IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските петролни компании се представят най-добре в света

Взимайки предвид паричните потоци, маржовете на печалба и цената на акция, руските производители излизат пред западните си конкуренти

16:22 | 08.09.15 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Във време, в което сривът на цените на суровините вкара руската икономика в рецесия, петролните производители на страната успяват да се представят по-добре от западните си конкуренти, коментира Bloomberg.

По различни показатели, включително парични потоци, маржове на печалба и цена на акция, Роснефт, Лукойл – двата най-големи петролни производителя в страната, и Газпром се представят доста по-добре от Royal Dutch Shell, BP или Exxon Mobil.

“Западните компании страдат повече от руските компании, когато петролът поевтинява“, казва Максим Еделсон, старши директор в Fitch Ratings в Москва. Тъй като руските данъчни ставки се коригират автоматично към по-ниските цени, компаниите в страната се възползват от буфер спрямо срива на суровия петрол, а „голяма част от удара се поема от правителството“, допълва той.

Петролната индустрия се опитва да се адаптира към цените, спаднали до най-ниските си нива за последните шест години заради световното свърхпредлагане. Макар че енергийните производители отбелязват най-големи загуби в сравнение с останалите сектори в индекса MSCI All-Country World, руските компании се оказват най-устойчиви. Акциите на Роснефт са поскъпнали с 2,8%, а на Газпром - с 0,3% на лондонската борса през тази година. Акциите на Shell клас В, най-широко търгуваните, са поевтинели с 27%, а тези на ВР - със 17%.

Сривът на цените на петрола с над 50% през последната година тласна Русия към първата рецесия от 2009 г. насам. Страната разчита на петрола и природния газ за повече от половината от приходите към бюджета. Залитащата икономика в комбинация с последиците от международните санкции в резултат на намесата на Русия в Украйна отслаби рублата, което е от полза за руските петролни компании, които печелят в долари и плащат разходите си в местна валута.

Данъчните и валутни ползи през тази година означават, че Роснефт и Лукойл ще отбележат свободен паричен поток два пъти по-бързо от Shell и ВР, сочат данни на Barclays. Руските производители генерират парични средства сякаш петролът струва 100 долара на барел, а не 50 долара, казва Goldman Sachs Group.

“Производствените разходи в Русия са все още сред най-ниските на световно ниво“, защото се използват не толкова напреднали технологии за повишаване на добива за разлика от компании в други части на света, пише Филип Чладек, петролен анализатор за Bloomberg Intelligence в Лондон. „Вместо да се опитват да повишат процента на възстановяване на старите полета, за да продължат добива на петрол, руските компании все още могат да проникват в нови ресурси“.

Роснефт е с едни от най-ниските разходи в индустрията, заяви главният изпълнителен директор Игор Сечин пред журналисти в Пекин в четвъртък. Капиталовите разходи на производителя от 4,20 долара за барел са една шеста от 27-те долара на барел, които Exxon Mobil влага, се посочва в презентация на компанията.

Почти всички руски петролни компании, чиято дейност включва и добив, и рафиниране, имат марж на печалба преди данъците – индикатор на рентабилността, по-висок от този на конкурентите им в Европа за второто тримесечие, пише още Чладек.

Макар че представянето на руските петролни компании е по-силно от това на конкурентите, те не са имунизирани срещу последиците от срива на цените. Приходите на Роснефт и Лукойл се понижават на годишна база три поредни тримесечия.

Макар че производството на петрол и кондензат от Лукойл е нараснало с 5,2% през първата половина на годината, добивът на суров петрол на Роснефт е спаднал с 1,1% след съкращаване на разходите в доларово изражение. Най-големият производител на страната трябва да обслужи или рефинансира дълг за 26 млрд. долара от втората половина на тази година до края на 2016 г., докато в същото време международните санкции ограничават възможността му за достъп до капиталовите пазари.

На въпрос за бъдещето на цените на петрола Сечин отказа да направи прогноза. „Не се обръщайте към мен, потърсете някоя врачка, защото има твърде много несигурности“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 7 rate down comment 1
Илко
преди 8 години
Я са скрий па и ти с вашите индекси... що Даоу джонс като е 18000 да не би Ню Йорк да не е града с най-много бездомници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 4
0pk
преди 8 години
Абе след такива новини руските индекси що не фърчат до небето и не се качва рублата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
е...кво да ти кажа...капитализъм...Се едно щатите:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
не рачат да пукалдясват тея, *** твърдоглавите са тея ***. Тряя да се вземат крути мерки за да могат да се трупясат иначе не става така ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 0
vgs
преди 8 години
Може би трябва да се чете между редовете. "Напредничава" технологии се използват за места, където вече по "традиционните" технологии не може да се добива (или поне по промишлен способ няма да е ефективно). С други думи авторът иска да каже, че в Русия и страните от ОПЕК все още има много запаси, за които добиват е много евтин. Ако нещата се запазят така (ниски цени) дълго (3-5 г) ще има (по-големи или направо сериозни) проблеми за другите играчи на петролния пазар. Ефектът - фалити или като минимум намаляване на пазарния дял и последващо осезаемо вдигане на цените (за дълго).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 4
0pk
преди 8 години
Абе тука вчера един ми обясняваше, как при капитализма всичко било много просто и при фалит банката изземвала активите и ги продавала на по-ниска цена общо взето пак на предишните собственици и производството се подновявало вече на печалба, тъй че предполагам тия с офшорни платформи и с фракинг ич не ги боли фара колко струва барела :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 1
888
преди 8 години
Тц, тц , тц и не щат да фалират /руските петролни компании/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 9
Nikola666
преди 8 години
Тъй като руските данъчни ставки се коригират автоматично към по-ниските цени, компаниите в страната се възползват от буфер спрямо срива на суровия петрол, а голяма част от удара се поема от правителството, допълва той.Много добре. Парите за заплати и пенсии намаляват, но олигарсите не обедняват. Всеки руснак трябва да е щастлив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 6
needtoknowmore
преди 8 години
Да сравняваш сравняваш добив от плитките слоеве с такъв, който е много по-дълбок е ясно, че единият ще е печеливш от другият, какво трябва да ни каже тази статия?!? Въпроса е до кога ще го има този евтин добив!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
многодобре
преди 8 години
...с две думи, не са конкурентни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още