IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК не може да получи данни от НАП и митниците за анализ на пазара на горива

Законови пропуски пречат на регулатора да добие пълна представа за състоянието на пазара

10:35 | 27.08.15 г. 9
КЗК не може да получи данни от НАП и митниците за анализ на пазара на горива

Има законово несъвършенство и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не може да получи информация от Националната агенция за приходите (НАП) и от Агенция „Митници“. По тази причина и регулаторът не разполага с данни от двете институции, за да извърши в пълна степен секторния анализ на пазара за горива.

Това коментира говорителят на КЗК Марио Гаврилов пред БНТ. Той уточни още, че при предишната проверка на сектора през 2011 година регулаторът се е сблъскал с подобен проблем и е било изпратено искане КЗК да бъде добавена в списъка с институции, които могат да боравят с чувствителна данъчна информация, но това не се е случило.

Ако това не бъде променено, КЗК ще може да изготви доклада си за състоянието на пазара едностранно - само на базата на данните от бензиностанциите.

При сегашната си проверка Комисията всъщност разчита и на „добрата воля“ на участниците на пазара да изпратят в законовия срок исканата информация.

След това данните се анализират и ако има нуждаq се отправят допълнителни въпроси или се търси информация от държавни институции, обясни говорителят на КЗК. За сравнение той посочи, че подобен анализ в Германия е отнел три години, но допълни, че съзнава, че Комисията у нас няма „подобен времеви комфорт“. Трудно е обаче да се прецени колко време ще отнеме проверката на регулатора.

При започване на евентуално производство за картел на пазара за горива Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да уведоми Европейската комисия. При финално решение, че има нарушение на нормалните бизнес практики на пазара, то трябва да бъде съгласувано с Брюксел.

Гаврилов допълни, че не можем да си позволим „свободни интерпретации“ извън законово установените за пазарен картел.

Преди дни в ефира на „Нова телевизия“ премиерът Бойко Борисов и директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов бяха категорични, че картел на пазара за горива има. Танов дори пресметна каква трябва да е крайната цена на горивата след ДДС и акцизи – 1,80 лева, и посочи че големият марж и почти еднаквите цени на бензиностанциите подсказват за наличието на споразумения между търговците.

Марио Гаврилов коментира още и санкциите срещу фирмите, които се споразумяват или си поделят пазарите. Според него са нужни по-ефективни мерки, сред които например е санкция лично към ръководители на компании.

„Защото сега като глобим една фирма, финансовата тежест се понася от нея и това не влияе пряко върху личното благосъстояние на физическите лица, т.е. на шефовете на тези фирми, които участват в картелното споразумение“, допълни той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
Това обясняват хората - митничарите и нападжиите, които дадат информация, директно попадат под ударите на закона за защита на личните данни. Може и в затвор да влязат. Те са го измисли в Нарочното събрание, как да работят пълноценно законите на Мърфи ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
За к,ва пазарна икономика у нас пишеш ти!? Картел до картела! А за горивата дори без данъци и акцизи, у нас те са с 20% над средното за ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 8 години
Нека комисията да поиска от НАП и от Агенция Митници на "добра воля" да и предоставят информацията която и е нужна тъй като има пропуски в законодателството.....и тогава да направи изследване (разследване ) на пазара.....,ако не и се даде информацията да сведе до знанието на премиера този факт.....и смятам че чрез министъра на финансите ще се стигне до желания резултат.....Мерак да има ееееее.....,всичко може да се постигне.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
1984
преди 8 години
мисля,че КЗК означава комисия за защита на картелаинтересно четиво ще е тефтерчето на шефа на тази КЗК
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
petergos
преди 8 години
"Комисията за защита на потребителите (КЗК) не може да получи информация..." Не разбрах коя комисия? КЗК не е ли комисия за защита на конкуренцията а не на потребителите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
+ и напитките, безалкохолни и алкохолни, и пластмасовите предмети, с които са пълни домакинствата, отделящи канцерогени при нагряване и дори при напичане от слънцето, дрехи, обувки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
ert
преди 8 години
Чекай малко, какво общо има нивото на заплатите у нас с цените на горивата? Нерде Ямбол, нерде Стамбул. Нъл правим преход към пазарна икономика, вече почти сме го преполвили този преход и вървим по пътя на прехода и реформите?За качеството съм съгласен, че при нас е отвратително, но при нас това си е нормално и не се отнася замо за горивата, а за храните и за още много други стоки. Просто държавата я няма и никой не контролира, хората масово бълват евтини *** и те се купуват. Знаеш ли колко по-вредни храни се продават у нас? Защото от горивото ще ти замине двигателя на колата, ама от манджата с палмово масло и другите отрови ти се скъсява живота с години, десетки години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
vitos
преди 8 години
А качеството на горивото и налятото количество за 1 литър дали е еднакво при нас и гърците. А за заплатите и пенсии да не говорим, че е по в страни от темата. Имаме рафинерия и е нормално да ни е едно от най евтините горива. Ама месеци да пада нефта и те да не мърдат не го разбирам. Есента много бързо реагираха на 3 пъти от 1.88 та до 2.31.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 20
ert
преди 8 години
Стига с тези приказки за картелни споразумения. Горивата у нас са на сравнително ниски цени, в Гърция бензина струва около 2.90лв/л, при нас е около 2.40лв/л. Косвените данъци у нас не са много по-различни от тези в Гърция, за да искаме да имаме коренно различни цени на горивата.Единствено, качеството на горивата у нас е неизмеримо с това което е в Гърция, прекалено го кръщават бензина у нас. Човек свиква и не забелязва, докато не излезе в чужбина и не зареди нормално гориво. Веднага спират редовните почуквания в двигателя и придърпванията, и разбираш как трябва да се движи нормално един автомобил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още