IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС със стратегия за обща външна политика до лятото на 2016 г.

Борбата с хибридните заплахи и тероризма изисква общ отговор на общността, посочват още европейските чиновници

16:16 | 06.09.15 г. 12
ЕС със стратегия за обща външна политика до лятото на 2016 г.

Новата глобална стратегия за обща външна политика и политика за сигурност на ЕС ще бъде изработена до юни 2016 година. За това са се разбрали участниците в Интерпарламентарната конференция за Обща външна политика и политика за сигурност и Обща политика за сигурност и отбрана в Люксембург, пише БТА.

Общата външна политика и политика за сигурност да бъде по-стратегическа и съобразена с увеличаващите се заплахи от екстремизъм и радикализация, се допълва в заключенията на форума.

Борбата срещу тероризма и хибридните заплахи изисква общ отговор от ЕС в близко сътрудничество с НАТО, ООН, ОССЕ, Съвета на Европа и Африканския съюз, както и диалог с основни международни партньори", заявяват участниците след края на заседанието.

В сферата на европейската политика на съседство се потвърждава и тенденцията за диференциация на южното и източното измерение. Посочена бе необходимостта европейската политика за съседство да бъде по-тясно обвързана с други инструменти и действия, като едно от тях е миграцията и управлението на границите.

Върховният представител на ЕС по външна политика Федерика Могерини е подчертала в изложението си, че основна причина за миграционните потоци в момента са конфликтите в Сирия и Либия. Основен начин за противодействие според нея е борбата с контрабандата и трафика на хора.

Парламентаристите се обърнаха с призив към Европейската комисия и Европейската служба за външни дейности да се ангажират с диалог със страните извън ЕС от Западните Балкани за това как да се намали притокът на незаконните мигранти, неотговарящи на условията за получаване на убежище.

Българската делегация участва в промените в текстовете на заключенията на форума, свързани с миграционните потоци по маршрута Западни Балкани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 9 rate down comment 1
Fair
преди 8 години
Брюкселските *** напълно са загубили всякаква връзка с реалността явно! По лицемерие и гьонсуратщина са напът да ударят в земята и комунистите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 8 години
частния случай не значи закон ... това че в Танзания не се е случило,не значи че това не е правилния път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5roff
преди 8 години
...нали се сещаш обаче че има разни групировки от типа на Боко Харам , сомалийски пирати и още сякаква *** , дето за шепа долари ше убие когото щеш , още корумпирана местна власт...ми пробвай да укрепиш и усилиш европейските инвестиции...особено пък ако нямаш благословията на америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
Алтернативен способ за борба с миграцията: Усилване европейските инвестиции на африканския контитент. Все пак, тези хора, у дома си, са много по-мотивирани и способни да породят продукт/принадена стойност. Дори поради простия факт, че не се товарят излишно с усилия за интегриране в общество, твърде заето със себе си, за начало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
Сигурно изповядват принципа "дръж приятелите си близо, а враговете-още по-близо" ;-)Относно всякакви стратегии: А в каква степен са съгласувани тези "общи външни политики" с ВСИЧКИ интереси на всички членове на съюза?Отделно, да питам как Юнкер ще гарантира НА ВСИЧКИ граждани на ЕС, че няма да станат жертви на атентати и терористични посегателства от верски и другояче мотивиран тероризъм, носители и подбудители на който да се явят така щедро допуснати от него външни елементи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
Нов план: Европейците да приемат още 120 хил. бежанциЮнкер смятал да го представи на 9 септемвриПрочети още на: http://***.dnes.bg/world/2015/09/06/nov-plan-evropeicite-da-priemat-oshte-120-hil-bejanci.275676
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
"Борбата срещу тероризма и хибридните заплахи изисква общ отговор от ЕС в близко сътрудничество с НАТО, ООН, ОССЕ, Съвета на Европа и Африканския съюз, както и диалог с основни международни партньори", заявяват участниците след края на заседанието."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
.....и се включи пресата в процеса на формиране на мултикултуруризма /не мога да го изговоря/ ха ха:)))! : ""Frankfurter Allgemeine" :"Ако не вземете повече бройки мигранти, то НАТО няма да ви помогне при защита от агресията на Русия, която е заплаха за цяла Европа. Солидарност е нужна, както в блока НАТО, така и в ЕС""Никой не трябва да бъде изненадан, нито Полша и Балтика, нито румънците и българите от потребността на техните партньорства и солидарност - заплахата е видима, назряла и реална."Заради това бърза населението на Северна Африка и Близкия Изток , да влязат и да помагат на Европа в борбата й с агресията на Русия. Колкото повече, толкова по- сигурна защита от Русия."Открийте 10-те разлики между статията от която съм цитирал и тази по горе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 4
ing5roff
преди 8 години
Колективната отговорност е сигурна безотговорност , та и в случая...лятото на 2016.После ше трябва да решим как да се борим вътре в ЕС с радикален ислям , тероризъм камикадзе и майната им още...Ше се вика америка да ни оправя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
белот
преди 8 години
Поредният евроалабализъм. Ами до лятото на 2016 какво правим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още