IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BBC се готви за голяма трансформация

Обвинявана в прекалено големи амбиции за завладяване на пазара, медийната компания разкри новите си планове за развитие

14:16 | 07.09.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

BBC се готви за големи промени в своя медиен бизнес. Компанията разкри, че ще предлага съдържание на местните вестници и ще позволи конкурентни предавания да бъдат гледани през нейната услуга iPlayer. Ходът е част от трансформацията на компанията, която е в отговор на критиките от правителството, отправени към нея, пише Guardian.

В отговор на коментарите на правителството генералният директор на BBC Тони Хол очерта плановете за нова „отворена“ BBC, базирана на партньорството с местните вестници и други национални институции в сферата на изкуството и науката. Той разкри и плановете за по-нататъшни инвестиции във висококачествена и по-скъпа продукция и новини за развитие на World Service.

Плановете включват 100 нови местни репортери, нова мрежа и хъб за журналистически данни. Очаква се всичко това да струва милиони.

През юли британският финансов министър Джордж Озбърн обвини компанията в прекалено големи амбиции за господство на пазара. Не се очаква Хол да обяви съкращаване на работни места и услуги до следващия месец. BBC4, както и част от радио услугите, могат да понесат известни съкращения, въпреки че все още нищо не е решено.

В речта, разкриваща „фундаменталното преоформяне на начина на работа на BBC", Хол заяви, че компанията е твърде далеч от амбициите за подобна експанзия. По думите му BBC има желание да си сътрудничи и да споделя, и смята, че технологията дава възможност на бизнеса да прави нещата по много различен начин.

"Нашата нова, отворена BBC ще бъде истински партньор с други организации. Освен това ще постигне нови отношения с публиката. Нашата нова, отворена BBC ще информира, образова, забавлява – и позволява“.

Очаква се Националният театър и британската опера да са сред организациите, които ще се възползват от възможността да показват своето съдържание онлайн в платформата на BBC, въпреки че все още не са разкрити финансови детайли по въпроса.

BBC ще осигури по-лесно търсене и местно новинарско съдържание в „News Bank”, като ще включи локално видео и аудио съдържание, както и хъб за журналистически данни, създаден в партньорство с университет, базиран извън Лондон.

Местните медийни организации, представлявани от Асоциацията на новинарските медии, отдавна обвиняват BBC за това, че ги ограничава. Медийната корпорация вече е провела няколко консултации с ключови фигури от местната вестникарска индустрия, но предстоят по-големи дискусии по въпроса. Този въпрос става все по-ключов, тъй като все повече правомощия се прехвърлят към местните власти в Шотландия, Уелс и Ирландия.

BBC се надява, че правителството ще подкрепи нейния подход към партньорствата, както и плановете да разшири своята международна услуга в недемократичните части на света. Компанията вярва, че е много важна част от британския мек подход към тях в момент, в който правителствата на Китай, Русия и тези в Близкия изток залагат все повече на финансираната от държавата журналистика.

Генералният директор на BBC Тони Хол трябва да разкрие предложенията за значителна експанзия на World Service на BBC, която включва потенциална сателитна телевизионна услуга за говорещите руски език и дневна новинарска радиопрограма за Северна Корея.

Предложенията включват разширяване на услугата BBC Arabic, така че тя да включва повече регионално съдържание, с по-голямо покритие на Северна Африка и Близкия изток.

„Иновациите, които предложихме, са стартът на новия модел на BBC. BBC като отворена платформа за британската креативност“, допълва Хол. Новите планове на компанията включват и повече съдържание, подходящо за деца, което не включва реклами.

Очаква се по-късно през септември Хол да разкрие плановете на рекламното подразделение на BBC, за BBC Worldwide, както и за отделянето му от звеното за продукция. Тази есен BBC трябва да съобщи и плановете си за намаляване на разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
BBC е бастион на крайно-лявото във Великобритания. Тя е известна с безспирната ни критика към конверваторите и с любовта си към мултикултурализма и бедните африкански деца и сирийските бежанци напоследък. Това, че се случва в момента е нещо като отмъщение срещу BBC, заради социализма/комунизма, който се лее от телевизионния екран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още