IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Качеството на живот в София продължава да се влошава

Столицата ни е сред градовете с най-силен спад в класацията на EIU за условията на живот в градовете по света през последните пет години

10:27 | 19.08.15 г. 22
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

София продължава да пропада в класацията на Economist Intelligence Unit (EIU) за качество на живот в градовете. През тази година столицата ни е поставена на 87-мо място в подреждането, като позициите ѝ се влошават за пета поредна година.

Градът е и един от населените места с най-силен спад в класирането през последните пет години, подчертава The Economist. В тази група влизат например Атина, Санкт Петербург и Москва, но и градове като Киев, Триполи и Дамаск, където през последните години се разразиха сериозни конфликти. 

EIU проучва 140 града, като ги оценява по 30 фактора, сред които безопасност, здравеопазване, образование, инфраструктура и околна среда. Данните от тази година сочат, че от 2010 г. насам качеството на живот в глобален мащаб се е влошило с 1% заради влошената оценка на показателите за безопасност и стабилност.

„Продължаващите конфликти в Сирия, Украйна и Либия се усложняват от терористичните атаки във Франция и Тунис, както и гражданските размирици в Америка. В Атина строгите икономии, а не толкова гражданското недоволство, натежава върху предоставянето на публични услуги. Киев пък отбелязва най-резкия спад в класацията през последните 12 месеца и сега е сред десетте най-малко приятни за живеене градове“, посочва се в доклада.

За последните пет години промени в качеството на живот се наблюдават в 89 от 140-те изследвани населени места. В 57 от тях се отчита влошаване на условията на живот основно заради конфликти, безработица и икономически проблеми, протести.

Най-добрите за живеене градове са средните градове в по-богатите страни с относително ниска гъстота на населението. Това обяснява по-ниското класиране на мегаполиси като Лондон и Ню Йорк.

За четвърта поредна година класацията на най-добрите градове за живеене се оглавява от Мелбърн, който събира оценка от 97,5 точки от 100 възможни. Втората позиция е за Виена, която допреди четири години държеше първенството. Третото място е за Ванкувър, следван от Торонто, Аделаида и Калгари.

Същевременно на другия полюс е Дамаск с оценка от 29,3 точки заради продължаващия конфликт в Сирия. Непосредствено преди столицата на Сирия е класирана Дака, а преди това са Порт Морсби, Лагос и Триполи.

Сред десетте града с най-голямо влошаване на качеството на живот в последната година попадат още Тунис, Атина, Детройт, Москва, Кайро и Бахрейн.

Същевременно сред населените места, където е отчетено най-силно подобрение на качеството на живот през изминалата година, попадат Хараре, Дубай, Варшава, Кувейт сити, Хонолулу, Пекин, Братислава, Найроби, Баку и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 58 rate down comment 9
Internet
преди 8 години
Това е така щото ни управляват бандити, крадци, мошеници и корупционери, некъдърници и селяни, даскалки, милиционери и агенти на ДС - целият пиноптикум в Голяма столична община за последните 25 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още