IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поне 18 убити и 120 ранени след взрив в Банкок

Бомбата е избухнала в района на хиндуистки храм в центъра на града

22:15 | 17.08.15 г.
<p>
	Засега никой не е поел отговорност за атаката. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Засега никой не е поел отговорност за атаката. Снимка: Ройтерс

Поне 18 души са убити и над 120 са ранени, след като взрив избухна в центъра на столицата на Тайланд Банкок, съобщава АП. Взривът вероятно е причинен от мотоциклет бомба, показва първоначалният анализ.

Бомбата е избухнала в района на хиндуистки храм в центъра на града и в близост до търговски центрове и оживен бизнес район. Взривът е разпръснал части от тела в широк периметър, избил е прозорци и е нанесъл щети на превозни средства в района.

Засега никой не е поел отговорност за атаката.

Атаката няма аналог в новата история на страната, пише New York Times. Преди повече от 10 години при атаки на южните мюсюлмански сепаратисти загинаха около 5 хил. души, а през 2010 г., по времето на политическите бунтове, живота си загубиха около 100 човека.

Полицията съобщи, че бомбата е била направена от тръба, обвита с кърпа, като допълни, че още е рано да се говори за мотиви.

Храмът, в района на който избухна взривът, е в непосредствена близост до пет-звезден хотел и до възлово кръстовище. Тълпи от туристи се молят там по всяко време на денонощието, в района има и много сергии за цветя.

След военния преврат Банкок е относително спокоен. Военното правителство обаче строго контролира несъгласието, арестува свои опоненти и забранява протестите.

Напрежението са се увеличили през последните месеци, след като хунтата даде да се разбере, че избори няма да има до 2017 г. и поиска промени в Конституцията, с които ще позволи въвеждането на някакъв вид преходно правителство, което да замени легитимно избраното.

Друг източник на напрежение са повишенията в сферата на отбраната, които обичайно са арена на борби между различните клики в армията.

През март тази година бяха извършени няколко ареста във връзка с граната, която беше хвърлена срещу наказателен съд в Банкок. През април кола бомба избухна в търговски център на курортния остров Самуи, ранявайки седем души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още