НОИ и частни фондове и в двете посоки. Така че след новите промени фондовете ще са въоръжени максимално и трябва да са активни, за да убеждават хората част от осигуровката им да отива там“, посочи още вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 17 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Ето това е. Няма стратегия каква икономика искаме да имаме, за да има ВИСОКА добавена стойност. Стратегията е да се привлекат инвестиции - ами най-лесно се привличат инвестиции в неща, с ниска добавена стойност- шиене на ишлеме, части за автомобили, кол центрове ( както е модерно да се казва). Тези неща стават бързо и водят до добри "показатели" - спад на безработицата, ръст на БВП, на приходите в хазната .... но стандарта и производителността - нискииииВисоката добавена стойност за съжаление е до голяма степен въпрос на имидж и за да я постигнем трябва да се извърви дълъг път, десетилетен път. Не става от днес за утре. Ето например, казваме ще станем финансова акула. Правим една финансово-консултантска фирма, с ТОП консултанти и отиваме да консултитаме по Европа и да искаме по 500 000 за одит. Сега... нашите може да я свършат 100 пъти по-добре от КПМГ ( както се видя от КТБ) ама.. нали като кажат че са финансова къща Иванов&Петров от България и клиента ще се задуши от смях. Та...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 4
data
преди 8 години
хъм , докато администрацията натиска бизнеса да харчи пари за всевъзможни глупави "инвестиции" пари за заплати няма да има !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Трябва да се изгради цялостна политика за реформиране на образованието, паралелно с дуалното обучение. Необходима е и целенасочена държавна подкрепа за изоставащите региони в страната с цел привличане на инвеститори и създаване на работни места в регионите. В момента България е София, Пловдив и черноморие. Пагубното безхаберие на държавата в тази насока, задълбочава и демографската криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Насипал си доста факти, ама нещо се затрудняваш да ги свържеш в смислена теза ,която да противопоставиш на Калфин. Ниската производителност е резултат основно от факта, че се произвежда продукция И УСЛУГИ с ниска добавена стойност. Така че Калфин е прав за инвестициите но те трябва да са в тази посока и инвестиции не стигат а трябва и държавна политика по въпроса. Това за енергоспестяването е глупост да. Когато добавената стойност е ниска, колкото и да намаляваш разходите, тя пак си остава ниска и Калфин много добре го знае, но като всеки комунист следва да ръсне малко повечко политкиректни лозунгиИначе има пипе човека, води с 2 обиколки на повечето си колеги-министри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още