IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на демографската криза минава през доходите, смята Иван Нейков

Финансовият ресурс, с който се плащат пенсиите, зависи не само от броя на работещите, но и от заплатите, смята експертът

12:21 | 18.08.15 г. 2
Решението на демографската криза минава през доходите, смята Иван Нейков

Демографският проблем може да бъде решен с различни мерки, като една от тях е увеличение на доходите. Тази теза защити пред "Нова телевизия" бившият социален министър, сега председател на Балканския институт по труд и социална политика Иван Нейков.

Той даде пример, че у нас минималната работна заплата все още се определя на исторически принцип без ясни и обективни критерии за нарастването й. Това е сред причините заплатите у нас да са ниски независимо от квалификацията.

Едва когато квалификацията и доходите бъдат обвързани, може да се чака и подобрение на демографската ситуация, посочи експертът.

Нейков коментира, че основни причини за демографската криза у нас са миграцията, намалената раждаемост и увеличената смъртност. "В резултат се увеличава средната възраст на нацията. Ние сме втората най-възрастна нация в ЕС. На първо място е Германия", заяви Нейков. Той допълни, че един от начините да се реши проблемът със застаряването на нацията е да се осъществява подбор на пристигащите мигранти и да се привличат по-млади хора. И допълни, че нямаме политика по миграцията.

"Ние имаме големи диаспори. Най-голямата българска общност в света е в Украйна. Ако днес България каже на българските украинци, че търсим работещи хора, може би голяма част от тях ще дойдат", изтъкна бившият министър.

По повод на прогнозите, че след 30 години броят на работещите и на пенсионерите ще се изравни, Нейков каза, че тази картина се базира на процеси отпреди 30 години и затова нещата изглеждат драматично.

"Днес имаме 3 милиона работещи срещу 2,2 милиона пенсионери. След 30-40 години се очаква да има около 2 милиона работещи и около 2 милиона пенсионери“, цитира той прогнозата на БАН.

В същото време Иван Нейков подчерта, че финансовият ресурс, с който се плащат пенсиите, зависи не само от броя на работещите, но и от заплатите. "Може с по-малко работещи, но с по-големи заплати да се осигурят средствата за пенсионерите", коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Преди горе долу седмица едно наше приятелско семейство окончателно се изнесе в Германия. Прибраха и сина си който следваше тук. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"Ако днес България каже на българските украинци, че търсим работещи хора, може би голяма част от тях ще дойдат", изтъкна бившият министър."==Може би, но за малко. А после?:))) ...и на РОМОВЕТЕ ще се радват! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още