IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози сигнализират за започнала реконструкция на лифт в ски зона Банско

Няма да се секат дървета, докато не приключат прокурорските проверки, декларира МОСВ

17:48 | 11.08.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&quot;За да остане природа в България&quot;</em></p>

Снимка: "За да остане природа в България"

Природозащитници от коалицията "За да остане природа в България" изпратиха сигнал до медиите, че в Национален парк "Пирин" започва строителството на нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт „Тодорка“ от офшорната фирма „Маренго трейдинг“.

Еколозите коментират, че фирмата не е концесионер на ски зона Банско, а е компания, свързана с концесионера.

В сигнала се казва, че започналото строителство е посегателство срещу територии, изключителна държавна собственост в Национален парк „Пирин“ и че то е започнато прибързано, въпреки липсата на разрешение от екоминистерството за разширение на просеката и въпреки течаща проверка на прокуратурата по случая.

В отговор на сигнала от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) заявиха, че няма да разрешат изсичането на дървета в парк „Пирин“ за реконструкцията на лифт „Тодорка“ преди приключване на прокурорските проверки.

Екоминистерството припомня, че през август 2014 г. министърът на околната среда (тогава – Станислав Анастасов) е уведомил „Маренго Трейдинг“ ЕООД, че за реконструкцията на 3-седалковия лифт „Тодорка“ не е необходима процедура по наредбата за извършване на оценка за съвместимост. 

Писмото е обжалвано пред ВАС от Асоциация на парковете в България като по повод същото писмо са образувани и прокурорски преписки в Окръжна прокуратура Благоевград, Софийска градска прокуратура и Върховна административна прокуратура (ВАП).

Съдебното производство по жалбата срещу писмото е приключило с определение на ВАС. Прокурорската преписка на Софийска градска прокуратура е приключила с постановление за отказ да се образува досъдебно производство, а проверките в Окръжна прокуратура Благоевград и на ВАП все още са в ход.

На 25 май 2015 г. за реконструкцията на лифт „Тодорка“ в ски зоната е издадено разрешение за строеж от главния архитект на община Банско.

През юни 2015 г. МОСВ е изискало информация от регионалната дирекция по строителен контрол за резултатите от служебната проверка на издаденото разрешение за строеж. ДНСК е информирала екоминистерството, че в случая няма основания да се предприемат действия от нейните органи.

От министерството също така съобщават, че са получили от дирекцията на Национален парк „Пирин“ план-извлечение за поддържащи и възстановителни дейности в горите на парка. Там се иска отсичането на 88 дървета във връзка с подмяната на триседалковия лифт „Шилигарника – връх Тодорка“ с шестседалков.

От екоминистерството декларират, че МОСВ няма да разреши изсичането на тези 88 дървета, преди да приключат прокурорските проверки.

Еколозите твърдят, че за сеч са маркирани вековни дървета бяла мура и смърч. Те настояват Агенцията по кадастър и министерствата на регионалното развитие и на околната среда да проверят как компанията е възстановила строителните книжа за съществуващия лифт „Тодорка“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
Зад коалицията "За да остане природа в България" седи интереса на един банкрутирал олигарх с медийна групичка, която се чете от все по-малко хора в страната! Известен е с това, че много често, дори без да е пил, бузките му се изчервяват като *** на ***! Ха, досетете се и сами за кого става въпрос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
динамо
преди 8 години
То и в Швейцария няма еколози пък държавата им явно хубавка. Ама тука имааа, а държавата никаква я нямааа. Що така ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Balcerovich
преди 8 години
Няма лошо да подновиш едно остаряло съоръжение с по-ново, безопасно и качествено. Всичко се прави според разпоредби, не виждам проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още