IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

План "Юнкер" и за България искат Калфин и българският еврокомисар

Подобен план ще мобилизира публични и частни финанси за ускоряване на икономическия растеж

17:01 | 14.08.15 г. 5
План "Юнкер" и за България искат Калфин и българският еврокомисар

На България й трябва инвестиционен план, подобен на Плана „Юнкер“. Около това мнение се обединиха вицепремиерът Ивайло Калфин и еврокомисарят Кристалина Георгиева. Те са обсъдили тази възможност на среща по-рано днес, съобщават от пресцентъра на социалното министерство.

Необходимо е България да изработи свой инвестиционен план, подобен на Плана “Юнкер”, който да мобилизира публични и частни финансови ресурси за постигане на ясно определени инвестиционни задачи, ускоряване на икономическия растеж и създаване на нови работни места, е мнението на двамата.

Кристалина Георгиева препоръча България да потърси специализация в определена област - иновациите и развитието на предприемачеството например, в които да изгради капацитет на регионален и европейски лидер.

Осем проекта на шест държави членки на Европейския съюз (ЕС) ще са първите, които ще получат финансиране по линия на т.нар. план „Юнкер“.

Инвестиционният план за Европа ще стартира своята дейност през септември 2015 г. Сега България не е сред печелившите след първия етап по осигуряване на финансиране от ЕФСИ. С най-много проекти – цели 3, Испания се оказва големият печеливш. Одобрени са проекти и на Франция, Дания, Финландия, Италия и Ирландия.

Сферите, в които са насочени одобрените проекти, са инфраструктура, енергийна ефективност, енергетика, публично-частни партньорства и научна и развойна дейност.

Както е известно, към момента девет държави членки на ЕС, сред които и България, обявиха, че ще подкрепят плана „Юнкер“ със съфинансиране чрез своите банки за насърчаване на инвестициите. Българската банка за развитие ще предостави 100 млн. евро.

По мащабния План „Юнкер“ за раздвижване на европейската икономика ще се подпомагат основно частни инвестиции и публично-частно партньорства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Pronto
преди 8 години
"Кристалина Георгиева препоръча България да потърси специализация в определена област - иновациите и развитието на предприемачеството например"Как може някой да каже подобна глупост? Та даже Стоян Марков, който построи "нацията техническа" имаше много по-конкретна визия. Можеш да внедриш дадена индустрия, но "предприемачеството", "иновации", "творчество" не става от горе надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
roy
преди 8 години
При нас се реализират проекти който не създават принадена стойност и работни места.Трупа се така наречения ,,Омразан дълг'' народа бяга в чужбина и ние чезнем като нация.Единсвеното спасение е напускане на ЕС..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
alexx
преди 8 години
ГРОБ като цяло са *** милиционери и така и не разбраха за какво е този план Юнкер. Предложиха някакви проекти, които веднага бяха отхвърлени от Европейската комисия. Но пък от друга страна ГРОБ обещаха да дадем едни 100 милиона евро, за което Юнкер потупа Бойко по рамото и му прати писмо със сърчице.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Сетиха се най-сетне! Като не вършат друга работа поне да не престават нито един ден и постоянно да искат нов европейски стабилизационен план за България. Да вземат пример от гръцките политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
LuckyYou
преди 8 години
Припомняме, че България ще участва със 100 милиона евро в проекти, подкрепени от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) (т. нар. план "Юнкер). Българското участие ще бъде осигурено чрез съфинансиране на проекти, одобрени от Българската банка за развитие.Само да ви припомня аз на вас - нито един от българските проекти не беше одобрен, заради ГРОБ! Така че няма да участваме с нищо в плана Юнкер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още