IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Движението в тунела под Ламанша пак спря заради имигрантите

Очаква се Европейската комисия да предложи нов план за справяне с безпрецедентната бежанска вълна

11:35 | 02.09.15 г. 17
<p>
	Пътници от влака Париж - Лондон, увити в термо одеяла, стоят на гарата в Кале. Влакът беше принуден да се върне обратно в Париж. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пътници от влака Париж - Лондон, увити в термо одеяла, стоят на гарата в Кале. Влакът беше принуден да се върне обратно в Париж. Снимка: Ройтерс

Заради нов опит нелегални мигранти да достигнат до Великобритания през тунела под Ламанша движението в съоръжението е било блокирано през нощта, съобщава британският в. Guardian.

На блокираните във влаковете пътници е било обяснено, че хората се придвижват по релсите между входа на тунела във Франция и товарния терминал в Кале, който се превърна във фокусна точка за всички, които се опитват да влязат във Великобритания.

Някои от пътниците споделят, че е имало и опити мигранти да преминат тунела, като се качат върху влаковете. Около полунощ няколко влака са се върнали обратно в Париж и Лондон.

Операторът на тунела е бил принуден също така да изключи електричеството от съображения за безопасност.

Според говорител на компанията Eurostar пътниците би трябвало днес да получат нормална услуга, макар че тази сутрин два влака не потеглиха по маршрутите си, а пътниците са били прехвърлени към други превозни услуги.

Франция и Великобритания вече предприеха серия от мерки, с които да предотвратят опитите за проникване на имигранти в тунела, след като поне девет души загинаха при инциденти, припомня онлайн изданието EUObserver.com.

Изданието посочва, че среднодневно се регистрират около 100-200 опита за проникване в тунела под Ламанша. В пикови дни обаче случаите са дори по над 2 хил.

Европейската комисия се очаква да предложи нов план за справяне с безпрецедентната бежанска вълна, включително и ускоряване на процеса по депортация на мигранти, които не се квалифицират за убежище. Еврокомисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос обясни пред Ройтерс, че новата система за убежището в Европейския съюз (ЕС) ще позволява и задържането на мигрантите, чиито молби за убежище са били отхвърлени, до връщането им у дома.

Новите предложения на Еврокомисията ще бъдат представени пред министрите на вътрешните работи на държавите от съюза на спешна среща, която ще се състои на 14 септември.

През май ЕК реши да разсели 40 хил. бежанци, но държавите отказаха да участват в схемата. В крайна сметка тя се прилага на доброволен принцип. Според Аврамопулос обаче правителствата започват да омекват, след като виждат, че кризата се влошава.

Еврокомисарят настоява също така, че няма да се правят промени в Шенген въпреки призивите, че трябва да се предотвратят опитите имигранти да експлоатират системата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
да ама са със северните *** нещо не мое се справят :)) Там диктатора си прай, квот си знае и ако нещо се пробат кат Саддама или Кадайфа то отиоа некои Континенти :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Заеми не знам, ама яко беше захранил кампанията на Джуджо Сарко.Големият му грях беше планът за Африканска банка и зона с единна валута със златно покритие, както търговията на нефт срещу тази валута и евра. Там изгоря и френда му Силвио - внос но нефт срещу евра! Ужаст! И едни договорчета за концесия на Елф Акитен и Тотал нещо се беше запънал да продължи на старите условия... абе беше натрупал черни точки и той като Саддам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Но полусериозно, и Путин е за е.. не, щот не изплющя "вето" на резолюцията за "свободна от полети зона" в Либия, през която НАТО-вските самолети не само здраво полетяха, ами по едно време свършиха бомбите на франсетата! Тогава май беше последния път, когато направи ветър на Обонго в ООН и после каза, че за пореден път Западът се е изс^рал на правилата и договорките и че повече номерът няма да мине. И китайците това рекоха. И не мина!Но пък всяко зло за добро - сега Европа ще си плати за гяволъка... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Кадафито не беше ли давал разни заеми на франсетата, дето те не искаха да връщат? Май затва така настървено му скачаха. При тях и без това всичко е черно вече, сега следва германия и англия. Тогава ще се оправи европата :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Е нали Путин е лошият? Всичкото зло требва от него да идва! Даже от днеска тръгва специална служба на ЕС, която срещу сериозен бюджет ще го обяснява това на еврогейците! Скоро ще обявят и официално за ролята на дългата ръка на късия човек... хаха!Ти пък - Обонго! Пепел ти на езика! Говорят ли се такива работи в капиталистическа медия? Пу, пу...! хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
QUANTUM
преди 8 години
Е та това е новото преселение на народите...Хан Аспарух като е дошъл на Балканите дали византииците са били доволни? Това е само шега. В интерес на истината всички сме имигранти. Германците от къде са дошли, от Северния полюс ли? Не, от юг....Мисля, че трабва да се помогне от хуманна гледна точка на бедстващите хора. Проблемът обаче е, че в суматохата към бежанците се включват и всякакви други: престъпници, икономически имигранти, терористи. Според мен, трябва да се направят центрове на границата на страните с конфликт. Там да се обработват документи и, който отговаря на критериите да се пуска към Европа...Който не обратно. Трябва да се засили контрола в Средиземно море...Още като тръгват от Африка и да се връщат обранто. Иначе няма как. В момента Европа е разграден двор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
На Путин или на Обонго?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
А, те го единия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Мда... помня какво говореше старият разбойник! Беше седмица преди френски командоси да го дадат на *** да го ритат като парцалена кукла по улиците, а тук неколко евроатлантически *** пърдяха от кеф, че поредният диктатор бил получил каквото заслужава...Тези думи сега трябва да ги напишат на големи табели и да ги заковат на двете дупки на тунела между Франция и Англия, щото те лупаха с бомбите най-ентусиазирано. Дребното гномче Сарко нещо имаше да урежда лично с Кадафи. Сега трае като нас^ран... И наште НАТО-вци - и те... хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
Nikola666
преди 8 години
Ей, голяма работа си. С духа на Муамар ли се свърза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още