IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Савов: Повишаването на финансовата грамотност е стратегически приоритет на КФН

Финансовата информираност е от изключително значение в дългосрочен план, коментира ръководителят на управление „Надзор на инвестиционната дейност”

17:01 | 04.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Ръководителят на управление &bdquo;Надзор на инвестиционната дейност&rdquo; Владимир Савов. <em>Снимка: КФН</em></p>

Ръководителят на управление „Надзор на инвестиционната дейност” Владимир Савов. Снимка: КФН

Повишаването на финансовата грамотност и на квалификацията е стратегически приоритет на Комисията за финансов надзор (КФН). Това заяви Владимир Савов, който изпълнява длъжността заместник-председател, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност” в регулатора, по време на официалната церемония по закриването на образователната програма „Небанковият финансов сектор в България”, гласи съобщение на надзорния орган, поместено на неговата интернет страница.

22-ма ученици от цялата страна и трима техни преподаватели получиха удостоверения за успешно завършване на програмата, която се организира за 13-а поредна година, съвместно от КФН, Министерството на образованието и науката (МОН) и фондация „Атанас Буров”.

В приветствието си към младите участници Владимир Савов изрази увереност, че програмата „Небанковият финансов сектор в България” е била важна за бъдещото кариерно ориентиране на учениците и подчерта, че повишаването на финансовата грамотност и на квалификацията е стратегически приоритет на КФН.

„От избора на това какви банкови услуги ще ползвате и по какъв начин в много отношения зависи вашето бъдеще – както във всекидневния живот като потребители на услуги, така и, надявам се с времето, като професионалисти в тези области”, допълни Савов.

Той обясни, че финансовата информираност е от изключително значение в дългосрочен план.

„Ако хората са по-подготвени, ако знаят какво да избират, какви финансови услуги да ползват и то по информиран начин, това ще увеличи личното благосъстояние на всеки гражданин и на нацията като цяло. А това, надявам се, би „намалило” работата на органи като нашия, защото КФН се занимава и с нарушенията, проблемите и жалбите в небанковия сектор. Когато хората са по-информирани, когато знаят как да четат финансовите документи, ще има и по-малко санкции и нарушения или неправилни практики в тези области”, допълни ръководителят на управление „Надзор на инвестиционната дейност”.

Учениците дадоха висока оценка за проведеното обучение. Според тях знанията, които са придобили за небанковия сектор в България, са изключително полезни за бъдещата им кариерна ориентация. Учениците и техните преподаватели бяха обучени по специално разработена програма, която се състои от теоретична част и практически занимания.

Разнообразните и интересни презентации, които им представиха експертите на КФН, запознаха младите хора с принципите и механизмите на капиталовия, застрахователния и осигурителния пазари и им показаха нагледно най-често срещаните казуси, с които потребителите се сблъскват, използвайки небанкови финансови услуги.

В допълнение към обучителната част, учениците имаха възможност и „да видят как се случват нещата”, пише още в съобщението на КФН. Те посетиха сградата на регулатора, влязоха в Централния депозитар и Българската фондова борса, срещнаха се с представители на бизнеса от ЕЛАНА Финансов Холдинг, Финансова група „Карол”, Застрахователно дружество „Дженерали България Холдинг” и Пенсионно осигурителното дружество NN и отидоха и във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Съвместният с МОН и фондация „Атанас Буров” семинар, който се организира за 13-а поредна година, се проведе от 31 август до 4 септември с участието на ученици и учители от средните професионални училища с икономически и финансов профил от градовете София, Петрич, Русе, Велико Търново, Перник, Хасково, Пловдив Кърджали, Благоевград, Ботевград, Пазарджик, Смолян, Сливен, Плевен, Бургас, Силистра, Видин, Монтана, Свищов, Разград и Горна Оряховица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още