IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев: Ще има още проверки за горивата

Наличието на картелно споразумение трудно може да бъде доказано, заяви вицепремиерът

13:10 | 25.08.15 г.
Томислав Дончев: Ще има още проверки за горивата

На пазара на горива има нещо нередно, проверките не трябва да са кампанийни. Действията, които се предприемат, не са от една седмица и няма да продължат само толкова. Това каза пред БНТ вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев.

„Трябва да гарантираме, че имаме действащ пазар и който продава по-добро качество на по-добра цена, излиза по-напред. Надявам се анализът на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да бъде факт колкото може по-скоро. Един такъв анализ в най-добрия случай отнема поне половин година", допълни вицепремиерът.

По отношение на твърденията на Агенция " Митници", че има картел, Дончев каза: "Предполагам, че се изказаха като граждани".

Според него анализът на КЗК е само една от стъпките, а с пазара на горива са се заели Министерството на икономиката, НАП и Агенция „Митници“, „които могат много да направят по темата“. Вицепремиерът отчете, че наличието на картелно споразумение трудно може да бъде доказано, но ако някъде има белези на картел, те ще бъдат фиксирани от КЗК.

„Определено има нещо нередно на пазара на горива. Теоретично и практически в България можете да внесете необложен бензин под 80 ст. Като прибавите 71 ст. акциз и 20% ДДС, се получава цена, доста по-различна от колонките по бензиностанциите“, заяви Дончев. 

Той коментира още, че не е редно да се говори за прекалено голяма печалба при горивата. Но ако пазарът е развит, сегашните печалби ще са много трудни или невъзможни.

На въпрос за промяната в цените на горивата от последните дни, докато траеше проверката, Дончев каза, че имаме рекордно ниски равнища на суровия петрол. Ако цените обаче са променени заради действията на правителството, това доказва, че на пазара има нещо нередно.

На въпрос за качеството на горивото той каза, че при проверката са открити отклонения в малък брой обекти, а иначе проверки трябва да се правят редовно. Според Томислав Дончев Министерството на икономиката трябва да споделя не само статистическа информация, а да посочва и конкретни търговски обекти с отклонения.

Във връзка с коментари, че са останали непроверени бензиноколонки, той каза, че от акцията са били изключени обектите, проверени дни преди това. Случващото се на пазара на горива е интересно, но най-интересното предстои, заяви вицепремиерът.

Тъй като днес започва регистрацията в ЦИК на партиите за местните избори Дончев коментира, че ГЕРБ няма как при всички случаи да си партнира по места с коалиционните партньори в парламента.

По темата за плана „Юнкер“ той каза, че България трябва да мобилизира всички добри проекти, които са подходящи за такова финансиране.

„В момента коментираме както геотермалното отопление на община Златоград, така и големи проекти като газовия разпределителен център на територията на България (б. р. - предложения от премиера газов хъб), без да изключваме руска тръба или тръби да достигат до страната – нещо като втора версия на Южен поток, без тръба в континенталната част. В такъв случай се отваря въпросът допълнителните тръби, които отвеждат газа към Западна Европа с какво финансиране ще бъдат построени. Един подобен проект отговаря на изискванията на плана „Юнкер“, включително защото ще генерира приходи“, допълни Дончев. 

Във връзка с кризата на пазарите в Азия той каза, че не се очаква толкова пряк ефект върху българската икономика, колкото върху цялата икономическа среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още