IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Габриел: Равенството между половете ще засили икономическия растеж в ЕС

Все още жените работят 59 дни в годината безплатно, заяви евродепутатът

10:50 | 18.08.15 г. 4
М. Габриел: Равенството между половете ще засили икономическия растеж в ЕС

Темата за равното заплащане на труда на мъжете и жените се обсъжда, защото крайната цел е да се постигне икономически растеж в Европейския съюз (ЕС). Това каза пред БНТ евродепутатът от ЕНП Мария Габриел.

Скоро министър Ивайло Калфин заяви, че жените у нас получават средно за страната 13,4% по-ниски заплати и 40% по-ниски пенсии от мъжете.

Директива на ЕС много ясно урежда въпроса за равно заплащане. Истината е, че все още държавите-членки решават как да бъдат постигнати резултатите и картината е много различна в отделните страни, обясни Мария Габриел.

Тя допълни, че в Словения, Италия и Румъния разликата в заплатите на жените и мъжете е по-малко от 10%. В Австрия и Германия обаче тя 22-23% и е над средната за Европа (16%). Парадоксално, в страните, където специални закони уреждат равното заплащане, има голяма разлика и такъв пример е Австрия, заяви Мария Габриел. Тя настоява за публичен дебат, за да се повиши чувствителността на обществото по проблема.

„Ако потенциалът на жените не се използва, няма как да постигнем високите цели, които сме посочили. Ако продължаваме със сегашните темпове, равно заплащане между мъжете и жените ще постигнем през 2084 г. Когато говорим за еднакво заплащане, все още жените работят 59 дни в годината безплатно – от 1 януари до 5 март“, обясни тя.

„Седмично една жена се занимава с домакинството 26 часа, срещу 9 часа за мъжа“, изтъкна още Мария Габриел.

Стереотипите според нея са една от основните пречки и трябва от най-ранна възраст да се говори за равенство на половете.

Тя припомни, че в Европарламента е докладчик по темата за представителството на жените в управителните съвети на компаниите, листвани на борсата. Проблемът е, че три поредни председателства директивата за 40% участие на жените в бордовете е блокирана на ниво Съвет на министрите. „Надявам се люксембурското председателство да направи крачка напред, ако не- холандското председателство“, допълни тя.

„60% от завършилите висше образование в Европа са жени, но само 30% са предприемачи“, изтъкна още евродепутатът.

Мария Габриел смята, че законодателният натиск работи. Затова и работата по специален закон по темата е напредък. Тя отчете аргументите на бизнеса, че равенството трябва да се постигне не с квоти, а на доброволна основа. Но понякога по думите й натискът бил „необходимо зло“. Тя допълни, че също е срещу квотите, но тъй като процесът трябва да се ускори, временно може да се ползва този инструмент.

За да се иска нещо от частния сектор, първо държавната администрация трябва да даде пример, заяви още Мария Габриел.

Тя отчете като положителен пример, че в България жените министри през годините са ръководили не само министерствата на образованието и на социална политика, а и на правосъдието, околната среда, регионалната политика и вътрешните работи, което било успех.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 8 години
може би има в предвид жените да се пенсионират с 4-5 години след мъжете, и без другото живеят повече... като ще да за равенство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Кога ще бъдат премахнати антипазарните полови квоти в управлението на публичните компании в ЕС например в Германия и Швеция?? Абсурдно е некомпетентни кандидати да стават шефове само защото са жена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
ABBA
преди 8 години
Равенството между половете ще засили икономическия растеж в ЕС ....а равенството между нормалните и обратните - направо ще го изнасили!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Един Българин
преди 8 години
Без да съм предприемач, в това искане няма икономическа логика. Все пак те са в отпуск по една или две години 2 или три пъти в живота си. Ако приемем, че това са 6 години от 42 трудов стаж, та това са си 14+%!26 часа седмично може би в Африка. Жените в днешно време се занимават не повече от 9 часа седмично и то не всяка седмица. Има си машини и услуги в съвременния свят. Моята жена седмично и 2ч не прави. Аз се занимавам по къщата и градината много повече от нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още