IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туризмът в Куба процъфтява неравномерно

Столицата Хавана и други колониални градове и морски курорти са залети от чуждестранни посетители, а вторият по големина град страда от туристическа суша

18:10 | 11.08.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Този 500-годишен град мирише на прясна боя и лак. Жителите се разхождат по наскоро завършената крайбрежна алея под греещото ново улично осветление и се радват на морския бриз, докато си почиват на поставените нови метални пейки.

Това, което липсва, са туристите. Хавана и избрана група от други колониални градове и морски курорти са залети от чуждестранни посетители, а вторият по големина град в Куба страда от туристическа суша, пише БТА.

Туристическите посещения в Сантяго миналата година са по-малко от една десета от тези в Хавана и по-малко от една двайсета от тези в морския курорт Варадеро, въпреки че правителството сериозно инвестира в обновяване на града за петстотингодишнината му това лято. В други кубински градове има сходен застой в броя на посетителите, въпреки значителното разрастване на туризма като цяло, настъпило след подновяването на дипломатическите отношения между САЩ и Куба.

Това поражда притеснения, че надигащият се прилив на долари от туристите ще направи някои райони на Куба процъфтяващи, а други ще се мъчат да се справят с икономическия застой в по-широк план.

"Те популяризират Хавана и центъра на страната, но забравят за Сантяго", казва Гладис Доменек, която дава под наем на туристи стая от дома си в историческия център с тераса с просторен изглед към Карибско море.

Градът се намира на около 800 километра на изток от Хавана и е разположен на шосета, които извън столицата се превръщат в тесни и ужасяващо изровени пътища, задръстени от конски каруци, колоездачи и размотаващи се крави. Пътуването по тях може да отнеме 15 часа и доста повече в прочутите със своята ненадеждност и неудобство кубински междуградски автобуси. Сдобиването с билети за влакове или вътрешни полети е буквално невъзможно без чакане часове наред на опашки, което не е сигурно дали ще завърши с удовлетворяващ резултат. Има само три полета на седмица от САЩ.

Круизните кораби предоставят обещаващ нов възможен източник на посетители, но тук все още сравнително рядко се акостира.

"Трудно е за тези, които отиват до Хавана и искат да дойдат тук", казва Вирхен Мария Херес, притежаваща изискан частен ресторант близо до дома на Доменек в центъра на Сантяго. "Транспортът е от съществено значение и ние сме откъснати."

Тези, които успеят да стигнат до Сантяго, откриват град, който е богат на история, но където има пречки, изтъквани в еднаква степен от посетителите и жителите - условия за настаняване под стандартното ниво, малък брой висококачествени ресторанти и липса на забавления през нощта.

Представители на кубинските власти казват, че в Сантяго има около 1 500 хотелски стаи от общо 60 000 в Куба - доста по-малко, отколкото му е необходимо. Хората, които популяризират Сантяго, съжаляват, че туристите пропускат да се запознаят с богатата афрокубинска култура на града, криволичещите му улици, колониална архитектура и високо ценената му роля на дом на кубински музикални жанрове като трова и сон.

Освен това той има единствен по рода си подводен парк, пълен със седем кораба, потънали през Испанско-американската война, до който може да се стигне с малка лодка или гмуркане с леководолазно оборудване.

"Това е съкровище, което трябва с гордост да показваме", каза ръководителят на Центъра за културно и природно подводно наследство на Сантяго Висенте Гонсалес.

Наред с новия крайбрежен булевард и ремонтирането на домове в историческия център на града, кубинското правителство строи нов театър и занаятчийска пивоварна като част от по-широките усилия за възстановяване и обновяване, започнали след като градът беше опустошен от урагана Санди през 2012 г.

През миналата година Сантяго е реализирал малко под 300 хил. посетителски дни - мярка, която се използва в бранша и представлява броя на туристите, пристигнали в града, умножен по броя на дните, през които всеки от тях е останал. Това е с 6 процента повече, отколкото през 2013 г., но общият брой остава малък в сравнение с притока на туристи в Хавана, която имаше почти 3 милиона посетителски дни, или Варадеро със 7,9 милиона, според преподавателя по туризъм в Хаванския университет Луис Перело.

Някои защитници на пътуването от САЩ до Куба казват, че са оптимисти за бъдещето на Сантяго, особено след като американските туристи все още нямат възможност за чист туризъм и трябва да участват предимно в културни и образователни дейности, които добре подхождат на исторически места като Сантяго.

"Градът и регионът могат да предложат много. Само въпрос на време е туризмът в Сантяго да започне да се разраства", казва Том Попър, който ръководи "Инсайт Куба" - един от най-големите туроператори за пътувания от САЩ за Острова на свободата.

"Американските туристи могат да отидат до която и да е част на Карибите заради плажовете, но това, което те искат да видят, е тази Куба, която не могат да видят от поколения", казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Revolucionario
преди 8 години
В Куба има пълна дезинформация, както недостиг на храна и питейна вода. Не им вярвайте на комунистите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Revolucionario
преди 8 години
В Куба има пълна дезинформация, както недостиг на храна и питейна вода. Не им вярвайте на комунистите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още