IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайска компания иска парче от Daimler

Корпорацията BAIC Motor води разговори с германския концерн

12:32 | 31.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайската корпорация BAIC Motor е готова да стане най-големият инвеститор в германския автомобилен концерн Daimler, съобщава Ройтерс. Преговорите между двете страни са на финалната права и се очаква да бъдат финализирани до края на годината.

Ако всичко завърши успешно, BAIC ще стане третият автомобилен производител от Китай, който ще инвестира в производство на автомобили зад граница. Към момента това правят Dongeng Group, която притежава дял от Peugeot-Citroen, и SAIC Motor, която има акции от General Motors.

Сътрудничеството между BAIC и Daimler е факт от години. В Китай работи предприятието Beijing Benz, чиято собственост поравно е разделена между BAIC и Daimler. Джойнт венчърът произвежда удължената база на Mercedes-Benz E-Class, както и моделите C-Class и GLK за китайския пазар. Освен това немците притежават и 10% от акциите на BAIC.

В момента най-големите притежатели на акции в Daimler са Kuwait Investment Authority (KIA) и Renault-Nissan, които имат съответно 6,8 и 3,1%. В същото време Daimler държи 15% от руския КАМАЗ.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още