IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street претърпя най-тежкото поражение за 2015 г.

Dow Jones затвори под 17 000 пункта, S&P 500 изтри всичко спечелено през годината, а Nasdaq Composite отбеляза най-дълбокия си срив от април 2014 г.

23:18 | 20.08.15 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските акции бяха подложени на засилени разпродажби в четвъртък. Инвеститорите реагираха на новите исторически дъна при петрола. Те бяха нервни и заради неизвестните около паричната политика на Федералния резерв на САЩ на фона на новите макроикономически данни и отслабващия глобален икономически растеж, отбелязва CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 356,70 пункта, или с 2,06%, до 16 992,03 пункта. Процентният срив е най-големият от февруари 2014 г. насам, а спадът в пунктове – най-големият от ноември 2011 г., посочва MarketWatch. Индексът затваря под 17 хил. пункта за пръв път от октомври 2014 г. насам. Поскъпващи сред 30-те компонента на Dow нямаше.

Широкият индекс Standard & Poor's 500 се смъкна с 2,11% до 2 035,73 пункта, след като бе повлечен от енергийния сектор. Бенчмакрът слезе под ключово ниво между 2 039 и 2 045 пункта, което редица анализатори наблюдават. Същевременно индикаторът изтри всичко спечелено през годината. Сред 500-те компонента на индекса акциите на само 16 дружества поскъпнаха, а на останалите 484 - поевтиняха.

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite отбеляза спад от 2,82% до 4 877,49 пункта след масови разпродажби на акции на технологични и биотехнологични дружества. Nasdaq отбеляза най-големия си спад от април 2014 г. насам.

Икономическите данни от деня показват, че през миналата седмица броят на първоначалните молби за помощи при безработица възлизат на 277 хил. Те остават в съзвучие с подобряващия се пазар на труда – тенденция, която подкрепя евентуалното решение на Фед да вдигне лихвите още тази година.

Индексът за бизнес активността на Фед във Филаделфия възлиза на 8,3 пункта през август, докато водещите икономически индикатори бележат понижение от 0,2% през юли. Освен това продажбите на съществуващи жилища нарастват до 8-годишен връх.

Протоколът от последното заседание на Фед остави инвеститорите да гадаят кога и с колко централната банка смята да вдигне лихвите. От декември 2008 г. основният лихвен процент в САЩ е на исторически ниско равнище близо до нулата, до което бе понижен в разгара на световната финансова криза.

На фона на 7-годишния минимум на безработицата в страната от 5,3 процента някои икономически анализатори очакват, че Фед ще повиши лихвите още на следващото си заседание по паричната политика, което ще се проведе на 16 и 17 септември. Техни колеги обаче коментираха, че протоколът не разкрива какви са намеренията на американската централна банка.

„Смятам, че петролът и геополитическите проблеми са истинските проблеми за пазара, защото виждаме по-слабия глобален икономически растеж, а по-бавният растеж в глобален план ще се отрази и на САЩ“, коментира главният пазарен стратег в Rockwell Global Capital Питър Кардийо.

„Мисля, че като цяло хората са разтревожени от Фед, като според мен това е първопричината“, заявява главният пазарен стратег на Boston Private Wealth Робърт Павлик. Той очаква едно покачване на лихвите в САЩ до края на годината и коментира, че сега инвеститорите излизат от по-рисковите експозиции.

На корпоративния фронт акциите на Apple поевтиняха с 2,05% до 112,65 долара на фона на разпродажбите в технологичния и биотехнологичния сектор, където загубите за компаниите бяха по-сериозни. Цената на акциите на Apple е най-ниската от януари насам, като технологичният гигант претърпя най-дълбоката си корекция от две години насам, добавя MarketWatch.

Facebook изпревари Google по трафик към новини. Книжата на социалната мрежа изгубиха 4,95% от стойността си до 90,59 долара.

Акциите на Twitter се сринаха с цели 5,83% и затвориха при цена от 26 долара, която е по-ниска от първичното публично предлагане на компанията насам.

The Walt Disney Company и Merck поведоха губещите в състава на Dow Jones. Книжата им поевтиняха с 6% и 4,6%, съответно.

Analog Devices, Netflix, Micron Technology и SanDisk Corp. се оказаха в дъното на индекса S&P 500. Акциите на всички се сринаха с по 7%.

Все пак имаше и отличаващи се. Пазарната капитализация на Nortek за момент скочи с 20%, след като се появи информация, че United Technologies ще придобие производителя на вентилационни системи. В крайна сметка акциите на Nortek затвориха със 17% ръст в цената до 86,78 долара.

След края на търговията своите междинни отчети ще публикуват Hewlett Packard, Gap, Salesforce.com и други.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се понижи до 2,09%, а тази по 2-годишните ДЦК доближи 0,67%.

На пазара на суровини цената на контрактите върху суровия петрол с доставка през септември срина с 1,07% до 40,83 долара за барел, като не успява да се задържи над 41 долара. Цената на фючърсите върху петрола сорт Брент днес е надолу с 2,06% до 46,19 долара.

От своя страна на фона на разпродажбите на акции цената на фючърсите върху златото отбеляза ръст от 2,24% до 1 152,30 долара за тройунция.

Доларът поевтинява спрямо валутите на водещите търговски партньори на САЩ, а еврото се изкачва над курс от 1,12 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

29
rate up comment 13 rate down comment 2
dakl
преди 8 години
За запазване на световното лидерство няма не възаможно престъпление. Едва ли ни чакат добри бъднини?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 8
Илко
преди 8 години
Американците вече хвърлиха ръкавицата. Русия и САЩ вече са открити врагове, геополитически и военни(както е било винаги) , няма връщане назад. САЩ сами предизвикаха своята съдба..... имали война, край с тях, както Наполеон и Хитлер. Ставаше въпрос , че Китай произвежда 50% от индустриалното производство в света(без услугите и земеделието) а 20% е дялът в световната икономика. БВП на човек от населението в ДОЛАРИ е малко под нашето , но по покупателна способност са с по-голяма от нашата. Най-продаваният телефон в Китай , беше Айфон ...... в нашата дали е, най-вероятно някое евтино леново ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 2
Илко
преди 8 години
Ставаше въпрос , че Китай произвежда 50% от индустриалното производство в света(без услугите и земеделието) а 20% е дялът в световната икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 3
IDontCare
преди 8 години
Задава се QE 4 освен, ако системата не се срине...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 17 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
"Но от друга страна промишлеността отдавна не е водеща компонента в световния БВП. Такива са услугите. Така е дори и в Китай. Просто света се променя...с него и пазарите и потребленелието и икономикатата като цяло."Да Гоше - променя се, но за това не се шуми много. Случайно да си прочел некъде, че американците трескаво връщат производството си от Азия и Лат. Америка обратно в Щатите? Според някои техни индустриални лидери, до пет години ще са върнали около 50% от производството си, което сега контролират в чужбина. Нали се сещаш това какво значи? Че Европа ще бъде принудена да купева скъпо от САЩ куп неща, коита сега купува евтино от Китай. За вас ще останат услугите - да обслужвате янките, като идват в Европа да разпускат и да харчат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 14 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Хахаха... През лятото на 1994 г. си купих първия мобилен телефон - аналогов (NMT) - Нокиа 150, който струваше тогавашни почти 3000 DM, произведен във Финландия. Горе-долу толкова струваше и в Германия и Финландия - предполагам, че поне половината от тази сума е отивала при производителя - поне по DM 5 / грам от теглото му... Хаха!Сега имам айфон 6, който струва тук 2000 лв, произведен е в Китай и най-скъпият му компонент е Ретина-дисплеят, който струва под $30.- Едва ли всичко по производството му струва повече от $100.- Останалото е в "сферата на услугите"... демек - по джобовете на разни търгаши. Проблемът е, че всъщност, единствено този, който го произвежда, генерира принадена стойност, защото единствено Китай получава пари от вън за производството. Всички останали по веригата в момента си печатат пари и си ги разменят, като се правят, че трупането на дълг на врата на държавата няма нищо общо с техния бизнес "от сферата на услугите"... хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
Промишленото п-во на Китай е към 20% от световното това е факт. Но голяма част от собственоста но мощностите и на капитала зад това производство не са китайски , а на западни и американски фирми. За сравнение дела на американското промишлено п-во е около 16-17% от световното. Но от друга страна промишлеността отдавна не е водеща компонента в световния БВП. Такива са услугите. Така е дори и в Китай. Просто света се променя...с него и пазарите и потребленелието и икономикатата като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 3
honaniga
преди 8 години
Много смело твърдениеСтатуковото за света е определен още преди много години в Ялта. Англия със загубата на колониите си отпадна от голямата игра.Не забравяй, че руснаците и американците държат тоягата.Когато усетят, че може да се наруши тяхното статуково винаги ще са заедно и ще я използват.И двете държави гледат на Китай като на консуматор-едните на суровини а другите на готови продукти и инвестиции в техните компаниЗа твоя информация провери Китайският произведен продукт на главаНаскоро гледах филм за китайските фабрикиНе ти препоръчвам котаец да ти е началник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 2
honaniga
преди 8 години
Maви, не ги приемай навътре нещата. Не съм искал да те засягам. Напротив изпитвам огромен респект , че си се нагърбил да произвеждаш и носиш отговорността и даваш хляб на много хора.Сигурно ще се съгласиш че би искал да имаш по малко разходи за даден продукт. Изключително скъпо е да се строят фабрики с да не говорим за суровините на които и без това сме бедни и извличането им е много скъпо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
в същност в момента Китай (единствените данни, които успях да намеря) са, че тая година ще стигнат 20%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още