IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдиците на КТБ признаха вземания за 185 млн. лева от държавната енергетика

Най-много средства ще има да получава общинската "Топлофикация - София" - малко над 90 млн. лева

12:24 | 18.08.15 г. 1
Синдиците на КТБ признаха вземания за 185 млн. лева от държавната енергетика

Вземания на стойност над 185 млн. лева са признати от синдиците на КТБ за държавни и общински енергийни предприятия. Това става ясно от публикувания късно снощи списък на кредиторите, изготвен от синдиците на банката Лазар Илиев и Росен Ангелчев.

Според данните първи пари от масата по несъстоятелността ще получат германската Commerzbank, френската Societe Generale, както и Българската банка за развитие.

Най-много средства от КТБ сред енергийните предприятия у нас има да получава общинската „Топлофикация – София”, е видно от данните. Синдиците са признали вземания на дружеството на стойност 90,2 млн. лева. 60,3 млн. лева пък са признатите средства на „Булгартрансгаз” в обявената в несъстоятелност банка.

Припомняме, че през юни стана ясно, че газопреносното дружество е завело искове в Софийски градски съд в опит да си възстанови 30 млн. лева. В мотивите си „Булгартрансгаз” възрази срещу надзорните мерки, които приложи БНБ през юни 2014 година.

Синдиците на КТБ признават още и вземания на Българския енергиен холдинг (БЕХ) на стойност 14,7 млн. лева, на АЕЦ „Козлодуй”  - за 4,53 млн. лева, както и на „Булгаргаз” – за 10,1 млн. лева.

В списъка с кредиторите на КТБ попадат още и Елекроенергийният системен оператор (ЕСО) с 5 млн. лева и ДП "Радиоактивни отпадъци" с малко над 63 хил. лева.

Признати за основателни са и вземанията на проектната компания, която трябваше да изгради нефтопровода Бургас – Александруполис (408 хил. лева) и на АЕЦ "Белене" (2 хил. лева).

Извън държавната енергетика синдиците са приели за допустими вземанията на консултантската компания „Риск инженеринг”, която е изпълнител на множество проекти в енергетиката. Размерът им е около 7,6 млн. лева.

В списъка с кредиторите на КТБ е включена още и металургичната компания в нестътоятелност „Кремиковци” АД. Тя има да получава почти 29 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
Средствата за Топлофикация София не трябва да идват от нашите данъци, ами да се съберат като му продадат на Цецо Василев палата на Женевското езеро! Защо още никой не е наложил запор над имотите му в чужбина? Защо Цветан Василев продължава да бъде на свобода?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още