IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

30% от производителите на тютюн нямат сключени договори за изкупуване

Цари анархия в тютюневия бранш, заяви председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите

13:25 | 20.08.15 г. 1
30% от производителите на тютюн нямат сключени договори за изкупуване

Малко преди началото на изкупната кампания 30 на сто от тютюнопроизводителите в страната все още нямат сключени договори за изкупуване на продукцията им и не знаят на какви цени ще могат да я предадат. Това каза за БНР председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев.

Според него в момента в сектора цари хаос - както в производството, така и в търговията с тютюн.

Филев твърди, че никой в държавата не знае колко са тютюнопроизводителите в България, какви площи ежегодно се разсаждат с тютюн, какви количества се добиват всяка година. „В момента цари анархия в тютюневия бранш. Не се знае кой изкупува тютюневата суровина, как я преработва, къде в крайна сметка отива тя“, каза той.

Оказва се, че има повече произведен тютюн, отколкото е договорен между производителите и търговците, допълни Филев. Затова от асоциацията настояват, преди изкупната кампания, фирмите да заявят какви количества са им необходими, за да не останат неизкупени количества.

Тютюнопроизводителите нямат нищо общо с контрабандната търговия с нарязания тютюн, категоричен е Филев. Тя се практикува по думите му от "хитреци, които купуват от дребните тютюнопроизводители" „В гаражни условия нарязват тютюна и го пласират не само на територията на страната, а и извън нея“, каза председателят на Асоциацията на тютюнопроизводителите.

Филев не знае защо държавата не взема мерки по въпроса. Но подчерта, че от контрабандата на цигари най-много губят тютюнопроизводителите, защото за да бъдат конкурентни в производството, легалните производители трябва да конкурират цената на контрабандните цигари, където не се плаща данък и акциз.

Когато не сме конкурентни с качеството, нашите тютюни остават неизкупени и тютюнопроизводителите остават без договори, обобщи проблема Филев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още