IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличаването на лихвените проценти от Фед през септември все още е възможно

Това заяви вицепрезидентът на централната банка Стенли Фишер след последните сътресения на пазараите

12:20 | 29.08.15 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

С пазарните сътресения, които хвърлиха сянка върху перспективите пред американската парична политика, в петък старши представител на Федералния резерв (Фед) се опита да запази възможността за повишаване на лихвените проценти на ключовата среща през септември, съобщава Financial Times.

Стенли Фишер, вицепрезидентът на Съвета на гуверньорите на Фед, заяви по време на годишния икономически симпозиум, организиран от централната банка в Джаксън Хоул, щата Уайомин, че е твърде рано да се каже как последните пазарни сътресения са се отразили на евентуалното увеличение през следващия месец и че засега няма решение по въпроса.

„Промяната в обстоятелствата, която започна с обезценяването на китайската валута, е относително нова и все още наблюдаваме развитието ѝ, така че не искам да решавам точно в момента какъв е случаят – по-убедителен, по-малко убедителен и т.н.“, заяви той за CNBC.

„Имаме малко повече от две седмици преди да вземем решение“, каза той. „И имаме време да изчакаме и да разгледаме постъпващите данни, за да видим какво се случва в момента с икономиката“.

Неговите коментари предшестват вероятно доста по-внимателното изявление в събота, което, с отсъствието на гуверньора на Фед Джанет Йелен, ще бъде сред най-важните, направени в Джаксън Хоул.

Изявлението на Фишер идва, след като Уилям Дъдли, председателят на Фед в Ню Йорк, сякаш намали перспективите за скорошни действия, заявявайки, че аргументите за повишаване на лихвените проценти през септември са станали по-малко „убедителни“.

Коментарите на Фишер подчертават как обезценяването на юана на 11 август и пазарните трусове след това са усложнили плановете на Фед за увеличаване на лихвените проценти през септември.

Китай се опитва да представи промяната в цената на юана като реформа, целяща да позволи на пазарите да играят по-голяма роля за определянето на стойността на валутата.

Пазарите обаче виждат обезценяването предимно като израз на безпокойство сред лидерите на Пекин за забавяне на китайската икономика, която е основен двигател на световния икономически растеж от финансовата криза през 2008 г. насам.

Това мнение все повече се засилва от провала на Китай да представи ясно намеренията си и от пазарите, които отчитат като доказателство за паниката повторните интервенции на правителството за подкрепа на фондовия пазар и юана в резултат на обезценяването.

Запитан какво ще е влиянието на забавянето на китайската икономика, Фишер заяви, че прякото въздействие на страната върху американския износ вероятно ще е „сравнително малко“.

Той обаче добави: „Опасенията са, че има много страни, повлияни от търговията с Китай. Китай е основна търговска страна, а източна Азия е свързана особено силно с нев. Въпросът е дали взаимодействието с други страни ще доведе до нещо, което ще има влияние върху нас“.

Вицепрезидентът на Фед посочи, че Пекин е предизвикал най-вече несигурност и шум в световната икономика. Все още не е ясно какво ще бъде реалното влияние на хода на Китай и волатилността на пазара, добавя той.

Американските икономически данни остават силни, като БВП за второто тримесечие беше коригиран до 3,7% по-рано през седмицата. Ключовите данни, които ще бъдат представени през следващите дни, включват доклада за заетостта през следващия петък, тъй като устойчивостта на пазара на труда остава ключов фактор за решението на Фед.

На въпрос дали Федералният резерв е склонен към повишаване на лихвените проценти, Фишер заяви: „Мисля, че вървим в тази посока. Това, което се случва най-вече на пазара на труда – и ще трябва да видим дали това ще продължи, когато получим данните през следващата седмица, е забележително. Икономиката се връща обратно към нормалното си състояние. Не сме сигурни обаче дали вече сме достигнали този етап“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 15 rate down comment 9
ДХДО
преди 8 години
Write in BULGARIAN M.F. ... or get your ass outta-here !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 17
Nikola666
преди 8 години
Тебе май изобщо не ти е ясна връзката между боновете (продажбата на бонове от страна на КЦБ), курса на долара, БВП и лихвените проценти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 12
Tyrista
преди 8 години
just relax Mr Michaelis 12...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 10
Tyrista
преди 8 години
just relax Mr Michaelis 12...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 12
michaelis12
преди 8 години
айде пак същата мантра и тоя тъпан пак отдолу, те китайците са предупредили Фредо, че ше продават изгнилите им бондове, те пак за лихви дрънкат тука, от де ше вземат пари като Китайците почнат пак разпродажби ?!? Ми QE 4365 никви лихви щото нема паре, те ако ги дигнат и са и без тва в канала тея нещастници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
Tyrista
преди 8 години
rate hike Q-3 15
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
Tyrista
преди 8 години
rate hike Q-3 15
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още