IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в България падна през август до най-ниското ниво от 2008 г.

Около 1000 еднодневни договора се сключват на ден, съобщи министърът на труда Ивайло Калфин

14:19 | 03.09.15 г. 6
Безработицата в България падна през август до най-ниското ниво от 2008 г.

Безработицата в страната пада през август до 9,3 на сто - това е най-ниското ниво от 2008 година, каза пред журналисти днес вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, цитиран от БТА.

Безработните са 309 781 души. В Бюрата за труда има над 15 хиляди свободни работни места - с 1500 повече от юли и с над 1100 повече спрямо август миналата година, каза още Калфин.

Според Евростат равнището на безработица у нас през юли пада с най-голям темп, допълни той.

От началото на годината в българската икономика са създадени над 170 хиляди работни места. "Ясно е, че има и закриване, но сега те са с около 44 хиляди повече от миналата година. Намаляването на безработицата е не защото хората напускат страната, а защото започват работа тук", коментира Калфин.

Около 1000 еднодневни договора се сключват на ден

В страната вече са сключени 35 060 еднодневни трудови договора. Кампанията за тези договори започна много трудно, особено в Западна България, във Враца няма още нито един, посочи още Калфин. Най-много договори има в областите Търговище, Пловдив и Силистра.

Дори в София-град има такива договори, макар че те са само за земеделска работа. С тези договори около 800 000 лева вече са влезли в икономиката, на хората са платени здравни осигуровки и за трудова злополука. Все още не се знае колко хора е обхванала тази инициатива, но дневно се сключват около 1000 договора, каза Калфин.

Заетостта и политиката по доходите - приоритети на министерството

Министърът и неговият екип представиха пред журналисти приоритетите в дейността на МТСП през новия политически сезон. Заетостта и политиката по доходите са много важни за мен, каза Ивайло Калфин. Всички трябва да се готвим и да приемем, че доходите в страната трябва бързо да растат, подчерта той.

За насърчаване на заетостта земеделските стопани ще бъдат стимулирани да създават работа чрез дневните договори и ще се насърчават да откриват нови работни места в райони с висока безработица.

Намаляват се пречките пред дуалното образование - професионалното образование, което практически свързва бизнеса с обучението на младежите. Ще насърчаваме трудовата мобилност и ще търсим възможности за облекчена процедура за издаване на "синя карта", нужна за назначаване на работа на граждани на страни, които не са членки на ЕС, каза Калфин. ИТ бизнесът обещава да създаде бързо и добре платени работни места, допълни той.

Предвиждат се мерки за заетост за младежи, които нито учат, нито работят, както и за хора с ниска степен на образование или на възраст над 55 години. Над половината от безработните в страната са над 50 години. Те са работили предимно в места със 100 процента субсидиране, и то в публичната сфера. В МТСП чакат предложения от бизнеса с какво могат да са им полезни хората на възраст над 55 години.

Промените в пенсионното законодателство ще намалят разликата в пенсиите между мъжете и жените, която достигна миналата година до 30 процента, каза Калфин. Разликата е заради по-ниското заплащане и по-малкия трудов стаж за жените, уточни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 2
gabarduk
преди 8 години
статистика официална може би , но колко безработни има които не са регистрирани в бюрата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
rozeta
преди 8 години
от намалението на населението е, не от *** правителство. 200 депуатата националисти и патриоти в парламента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 5
Pronto
преди 8 години
Щели да растат бързо доходите - как? Като фалирате всяка фирма в провинцията с глупави норми. АйТито ли ще наема хората от кръчмите в Опан?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 9
studioaa
преди 8 години
Числото 309 хил. безработни, които отговарят на 9.3% ниво на безработицата значи, че у нас има към 3.4 милиона трудоспособни хора, като добавим пенсионерите и децата ще излезе, че у нас живеят близо 7.6 милиона души, а НСИ твърди, че българите в момента са 7.1 млн. За последно у нас има толкова трудоспособни хора през 1984г и явно от тогава данните не са обновявани та до днес си показваме статистиката от времето на Тато. У нас реално всички трудоспособни хора са 2.8 млн по данни на СБ, а не 3.4 млн. а това, значи че безработицата е към 11-12%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
За мен в статията липсва много важна информация и е сравнение между абсолютния брой на заетите през 2008 и сега, както и такова сравнение между 2014 и 2015. Това е много важна информация защото ако абсолютния брой за заетите днес е по-малък от този през 2008 няма абсолютно никакво значение какъв е % на безработицата и реално икономиката се е свила и няма никакво възстановяване. Спадът в броя за безработните не значи, че броя на заетостта е нараснала, защото след след определен период безработните се считат автоматично за заети, ако не подновят регистрацията си в бюрата по труда, а това е меко казано абсурдно. Без наличие копие на трудов договор в НОИ никой не може да се счита за работещ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още