IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Цачев: Цена на петрола от 40 долара за барел е краткосрочно дъно

Балансът между търсенето и предлагането стои зад 90% от движенията на петролните пазари, коментира ръководителят „Анализи“ в ЕЛАНА Трейдинг

11:15 | 11.08.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Ръководителят &bdquo;Анализи&ldquo; в ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Ръководителят „Анализи“ в ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев. Снимка: Investor.bg

Цена на петрола от 40 долара за барел е едно краткосрочно дъно, като по-скоро психологически фактор би задържал цената и връщането ѝ в диапазона 45-50 долара. Цени от 110-115 долара за барел пък едва ли ще има в скоро време. Това прогнозира ръководителят „Анализи“ в ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев в седмичното обзорно предаване Invest/Or по ТВ Bulgaria ON AIR, излъчено на 10 август.

„Влияние върху цената оказват най-вече финансовите инвеститори. Цената под 50 долара до голяма степен се дължи на усещанията на инвеститорите, че нещата не отиват на добре“, посочи той.

Цачев прогнозира, че цената на американския петрол най-вероятно ще бъде около 55 долара, а 60 долара ще е цената на брента. "Не очаквам САЩ да свалят изненадващо рестрикциите за износа, което да доведе до свиване на тази разлика между двата типа петрол“, прогнозира експертът по повод ценовите движения до края на годината.

„Има повече производство на петрол, отколкото потребление“, заяви Цачев по повод причините, тласкащи цените на петрола надолу. „Този излишък, който се формира на пазара вече няколко тримесечия, започна да дава отражение върху котировките, след като пазарът игнорира това прекалено голямо производство през пролетните месеци. А както знаем, именно през пролетта се добива много повече петрол, отколкото се консумира.“

Ръководителят „Анализи“ в ЕЛАНА Трейдинг говори и за евентуалните ефекти от вдигането на лихвените проценти в САЩ върху цените на суровините. Очакванията са, че, след като Федералният резерв на САЩ увеличи ставките, доларът ще поскъпне, а това от своя страна ще подложи на натиск цените на суровините, които са деноминирани в американската валута.

По негови думи балансът между търсенето и предлагането стои зад 90% от движенията на петролните пазари. Друг фактор е Иран заради постигнатото споразумение относно ядрената програмата на страната и опасенията от възникване на конфликт в района. „Но факторът Иран допринася за не повече от 5-10% от движенията в цената на петрола“, казва Цачев.

Според него баланс между силите на търсене и предлагане ще има в края на 2015 г. или в началото на 2016 г., когато се усети свиването на предлагането от по-стари енергийни проекти. Той очаква все повече държави да сформират стратегически резерв, възползвайки се от ниската цена сега.

Инвестициите в акции на енергийни компании Цачев определи като „възможност“, защото по негови думи предстои разместване в индустрията. Анализаторът посочва и огромната значимост на енергийния сектор за икономиката и споделя прогнозите си за ръст на инвестициите в технологии с цел намаляване на разходите на компаниите и подобряване на способите за производство.

Цачев смята, че големите компании ще оцелеят, въпреки че ще пострадат още от ниската цена на петрола, а по-малките и независими компании, които добиват шистов петрол и които са направили разчетите си за добив на петрол при цени от 100-110 долара, ще излязат от бизнеса.

Анализаторът не счита, че скоро ще видим цени на петрола в диапазона 110-115 долара за барел, до които скочи цената през юни 2014 г. „Не и преди световната икономика да започне да консумира по 100 млн. барела на ден“.

Цачев посочи още, че прогнозите на Международния валутен фонд, Световната банка и други водещи институции, че ниските цени на петрола ще стимулират потреблението и в крайна сметка – ще доведат до по-бърз икономически растеж, не са се оправдали. „В прогнозите имаше прекалено голям оптимизъм“, заяви той.

Цялото интервю с ръководителя „Анализи“ в ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев гледайте във видеозаписите

Предходни издания на Invest/Or гледайте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Явно тоз тъпан яде и пие на една маса с онея от OPEC аз друго не виждам .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 8 години
Отпадането на санкциите, наложени на Иран, ще свали котировките н а петрола през 2016 г. с 10 долара на барел.Това се посочва в съобщение на Световната банка. В него се отбелязва, че това ще окаже освен значително влияние на петролния пазар, а така също и върху иранската икономика и външната търговията на страната."Пълноценното завръщане на Иран на глобалния пазар постепенно ще добави около 1 млн. барела петрол на денонощие, което ще намали цената на суровина с 10 долара на барел през следващата година", се казва в съобщението.Според прогнозата на Световната банка през 2016 година ръстът на Брутния вътрешен продукт на Иран ще се ускори до 5 на сто от очакваните за тази година 3 на сто.Припомняме, на 1 4 юли във Виена успешно завърши дългия преговорен процес между Техеран и Шесторката" (САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия) за регулиране на иранската ядрена програма.Споразумението предвижда и поетапно сваляне на наложените от запада санкции срещу Иран. Очаква се след това страната да увеличи значително производството и експорта на петрол. Според анализатори обаче на Техеран ще са необходими няколко години, за а възстанови максималното ниво на експорта си от 2012 - 2,5 млн. барела на денонощие, от сегашните 1,1 млн. барела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
MZ/X
преди 8 години
Находищата са пред изчерпване средносрочно и дългосрочно. Краткосрочно обаче им надуват капацитета заради спадащите цени на нефта и нуждите от краткосрочни приходи в бюджета.Средносрочно и дългосрочно обаче изобщо не е сигурно, че ще се стигне до добив на нефт и газ от Арктика, защото до тогава ВЕИ може да вземе водещата роля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
data
преди 8 години
Ако кризата в Китай продължи да се задълбочава дефицитните ти прогнози отиват директно у кофата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
Internet
преди 8 години
Повечето находища по света са в процес на изчерпване, налага се инвестиране в нови. А те са или шистови, или в Далечния север, или дълбоко в морето. След 2020 г. ще има такъв дефицит на суровината, че ще се реве на всички. Особено на тарикатите, добиващи в Северно море.Но както и да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 4
MZ/X
преди 8 години
Това което казваш би било вярно ако прозводителите работеха на пълен капацитет, но истината е, че в Саудитска Арабия, Иран и т.н. има значителни възможности за увеличаване добива. Инвестициите намаляват при скъпите методи за добив, като шистовия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 17
Internet
преди 8 години
Защо нито един т. нар. "анализатор" не оценява и друг фактор - много важен при това. СЕГАШНИТЕ НИСКИ ЦЕНИ НА ПЕТРОЛА СВИВАТ ИНВЕСТИЦИИТЕ В БЪДЕЩИЯ ДОБИВ И СЪВСЕМ СКОРО ЩЕ ВИДИМ РЕЗУЛТАТА ОТ ТОВА.Когато няма инвестиции - или пари за инвестиции, няма възобновяване на производството. В резултат много скоро ще има крах - до година-две.Смешници, анализатори, оценители....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още